Bli med inn i Amundsenvillaen

Imponerte statsråden: – De har laget et historisk dokument på veggene

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) lot seg imponere av Amundsenvillaen i Ny-Ålesund.

Publisert

Statsråden besøkte Svalbard mandag, tirsdag og onsdag i forrige uke.

På programmet stod blant annet et opphold i Ny-Ålesund. I tillegg til et tettpakket faglig program ble det tid til omvisning og middag i Amundsenvillaen.

Les også: Anna Marie (6) laget armbånd til statsråden

Amundsenvillaen ble bygget i 1918, og renovert i 2010.

– Man føler at det er en god restaurering i tidens ånd. Det blir fortsatt kaldt her om vinteren, flirer Per Erik Hanevold, direktør i Kings Bay.

– Slik det ser ut nå har det sett ut siden slutten av i 1930-tallet. Veggene ble malt da huset skulle brukes som bar på hotellet som skulle åpnes i april 1939, fortalte Hanevold, som bor i Amundsenvillaen, på omvisningen.

Se flere bilder av Amundsenvillaen under!

Det var stor cruisetrafikk til Ny-Ålesund før andre verdenskrig brøt ut.

– Derfor var det lønnsomt å ta imot turister i nedgangstiden for gruvene, påpeker Hanevold.

Les også: Nå får det gamle sagbruket en ny funksjon

Da krigen brøt ut ble det dårlig med hotelldrift i Ny-Ålesund.

Amundsenvillaen ble siden brukt til bolig og som messe.

– På 1980-tallet hadde legen kontor her, sier Kings Bay-direktøren.

Les også: Her er reinsdyret som gjorde at Sysselmannen reagerte

Veggene ble kledd igjen med plater, men på et tidspunkt var det noen som husket de gamle bildene som ble malt på veggene.

Da veggplatene ble revet ned, kom malingen og bildene frem igjen.

– Veggene har ikke blitt malt opp igjen. Det er den originale malingen som var på baksiden av platene som fortsatt er her nå, sier Hanevold.

Les også: Kulturskatt på veggene

Amundsenvillaen har fått navn etter Roald Amundsen. Polfareren bodde i villaen i perioder da han forberedte polflyvninger i 1925 og 1926.

I spisestua er det fangsttiden som gjelder. I peisestua ved siden av er veggene dekorert med malerier av polarhistorien.

– Her er polarhistorien, som egentlig har utspring i Ny-Ålesund. Dette er «Ørnen» til vitenskapsmannen Salomon August Andrée. Den startet nord for oss, og endte ferden på Kvitøya, sier Hanevold og fortsetter:

– Så er det «Josephine Ford», Fokker-flyet til Richard Evelyn Byrd Jr. Han var den første som hevdet at han fløy over Nordpolen. Spørsmålet er om han gjorde det. Han kan i hvert fall ha sett nordpol-punktet. Det er ingen som kan motbevise det. Byrd og Amundsen var der samtidig, men Byrd startet to dager før Amundsen.

Les også: Rik historie i oldefars fotspor

Amundsen nådde ikke frem til Nordpolen, men gikk ned i isen i en kontrollert krasjlanding.

– Mannskapet i de to flybåtene ble plassert i ett fly, og fløyet tilbake til nordspissen av Spitsbergen. Der ble de plukket opp av en selfanger, slik at de kom tilbake til Ny-Ålesund, forteller Hanevold.

Les også: Hva skjedde med Amundsen?

Så kom Amundsen tilbake med luftskipet «Norge».

– Det var aldri fortøyd i Amundsenmasta, men tjoret fast inne i hangaren sin. Umberto Nobile konstruerte «Norge», og fløy luftskipet fra Italia til Ny-Ålesund. Så gikk Amundsen om bord her, og fløy som ekspedisjonsleder til Alaska, sier Hanevold.

På veggene i Amundsenvillaen finner man også «Gjøa», som var Amundsens skip gjennom Nordvestpassasjen.

«Fram» er også malt på en vegg i Ny-Ålesund. Amundsen fikk låne «Fram» av Fridtjof Nansen, og brukte skipet på sin reise til Antarktis.

Les også: Rodolphe (28) tok med seg broren på 50 timer langt kajakkeventyr

Ifølge en artikkel som ble publisert i Svalbardposten sommeren 2014, var det Robert Drevon som tegnet bildene i Amundsenvillaen i 1938. Fargene var det malermester Petter Gran fra Oslo som stod for.

– Ny-Ålesund er et veldig godt bevart, historisk sted. Jobben som Kings Bay har gjort over tid for å ivareta og tilrettelegge i Ny-Ålesund er imponerende. Og perlen her er Amundsenvillaen. De som tok initiativet til å lage maleriene på veggene på 1930-tallet har laget et historisk dokument, noe de sikkert ikke var helt klar over selv. De viser frem historien, og det var en stor opplevelse å være der, sier Elvestuen om besøket.

Powered by Labrador CMS