Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Ikke visjonært nok

Samarbeidspartnerne Venstre og Arbeiderpartiet i Longyearbyen lokalstyre er enige om at Svalbardmeldingen har forbedringspotensiale. Oddmund Rønning (f.v.) og Eirik Berger fra Venstre, og lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) FOTO: Christopher Engås

– Ikke visjonært nok

Svalbardmeldingen mangler signaler på framtidens infrastruktur i Longyearbyen, mener de lokale politiske partiene.

Tekst:

Publisert:

– Vi skulle ønske at Svalbardmeldingen ga tydeligere avklaringer på framtidens energiforsyning i Longyearbyen, skriver leder i Svalbard Høyre, Kjetil Figenschou.

Svalbardposten har innhentet skriftlige vurderinger av meldingen fra de lokale partitoppene.

– Lite visjonært

Miljøpartiet de grønne (MDG) var tidlig ute med kritikk av Svalbardmeldingen for ikke å være visjonær nok med tanke på energiforsyningen i framtiden. Det viser seg at de tre andre partiene i Longyearbyen lokalstyre (LL) også er kritisk til en del visjonene i meldningen, særlig det som omhandler kritisk infrastruktur.

«Det er ikke noe mål om vekst utover dagens størrelse, og ikke en vekst som utløser behov for utbygging av viktig infrastruktur som vann og energi. Det tegnes ikke noe visjonært framtidsbilde om Longyearbyens rolle som det naturlige knutepunkt i Arktis», skriver Venstres Eirik Berger

– Utydelig

Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) trekker også fram de samme faktorene når han omtaler Svalbardmeldingen.

«Nivået på tjenesteytingen skal ikke økes. Det registreres også et tydelig mål om at befolkningen ikke skal økes utover dagens nivå. Uten at det spesifiseres, er det nærliggende å tro at det tas sikte på erstatning av folk, ikke vekst. Det finner jeg problematisk, og jeg klarer ikke helt å se hvordan vi skal få til en økning innenfor det private næringsliv, dersom det på et nasjonalt politisk nivå blir definert et nært forestående tak på antall innbyggere», skriver han.

Olsen mener også Svalbardmeldingen er for utydelig på utbygging av kritisk infrastruktur som energi og havn, og hvilket forhold framtidig nærinngsvirksomhet skal ha til eksportmarkedet. Han mener sjømatnæring kan bli et flott bidrag til driften av samfunnet, dersom nasjonen ønsker det.

Anerkjennelse

De tre lokalpolitikerne har også positive ting å si om Svalbardmeldingen. Figenschou liker godt at mange lokale innspill er tatt med i dokumentet, særlig hva angår rammebetingelsene for reiselivet.

Arild Olsen skriver at LL sitt arbeid for den langsiktige omstillingen av Longyearbyen er lagt til grunn i meldingen, og tar det som ei tillitserklæring. Han liker også godt at de lokale kreftene som arbeider for å kunne høste av naturen anerkjennes.

Eirik Berger liker godt at reiselivet gis utviklingsrom i meldingen og at det ellers er positivt med at det fortløpende vil bli gjort nye omstillings- og næringslivstiltak.

Bred prosess

Det er Venstres Trine Schei Grande som er saksordfører når Svalbardmeldingen skal behandles til høsten. Dette mener Berger er positivt for lokalsamfunnet.

«Vi tror at det er positivt for alle på Svalbard at en person med et så sterkt engasjement som Trine Schei Grande er utnevnt til saksordfører for stortingsbehandlingen», skriver Berger.

Schei Grande skal etter planen besøke Svalbard før stortingsbehandlingen, og Venstre skal da arrangere et folkemøte hvor alle skal få tilgang til talerstolen.

Høyre og Arbeiderpartiet er på sine sider allerede i gang med det videre arbeidet.

«Svalbard Arbeiderparti har allerede begynt jobben med å trekke ut noen viktige momenter som skal fjernes eller forbedres før endelig ratifisering av avtalen», skriver Arild Olsen.

Se bildet større

Kjetil Figenschou (H) skulle ønsket noe mer visjonært med tanke på energiforsyningen lokalt. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!