Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen fangst på Austfjordnes

Isbjørnen kan få det fredelig på Austfjordnes den kommende sesongen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Ingen fangst på Austfjordnes

Fangstlaget som fikk tilbud om å ligge på Austfjordnes har takket nei. Dermed blir stasjonen stående tom kommende sesong.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

To lag hadde søkt om fangst på Sysselmannens to stasjoner for neste sesong. Begge med Mushamna som førsteprioritet.
Øystein Killie (71) fra Finnsnes og Willy Berg (64) fra Heimdal fikk tilbud om å ligge på Austfjordnes, men Killie trakk søknaden sin tidligere i vinter fordi Sysselmannen ikke godtok legeattesten hans, og Berg vil ikke ligge på fangst alene.
– Jeg takker nei. Jeg drar ikke oppover alene, og har mest lyst til å ligge på Mushamna. Jeg var jo med å bygge den sammen med Kjell-Reidar Hovelsrud i sin tid. Det å ligge på Austfjordnes alene hadde sikkert gått bra, men det er allerede seint på året, så det ville ha blitt litt mye arbeid med planleggingen, sier Berg.

Fortsetter ikke
Lene Bremerthun og Staffan Andersson, som ligger på Austfjordnes nå, har gitt uttrykk for at de ikke blir et år til, selv om det skulle vise seg at stasjonen blir stående tom.
– Jeg har spurt dem, og da sa de at de ikke kunne bli et år til. Det var jo også bakgrunnen for at vi satte i gang søkingsprosessen på hytta, sier naturvernrådgiver hos Sysselmannen, Ian Gjertz.
Han mener ikke det er noe problem at stasjonen blir stående tom et år.
– Vi synes jo det er en fordel med profesjonelle fangstmenn på Svalbard, men det er hyggelig med andre som vil prøve seg for et år også. De kan jo bli fangstmenn i framtiden, men hyttene tåler å stå tomme et år eller to, sier Gjertz.
– Vil hytta kunne lånes ut til folk i byen neste vinter?
– Det vet jeg ikke, jeg ser ikke noen grunn til at den skal være helt stengt, det kan jo tenkes at folk kan bruke den i påsken for eksempel, men det er det ikke opp til meg å avgjøre, sier Gjertz.

Siste nytt i Nyheter

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

 
– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!