Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen bønner hørt

Regjeringen foreslår ingen økning i tilskuddet til Longyearbyen lokalstyre i budsjettet. Budsjettet for 2017 er ei prisjustert videreføring av årets tilskudd. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Ingen bønner hørt

Longyearbyen lokalstyre (LL) får ingen vesentlige økninger i statsbudsjettet. – Som forventet, mener nestlederen i LL.

I forslaget til statsbudsjett for 2017 får LL 151,5 millioner kroner i tilskudd. Dette er nesten 30 millioner kroner mindre enn det lokalstyret ba om.

Ikke skredtilskudd

I sitt bestillingsdokument førte LL opp 20 millioner kroner til «bolig, fortetting og transformasjon», i etterkant av skredet i desember i fjor. Det ble også uttrykt ønske om en knapp million til umiddelbare beredskapstiltak i forbindelse med samme sak. Ingen av ønskene er oppfylt i forslaget til statsbudsjett.

Tiltak i det blå

I bestillingen til staten ba også LL om 8,5 millioner kroner for tiltak innenfor arktisk infrastruktur og oppvekstsektoren. Av dette skulle fem millioner brukes til tilstandsvurderinger og tiltak innenfor blant annet fjernvarme. Ingen av de påpekte tiltaksområdene har fått midler over dagens budsjettforslag.

Nedgang

LL sitt tilskudd for 2017 er lavere enn i fjor. Dette skyldes i hovedsak at staten har bevilget ti millioner kroner mindre til investeringer i Energiverket enn året før.

– Det er mindre, men vi fikk de 13,3 millionene vi ba om for Energiverket, sier nestleder Eirik Berger (V) i LL.

Innbakt i det totale tilskuddet er et beløp på 750.000 som LL har bedt om for nye tiltak på avfallssiden i byen.

Avventer rapportene

Det er flere ting som gjør at overføringene til LL kan bli endret i tiden fram til budsjettet skal debatteres og vedtas i desember.

– Det ene er rapporten fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Både staten og vi vet at det kommer en rapport som vi ikke aner omfanget av. Rapporten vil si noe om behovet byen vil ha, og jeg regner med at den vil kunne brukes for å endre tilskuddsnivået, sier Berger.

Også Svalbardmeldingen skal debatteres og vedtas i november. Denne kan tenkes å komme for tett opptil 2017-budsjettet, men for årene etterpå vil det være naturlig for staten å se til meldingen når penger skal tildeles LL og Svalbard.

Som forventet

LLs nestleder er ikke direkte skuffet over budsjettforslaget, som for LL sin del er en prisjustert videreføring av tilskuddet fra 2016.

– Jeg vil si at det ble omtrent som forventet, selv om jeg skulle ønsket mer – blant annet at noen midler ble satt av til utredning av ny energibærer. Vi fikk ikke det vi ba om ekstra, men nå skal vi jobbe hardt mot respektive partigrupper på Stortinget for å forsøke å få inn noe av dette i det endelige budsjettet, sier Eirik Berger.

Lokalstyreleder Arild Olsen var utilgjengelig for kommentar torsdag formiddag.

Se bildet større

Nestleder Eirik Berger (V) i lokalstyret sier at NVE-rapporten kan inneholde informasjon som bidrar til å endre på det endelige tilskuddet til LL for neste år. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!