Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Imponerte med storslått Store Norske-forestilling

– Det var helt fantastisk, sier Store Norske-direktør Wenche Ravlo om Longyearbyen kulturskoles hyllest til 100-åringen som bygde byen. Klikk på hovedbilde og få opp 27 bilder i galleriet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.11.2016 kl 08:51

– Jeg ble rørt. Ungene viste en utrolig innsats og et veldig spenn i kulturarter. Akrobatikk, sang, skuespilleri, musikk og ikke minst humor. Jeg bøyer meg i støvet for det de fikk til, sier Wenche Ravlo.

Ut fra applaus og folkesnakk dagen derpå tyder alt på at de som så forestillingen «En eventyrlig hyllest til Store Norske» er enig med toppsjefen.

Gruve-Shakespeare

Kulturskolen tok på seg en ambisiøs oppgave ved skoleårets start. Å formidle 100-årsjubileumet til gruveselskapet i et stykke basert på William Shakespeares komedie «En midtsommernatsdrøm» fra 1595, med nesten hundre unger fra 5 til 17 år, kan gi enhver kulturskolelærer grå hår i hodet.

Kulturskoleleder Liv Mari Schei medgir høy stressfaktor, men mener det er verd strevet.

– Det er fryktelig mye koordinering som skal til, og det gjelder å være tydelig overfor ungene uten å være streng. Men alle hjelper alle – de eldste assisterer de mindre slik at alle tar sin del av ansvaret. Det er veldig artig at vi klarer å gjennomføre noe slikt, og at vi tar med absolutt alle elevene og ikke bare noen få. Det var mange med som bare hadde hatt undervisning i ett år, men det gikk bare fint, sier hun.

Ektefølt hyllest

Longyearbyen kulturskole traff blink med sin Store Norske-forestilling. Amund Røhr Heggelund har skrevet dramaet fra antikkens Hellas inn i en gruvekontekst på Svalbard, og klart å få ungene til å lære en imponerende mengde replikker. Kjærlighetsforviklingene mellom Hermia, Lysander, Helena og Demetrius foregår i og utenfor gruvegangene på Svalbard, og dramaet i alveverdenen med Puck, Titania og Oberon skjer parallelt. Amatørteatergruppen som skal fremføre stykket «Pyramus og Thisbe» er i kulturskolens stykke en gjeng med gruvearbeidere.

Spesielt underholdende og imponerende var Rasmus Adamiak Husby (9) i rollen som Skyttel, mannen som blir forvandlet til et esel. Rasmus strålte i rollen, og uttrykte replikkene like mye med kroppen som med munnen.

– En bragd

Sirkus Svalnardo, Polargospel, det frivillige kulturlivet og mange foreldre bidro også til forestillingen til kulturskolen. I tillegg var det leid inn hjelp fra Jan Helge Trøen (Den norske opera & ballett), Tiril Andøl og eks-svalbardianer Mari Tefre. Kulturskolelederen kaller det hele en bragd.

– Kulturskolen består av i overkant av to årsverk fordelt på syv deltidsstillinger, og det er voldsomt mye arbeid å få til et stort prosjekt som dette. Jeg vil gå så langt som å kalle det en bragd, og når vi får så mange gode tilbakemeldinger som vi har fått, så føler alle, inkludert alle ungene, at det er verd strevet, sier Liv Mari Schei.

Christopher Engås

Se bildet større

Femteklassingen Aurora Nordtømme sov søtt i rollen som alvedronning i «En eventyrlig hyllest til Store Norske». FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Rasmus Adamiak Husby (9) spiller Skyttel, mannen som blir forvandlet til et esel. Her beleires han av alveverdenens vakre dansere. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Opp i mot 100 unger i alderen 5-17 år var med i «En eventyrlig hyllest til Store Norske». Selv de med relativt lite undervisning i sekken fikk sin rolle å spille på forestillingen. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Sara Heitmann (t.v.) og Ronja Hermansen spiller direktør og frue i stykket. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Siri Kolbeinsen (t.v.) og Liv-Anna Ringheim framførte ett av flere flotte musikalske nummer. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Tara Karoline Jakobsen (t.v.) som alvekongen, og Mali Adamiak Husby som Pukk. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle på kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!