Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen dommedag

Christiana Figueres og Rajendra Pachauri vil ha ned utslippene av CO2, og mener Norge må ta sin del. Å kalle frølageret på Svalbard for «Dommedagshvelvet» er Pachauri ikke med på. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Ingen dommedag

– Jeg ville ikke kalle det dommedagshvelvet, sier lederen i klimapanelet, som mener Norge må ta sin del av CO2-kuttene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.05.2014 kl 14:28

Som en oppvarming til Ny-Ålesund-symposiet fikk klimatoppene oppleve frøhvelvet fra innsiden. Nede i det som trolig er det mest omtalte rommet på Svalbard, fikk de selv se frø fra hele verden, lagret i permafrosten.


«Livshvelv»
– Det er et fantastisk initiativ å få tak i frø fra hele verden og lagre dem. Verden trenger slike steder, sier Rajendra Pachauri , som leder FNs klimapanel.
– Mange kaller det for dommedagshvelvet?

– Hehe, jeg vet ikke. Jeg ville ikke kalle det dommedagshvelvet. Snarere ville jeg kalle det livshvelvet, for det dere har der er grunnlaget for menneskets eksistens. Hadde vi ikke frøene og variasjonene som gir oss liv, hvor ville vi vært da?


Spor

Det er flere stopp på veien fram til en eventuell ny klimaavtale i Paris neste år. Alle deltakerne i Ny-Ålesund-symposiet er ikke like sikre på at det er mulig å komme til en enighet som gir en avtale som monner, men Pachauri velger å være optimist.

– Jeg velger å se på de positive aspektene, sier han.

– Vil man se noe av det som kommer fra Ny-Ålesund i Paris?

– Jeg vet ikke om vi vil se noe herfra i Paris, men jeg håper folk vil bruke kunnskapen som er tilgjengelig fra forskningen om klimaendringene.

Dette er tredje gangen han besøker Svalbard. Første gangen var i 2005, og den gangen var det mer is. Han gjentar at det haster å komme med tiltak mot utslippene. Jo raskere det skjer, jo mindre blir skadene og kostnadene.

FNs klimasjef Christiana Figureres er imidlertid klar om tiltak, og mener Norge bør avvikle kulldriften på Svalbard snarest. Kulldrift harmonerer ikke med et sårbart miljø og klimaforskningen som pågår her, har hun slått fast overfor NRK.


Mindre karbon
Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft er ikke like klar som Figueres, men mener kull som energikilde ikke hører framtida til (se sak på foregående side). Pachauri mener kullfyring på sikt må opphøre.

– Jeg kan ikke si hva som burde bli gjort. Men ja, overalt må vi få ned karboninnholdet i energitilførselen over hele verden. Hva som bør skje på Svalbard og Longyearbyen, vil jeg ikke si noe om, sier han.

– Verden må komme opp med en klar handlingsplan for å få ned utslippene. Jeg er optimistisk for jeg tror menneskene vil ta rasjonelle beslutninger. Vi vet hva forskningen i dag forteller oss om utfordringene, og jeg håper samfunnet vil gjøre noe med det.

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!