Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke tidligere skjenking

 

Ikke tidligere skjenking

Det er lite som tyder på at spisesteder innenfor skjenkeringen i Longyearbyen får servere alkohol tidligere enn i dag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det er foreløpig få endringer å spore i skjenkepolitikken når «Ruspolitisk handlingsplan for Longyearbyen 2004-2012», nå skal rulleres og sendes ut på høring. Planen skal revideres for de kommende fire år, og ble denne uka behandlet i Administrasjonsutvalget (AU). Mot Høyres stemme gikk de inn for å beholde de samme skjenketidene i sentrum som i dag, også for spisestedene.

Flere puber
I dag kan alle med skjenkebevilling innenfor skjenkeringen servere alkohol mellom klokken 17 og klokken 02. Utenfor kan de servere øl og vin fra klokken 11 og brennevin fra klokken 13.
Heinrich Eggenfellner (H) tror det ville fremme en sunnere alkoholpolitikk dersom spisesteder kunne skjenke øl og vin tidligere på dagen.
– Jeg synes det burde være en åpning for at spisesteder som Busen og Fruene skulle kunne selge øl og vin fra klokken 13 til klokken 22. I dag er det mer lønnsomt å starte en pub eller bar enn et spisested, og da risikerer vi at det bare kommer flere puber og barer, sier Eggenfellner.
Hans motforslag om at spisesteder kunne få alternative skjenketider, hvis de selv ønsket det, innebar også at de ikke ville få bevilling for brennevin. De andre partiene mener det er viktigere å skjerme barn fra at det drikkes alkohol i sentrum tidlig på ettermiddagen.
– Det er mange barn og unge i sentrum, og jeg synes vi har rimelig greie regler som vi har, sier Kjell Mork (Ap).
– Det er mange barn og unge i sentrum etter klokken 17 også, og jeg synes det er sunnere at det drikkes øl eller vin til maten enn at det kommer flere puber, sier Eggenfellner.

Skjenkestuer
Han frykter at den rådende skjenkepolitikken kan få Kafé Busen stengt, og at det blir mer lønnsomt for andre som driver spisested å heller starte pub.
– Vi legger ikke opp til at det er greit å starte et spisested i sentrum. Turister og tilreisende savner å ta seg en øl til maten, og hvorfor skulle de ikke kunne det? spør Eggenfellner.
Eystein Markusson (TF) mener det er en stor fare for at spisesteder kan bli rene skjenkestuer dersom de får skjenke fra klokken 13.
– Med mindre vi innfører spiseplikt i Longyearbyen, klarer vi ikke å forhindre øldrikking fra klokken 13. Jeg er helt imot å åpne for det om dagen. Jeg ser at kafeer og restauranter ønsker det fordi de da får større inntjening, men for befolkningen sin del ser jeg ikke noe behov for det, sier Markusson.
Når forslaget har vært ute på høring, blir det Lokalstyret som endelig skal vedta rulleringen av planen.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!