Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Illustrerer søppelproblemet

Isbjørnen er bedøvet og mannskapet fra Norsk Polarinstitutt kan fjerne nylontauet. FOTO: Håvard Hansen, Norsk Polarinstitutt

Illustrerer søppelproblemet

Historien med isbjørnen som har gått rundt med nylonløkke rundt halsen, fikk en lykkelig slutt. Dette er et godt eksempel på søppelproblemet, mener Sysselmannen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.07.2014 kl 09:00

Isbjørnen ble første gang observert i slutten av juni under en båttur. Siden Sysselmannen ble varslet om observasjonen har de vært på utkikk etter bjørnen. Tirsdag ble den endelig funnet.

Plager

– Vi dro opp i går ettermiddag og befridde bjørnen, sier Rupert Krapp, forsker ved Norsk Polarinstitutt, som sørget for å bedøve bjørnen og dra nylonløkken av hodet dens.

Det er uvisst hvor lenge dyret har gått slik, men bjørnen kan ha viklet seg inn i garnrestene mens den har undersøkt noe spisende som satt fast i strandsøppel. Isbjørnen har evne til å legge voldsomt på seg i løpet av kort tid om den kommer over et kadaver eller tar sel, noe som ville påført isbjørnen store plager. Følgen blir at tauet skjærer seg inn i huden, noe som ville vært plagsomt for dyret. Derfor har Sysselmannen lett etter dyret siden begynnelsen av juli, men det har vært som å lete etter nåla i høystakken.

Prøvde å slite tauet

Tirsdag kom imidlertid meldingen til Sysselmannen om at bjørnen var observert på Bjørnnesholmen. Holmen ligger ved Austfjordnes i innløpet til Austfjorden, nord på Spitsbergen. Observasjonen ble gjort av fangstfolkene som overvintrer på Austfjordnes fangststasjon, og Sysselmannen kontaktet da Norsk Polarinstitutt og ba dem dra ut.

– Tauet var ikke stramt ennå, men bjørnen hadde tydeligvis prøvd å slite den av, og hadde litt slitemerker i pelsen og huden, sier Rupert Krapp og forteller fra toktet:

– Vi fant ham på Bjørnnesholmen i 13-tiden og fikk ham dirigert over på land nord for stasjonen. Han ble så bedøvet litt nord for det lille vannet som ligger ved Austfjordnes, i 13.30-tiden. Vi var ferdige i 14.30 tiden, og hadde da nettopp flyttet ham vekk fra det lille vannet og opp på et tørt høydedrag, og dro så til fangststasjonen. Da var han våken men ikke på beina ennå. Da vi passerte bjørnen igjen 16.12, var han på beina og gikk sakte men stødig innover mot øst. Vi varslet stasjonen om dette og dro derfra, sier han.

Eksempel
Mens bjørnen var bedøvet, fikk de forsiktig dratt løkka over hodet. Deretter ble den flyttet med helikopteret til et tørt område på et platå et stykke unna.

Det viser seg også at den uheldige isbjørnen er en kjenning. Bjørnen ble merket i april 2011 som årsunge, og ble født i området ved Woodfjorden. Sist de møtte ham, var i fjor. Vekta viste da 100 kilo. Før forskerne forlot ham tirsdag ettermiddag konstaterte de at vekta har økt til 170 kilo.

Krapp mener det er vanskelig å fastslå hvor lang tid det ville gått før tauet hadde blitt et stort problem for dyret.

Fungerende miljøvernsjef Elin M. Lien hos Sysselmannen synes hendelsen med isbjørnen er et godt eksempel på at det er mye søppel på Svalbard, spesielt fra fiskeflåten, og at det utgjør en trussel for dyr.

– Det var jo en lykkelig slutt på historien. Vi var jo litt usikre på om bjørnen kom til å flytte på seg før helikopteret nådde frem, siden vi mottok meldingen tirsdag morgen, og hadde flaks med at den fortsatt var der, sier hun.

I tillegg til usikkerhet med flygeforhold på grunn av tåke, måtte det avklares om det var mannskap og helikopter tilgjengelig fra Norsk Polarinstitutt.

Hoppet ut av nettet
Dette er for øvrig andre gangen i nyere tid at en isbjørn setter seg fast i nøter. I Magdalenefjorden i første halvdel av 2000-tallet løste det seg raskere enn mannskapet hadde ventet: I det bjørnen ble truffet av pilen, gjorde den et byks og hoppet selv ut av nota.

LES OGSÅ: Bamse går rundt med nylonløkke rundt halsen
LES OGSÅ:

Se bildet større

Rupert Krapp fra Norsk Polarinstitutt viser fram nylonløkka isbjørnhannen hadde rundt halsen. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Nylonløkka rundt halsen er fjernet, og bjørnen kan snart slippes fri. FOTO: Håvard Hansen, Norsk Polarinstitutt

Se bildet større

Svalbardposten skrev 4. juli om konsekvensene av forsøplingen i havet. FOTO: Sysselmannen/Norsk Polarinstitutt

Se bildet større

Isbjørnen ble oppdaget av naturfotograf Svein Wiik under en tur i slutten av juni. FOTO: Svein Wik, Arctic Wildlife Tours

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!