Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke tidligere skjenking

 

Ikke tidligere skjenking

Det er lite som tyder på at spisesteder innenfor skjenkeringen i Longyearbyen får servere alkohol tidligere enn i dag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det er foreløpig få endringer å spore i skjenkepolitikken når «Ruspolitisk handlingsplan for Longyearbyen 2004-2012», nå skal rulleres og sendes ut på høring. Planen skal revideres for de kommende fire år, og ble denne uka behandlet i Administrasjonsutvalget (AU). Mot Høyres stemme gikk de inn for å beholde de samme skjenketidene i sentrum som i dag, også for spisestedene.

Flere puber
I dag kan alle med skjenkebevilling innenfor skjenkeringen servere alkohol mellom klokken 17 og klokken 02. Utenfor kan de servere øl og vin fra klokken 11 og brennevin fra klokken 13.
Heinrich Eggenfellner (H) tror det ville fremme en sunnere alkoholpolitikk dersom spisesteder kunne skjenke øl og vin tidligere på dagen.
– Jeg synes det burde være en åpning for at spisesteder som Busen og Fruene skulle kunne selge øl og vin fra klokken 13 til klokken 22. I dag er det mer lønnsomt å starte en pub eller bar enn et spisested, og da risikerer vi at det bare kommer flere puber og barer, sier Eggenfellner.
Hans motforslag om at spisesteder kunne få alternative skjenketider, hvis de selv ønsket det, innebar også at de ikke ville få bevilling for brennevin. De andre partiene mener det er viktigere å skjerme barn fra at det drikkes alkohol i sentrum tidlig på ettermiddagen.
– Det er mange barn og unge i sentrum, og jeg synes vi har rimelig greie regler som vi har, sier Kjell Mork (Ap).
– Det er mange barn og unge i sentrum etter klokken 17 også, og jeg synes det er sunnere at det drikkes øl eller vin til maten enn at det kommer flere puber, sier Eggenfellner.

Skjenkestuer
Han frykter at den rådende skjenkepolitikken kan få Kafé Busen stengt, og at det blir mer lønnsomt for andre som driver spisested å heller starte pub.
– Vi legger ikke opp til at det er greit å starte et spisested i sentrum. Turister og tilreisende savner å ta seg en øl til maten, og hvorfor skulle de ikke kunne det? spør Eggenfellner.
Eystein Markusson (TF) mener det er en stor fare for at spisesteder kan bli rene skjenkestuer dersom de får skjenke fra klokken 13.
– Med mindre vi innfører spiseplikt i Longyearbyen, klarer vi ikke å forhindre øldrikking fra klokken 13. Jeg er helt imot å åpne for det om dagen. Jeg ser at kafeer og restauranter ønsker det fordi de da får større inntjening, men for befolkningen sin del ser jeg ikke noe behov for det, sier Markusson.
Når forslaget har vært ute på høring, blir det Lokalstyret som endelig skal vedta rulleringen av planen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!