Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke støtte til nye forskningsstasjoner

Mannskapet i den japanske forskningsstasjonen må smøre seg med tålmodighet. FOTO: Eirik Palm

Ikke støtte til nye forskningsstasjoner

Japanske forskere må fortsatt friste tilværelsen i ei trekkfull og gammel brakke.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.10.2014 kl 17:17

Det var vel kjent for regjeringen at Kings Bay må bygge nytt forskerbygg til de japanske forskerne i Ny-Ålesund. I dag holder de til i en gammel brakke langt unna den øvrige bebyggelsen, og det er ventet at det statlige selskapet vil bygge nytt. Men det ble ingen tilskudd da forslaget til statsbudsjett ble lagt fram onsdag.

Krever mest energi
– Bygget de har i dag har kommet godt over tiden, for å si det sånn. Det er dårlig isolert og i relativt dårlig forfatning. Det er også dette bygget som krever mest energi av de som er bebodd, sier kontorsjef Marius Natvig i Kings Bay.

Kings Bay får i 2015 19 millioner kroner til drift og investeringer, det samme som i fjor. I 2014 ble det bevilget 27,5 millioner, men her lå også ekstabevilgninger til et prosjekt som ikke ble realisert. Om et par år må sannsynligvis også den tyske forskningsstasjonen rustes opp eller bygges om, og Kings Bay må nå se om det er andre måter å finansiere den japanske stasjonen på.

Her finner du Svalbardbudsjettet

Isbjørntelling
Regjeringen foreslår i tillegg 104 millioner kroner til Norsk Polarinstitutt. Av dette er det 10 millioner som skal brukes til telling av isbjørn i samarbeid med russiske forskere. Av andre tiltak er blant annet flyttingen av «Fredheim» tilgodesett med en halv million.

Visit Svalbard få som i fjor 2,1 millioner kroner, mens Svalbard Museum får et tilskudd på 1,75 millioner kroner fra Det nasjonale museumsnettverket.

Ikke CO2
På Unis er direktør Ole Arve Misund fornøyd med driftstilskuddet. Unis får 121,8 millioner kroner, en økning på om lag fire millioner fra i fjor.

– Vi ser at man legger til grunn at denne organisasjonen kal medvike til å styrke aktiviteten i Longyearbyen, i tillegg til kull og turisme. Vi har egentlig fått en budsjettutvikling som forventet og er fornøyd, sier han.

CO2-prosjektet som pågår i Adventdalen er imidlertid ikke nevnt i forlaget til statsbudsjett for 2015, og løsningen blir derfor trolig å søke fiansiering fra Forsningsrådet og EU.

– Regjeringen ser ikke for seg å gå tungt inn i forhold til et nytt kraftverk med muligheter fr CO2-fangst, og det er et signal vi får ta til etterretning, sier Misund.

LES OGSÅ: Mindre penger til Svalbard

Se bildet større

Justisminister Anders Anundsen (Frp) ble orienert om behovet for nye bygninger da han besøkte Ny-Ålesund i april. Her er han sammen med Kings Bay-direktør Ole Øiseth (foran t.v). FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Kings Bay får 19 millioner kroner til drift og investeringer i 2015. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Unis-direktør Ole Arve Misund er tilfreds med driftstilskuddet, men konstaterer samtidig at de må finne andre finansieringskilder enn statsbudsjettet til forskningen på CO2-fangst. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!