Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen bønner hørt

Regjeringen foreslår ingen økning i tilskuddet til Longyearbyen lokalstyre i budsjettet. Budsjettet for 2017 er ei prisjustert videreføring av årets tilskudd. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Ingen bønner hørt

Longyearbyen lokalstyre (LL) får ingen vesentlige økninger i statsbudsjettet. – Som forventet, mener nestlederen i LL.

Tekst:

Publisert:

I forslaget til statsbudsjett for 2017 får LL 151,5 millioner kroner i tilskudd. Dette er nesten 30 millioner kroner mindre enn det lokalstyret ba om.

Ikke skredtilskudd

I sitt bestillingsdokument førte LL opp 20 millioner kroner til «bolig, fortetting og transformasjon», i etterkant av skredet i desember i fjor. Det ble også uttrykt ønske om en knapp million til umiddelbare beredskapstiltak i forbindelse med samme sak. Ingen av ønskene er oppfylt i forslaget til statsbudsjett.

Tiltak i det blå

I bestillingen til staten ba også LL om 8,5 millioner kroner for tiltak innenfor arktisk infrastruktur og oppvekstsektoren. Av dette skulle fem millioner brukes til tilstandsvurderinger og tiltak innenfor blant annet fjernvarme. Ingen av de påpekte tiltaksområdene har fått midler over dagens budsjettforslag.

Nedgang

LL sitt tilskudd for 2017 er lavere enn i fjor. Dette skyldes i hovedsak at staten har bevilget ti millioner kroner mindre til investeringer i Energiverket enn året før.

– Det er mindre, men vi fikk de 13,3 millionene vi ba om for Energiverket, sier nestleder Eirik Berger (V) i LL.

Innbakt i det totale tilskuddet er et beløp på 750.000 som LL har bedt om for nye tiltak på avfallssiden i byen.

Avventer rapportene

Det er flere ting som gjør at overføringene til LL kan bli endret i tiden fram til budsjettet skal debatteres og vedtas i desember.

– Det ene er rapporten fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Både staten og vi vet at det kommer en rapport som vi ikke aner omfanget av. Rapporten vil si noe om behovet byen vil ha, og jeg regner med at den vil kunne brukes for å endre tilskuddsnivået, sier Berger.

Også Svalbardmeldingen skal debatteres og vedtas i november. Denne kan tenkes å komme for tett opptil 2017-budsjettet, men for årene etterpå vil det være naturlig for staten å se til meldingen når penger skal tildeles LL og Svalbard.

Som forventet

LLs nestleder er ikke direkte skuffet over budsjettforslaget, som for LL sin del er en prisjustert videreføring av tilskuddet fra 2016.

– Jeg vil si at det ble omtrent som forventet, selv om jeg skulle ønsket mer – blant annet at noen midler ble satt av til utredning av ny energibærer. Vi fikk ikke det vi ba om ekstra, men nå skal vi jobbe hardt mot respektive partigrupper på Stortinget for å forsøke å få inn noe av dette i det endelige budsjettet, sier Eirik Berger.

Lokalstyreleder Arild Olsen var utilgjengelig for kommentar torsdag formiddag.

Se bildet større

Nestleder Eirik Berger (V) i lokalstyret sier at NVE-rapporten kan inneholde informasjon som bidrar til å endre på det endelige tilskuddet til LL for neste år. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!