Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen fangst på Austfjordnes

Isbjørnen kan få det fredelig på Austfjordnes den kommende sesongen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Ingen fangst på Austfjordnes

Fangstlaget som fikk tilbud om å ligge på Austfjordnes har takket nei. Dermed blir stasjonen stående tom kommende sesong.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

To lag hadde søkt om fangst på Sysselmannens to stasjoner for neste sesong. Begge med Mushamna som førsteprioritet.
Øystein Killie (71) fra Finnsnes og Willy Berg (64) fra Heimdal fikk tilbud om å ligge på Austfjordnes, men Killie trakk søknaden sin tidligere i vinter fordi Sysselmannen ikke godtok legeattesten hans, og Berg vil ikke ligge på fangst alene.
– Jeg takker nei. Jeg drar ikke oppover alene, og har mest lyst til å ligge på Mushamna. Jeg var jo med å bygge den sammen med Kjell-Reidar Hovelsrud i sin tid. Det å ligge på Austfjordnes alene hadde sikkert gått bra, men det er allerede seint på året, så det ville ha blitt litt mye arbeid med planleggingen, sier Berg.

Fortsetter ikke
Lene Bremerthun og Staffan Andersson, som ligger på Austfjordnes nå, har gitt uttrykk for at de ikke blir et år til, selv om det skulle vise seg at stasjonen blir stående tom.
– Jeg har spurt dem, og da sa de at de ikke kunne bli et år til. Det var jo også bakgrunnen for at vi satte i gang søkingsprosessen på hytta, sier naturvernrådgiver hos Sysselmannen, Ian Gjertz.
Han mener ikke det er noe problem at stasjonen blir stående tom et år.
– Vi synes jo det er en fordel med profesjonelle fangstmenn på Svalbard, men det er hyggelig med andre som vil prøve seg for et år også. De kan jo bli fangstmenn i framtiden, men hyttene tåler å stå tomme et år eller to, sier Gjertz.
– Vil hytta kunne lånes ut til folk i byen neste vinter?
– Det vet jeg ikke, jeg ser ikke noen grunn til at den skal være helt stengt, det kan jo tenkes at folk kan bruke den i påsken for eksempel, men det er det ikke opp til meg å avgjøre, sier Gjertz.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!