Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke støtte til nye forskningsstasjoner

Mannskapet i den japanske forskningsstasjonen må smøre seg med tålmodighet. FOTO: Eirik Palm

Ikke støtte til nye forskningsstasjoner

Japanske forskere må fortsatt friste tilværelsen i ei trekkfull og gammel brakke.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.10.2014 kl 17:17

Det var vel kjent for regjeringen at Kings Bay må bygge nytt forskerbygg til de japanske forskerne i Ny-Ålesund. I dag holder de til i en gammel brakke langt unna den øvrige bebyggelsen, og det er ventet at det statlige selskapet vil bygge nytt. Men det ble ingen tilskudd da forslaget til statsbudsjett ble lagt fram onsdag.

Krever mest energi
– Bygget de har i dag har kommet godt over tiden, for å si det sånn. Det er dårlig isolert og i relativt dårlig forfatning. Det er også dette bygget som krever mest energi av de som er bebodd, sier kontorsjef Marius Natvig i Kings Bay.

Kings Bay får i 2015 19 millioner kroner til drift og investeringer, det samme som i fjor. I 2014 ble det bevilget 27,5 millioner, men her lå også ekstabevilgninger til et prosjekt som ikke ble realisert. Om et par år må sannsynligvis også den tyske forskningsstasjonen rustes opp eller bygges om, og Kings Bay må nå se om det er andre måter å finansiere den japanske stasjonen på.

Her finner du Svalbardbudsjettet

Isbjørntelling
Regjeringen foreslår i tillegg 104 millioner kroner til Norsk Polarinstitutt. Av dette er det 10 millioner som skal brukes til telling av isbjørn i samarbeid med russiske forskere. Av andre tiltak er blant annet flyttingen av «Fredheim» tilgodesett med en halv million.

Visit Svalbard få som i fjor 2,1 millioner kroner, mens Svalbard Museum får et tilskudd på 1,75 millioner kroner fra Det nasjonale museumsnettverket.

Ikke CO2
På Unis er direktør Ole Arve Misund fornøyd med driftstilskuddet. Unis får 121,8 millioner kroner, en økning på om lag fire millioner fra i fjor.

– Vi ser at man legger til grunn at denne organisasjonen kal medvike til å styrke aktiviteten i Longyearbyen, i tillegg til kull og turisme. Vi har egentlig fått en budsjettutvikling som forventet og er fornøyd, sier han.

CO2-prosjektet som pågår i Adventdalen er imidlertid ikke nevnt i forlaget til statsbudsjett for 2015, og løsningen blir derfor trolig å søke fiansiering fra Forsningsrådet og EU.

– Regjeringen ser ikke for seg å gå tungt inn i forhold til et nytt kraftverk med muligheter fr CO2-fangst, og det er et signal vi får ta til etterretning, sier Misund.

LES OGSÅ: Mindre penger til Svalbard

Se bildet større

Justisminister Anders Anundsen (Frp) ble orienert om behovet for nye bygninger da han besøkte Ny-Ålesund i april. Her er han sammen med Kings Bay-direktør Ole Øiseth (foran t.v). FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Kings Bay får 19 millioner kroner til drift og investeringer i 2015. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Unis-direktør Ole Arve Misund er tilfreds med driftstilskuddet, men konstaterer samtidig at de må finne andre finansieringskilder enn statsbudsjettet til forskningen på CO2-fangst. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!