Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen dommedag

Christiana Figueres og Rajendra Pachauri vil ha ned utslippene av CO2, og mener Norge må ta sin del. Å kalle frølageret på Svalbard for «Dommedagshvelvet» er Pachauri ikke med på. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Ingen dommedag

– Jeg ville ikke kalle det dommedagshvelvet, sier lederen i klimapanelet, som mener Norge må ta sin del av CO2-kuttene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.05.2014 kl 14:28

Som en oppvarming til Ny-Ålesund-symposiet fikk klimatoppene oppleve frøhvelvet fra innsiden. Nede i det som trolig er det mest omtalte rommet på Svalbard, fikk de selv se frø fra hele verden, lagret i permafrosten.


«Livshvelv»
– Det er et fantastisk initiativ å få tak i frø fra hele verden og lagre dem. Verden trenger slike steder, sier Rajendra Pachauri , som leder FNs klimapanel.
– Mange kaller det for dommedagshvelvet?

– Hehe, jeg vet ikke. Jeg ville ikke kalle det dommedagshvelvet. Snarere ville jeg kalle det livshvelvet, for det dere har der er grunnlaget for menneskets eksistens. Hadde vi ikke frøene og variasjonene som gir oss liv, hvor ville vi vært da?


Spor

Det er flere stopp på veien fram til en eventuell ny klimaavtale i Paris neste år. Alle deltakerne i Ny-Ålesund-symposiet er ikke like sikre på at det er mulig å komme til en enighet som gir en avtale som monner, men Pachauri velger å være optimist.

– Jeg velger å se på de positive aspektene, sier han.

– Vil man se noe av det som kommer fra Ny-Ålesund i Paris?

– Jeg vet ikke om vi vil se noe herfra i Paris, men jeg håper folk vil bruke kunnskapen som er tilgjengelig fra forskningen om klimaendringene.

Dette er tredje gangen han besøker Svalbard. Første gangen var i 2005, og den gangen var det mer is. Han gjentar at det haster å komme med tiltak mot utslippene. Jo raskere det skjer, jo mindre blir skadene og kostnadene.

FNs klimasjef Christiana Figureres er imidlertid klar om tiltak, og mener Norge bør avvikle kulldriften på Svalbard snarest. Kulldrift harmonerer ikke med et sårbart miljø og klimaforskningen som pågår her, har hun slått fast overfor NRK.


Mindre karbon
Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft er ikke like klar som Figueres, men mener kull som energikilde ikke hører framtida til (se sak på foregående side). Pachauri mener kullfyring på sikt må opphøre.

– Jeg kan ikke si hva som burde bli gjort. Men ja, overalt må vi få ned karboninnholdet i energitilførselen over hele verden. Hva som bør skje på Svalbard og Longyearbyen, vil jeg ikke si noe om, sier han.

– Verden må komme opp med en klar handlingsplan for å få ned utslippene. Jeg er optimistisk for jeg tror menneskene vil ta rasjonelle beslutninger. Vi vet hva forskningen i dag forteller oss om utfordringene, og jeg håper samfunnet vil gjøre noe med det.

Siste nytt i Nyheter

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!