Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke støtte til nye forskningsstasjoner

Mannskapet i den japanske forskningsstasjonen må smøre seg med tålmodighet. FOTO: Eirik Palm

Ikke støtte til nye forskningsstasjoner

Japanske forskere må fortsatt friste tilværelsen i ei trekkfull og gammel brakke.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.10.2014 kl 17:17

Det var vel kjent for regjeringen at Kings Bay må bygge nytt forskerbygg til de japanske forskerne i Ny-Ålesund. I dag holder de til i en gammel brakke langt unna den øvrige bebyggelsen, og det er ventet at det statlige selskapet vil bygge nytt. Men det ble ingen tilskudd da forslaget til statsbudsjett ble lagt fram onsdag.

Krever mest energi
– Bygget de har i dag har kommet godt over tiden, for å si det sånn. Det er dårlig isolert og i relativt dårlig forfatning. Det er også dette bygget som krever mest energi av de som er bebodd, sier kontorsjef Marius Natvig i Kings Bay.

Kings Bay får i 2015 19 millioner kroner til drift og investeringer, det samme som i fjor. I 2014 ble det bevilget 27,5 millioner, men her lå også ekstabevilgninger til et prosjekt som ikke ble realisert. Om et par år må sannsynligvis også den tyske forskningsstasjonen rustes opp eller bygges om, og Kings Bay må nå se om det er andre måter å finansiere den japanske stasjonen på.

Her finner du Svalbardbudsjettet

Isbjørntelling
Regjeringen foreslår i tillegg 104 millioner kroner til Norsk Polarinstitutt. Av dette er det 10 millioner som skal brukes til telling av isbjørn i samarbeid med russiske forskere. Av andre tiltak er blant annet flyttingen av «Fredheim» tilgodesett med en halv million.

Visit Svalbard få som i fjor 2,1 millioner kroner, mens Svalbard Museum får et tilskudd på 1,75 millioner kroner fra Det nasjonale museumsnettverket.

Ikke CO2
På Unis er direktør Ole Arve Misund fornøyd med driftstilskuddet. Unis får 121,8 millioner kroner, en økning på om lag fire millioner fra i fjor.

– Vi ser at man legger til grunn at denne organisasjonen kal medvike til å styrke aktiviteten i Longyearbyen, i tillegg til kull og turisme. Vi har egentlig fått en budsjettutvikling som forventet og er fornøyd, sier han.

CO2-prosjektet som pågår i Adventdalen er imidlertid ikke nevnt i forlaget til statsbudsjett for 2015, og løsningen blir derfor trolig å søke fiansiering fra Forsningsrådet og EU.

– Regjeringen ser ikke for seg å gå tungt inn i forhold til et nytt kraftverk med muligheter fr CO2-fangst, og det er et signal vi får ta til etterretning, sier Misund.

LES OGSÅ: Mindre penger til Svalbard

Se bildet større

Justisminister Anders Anundsen (Frp) ble orienert om behovet for nye bygninger da han besøkte Ny-Ålesund i april. Her er han sammen med Kings Bay-direktør Ole Øiseth (foran t.v). FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Kings Bay får 19 millioner kroner til drift og investeringer i 2015. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Unis-direktør Ole Arve Misund er tilfreds med driftstilskuddet, men konstaterer samtidig at de må finne andre finansieringskilder enn statsbudsjettet til forskningen på CO2-fangst. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!