Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke redd for isfront

Svalbard-minister Anders Anundsen (Frp) har på et halvt år blitt et vanlig syn på Svalbard. Nå skal han inspisere beredskapen på Svalbard sammen med statsminister Erna Solberg (H). FOTO: Christopher Engås

Ikke redd for isfront

Svalbard-minister Anders Anundsen er tilbake. Denne gangen med statsminister Erna Solberg for å teste beredskapen på Svalbard

Sammen med helse- og omsorgsminister Bent Høye (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) gjester Solberg Longyearbyen søndag og mandag i forkant av en av de største sivile øvelsene på Svalbard noen gang. Mens Anundsen har blitt vanlig syn på Spitsbergen, debuterer Solberg som statsminister på 78 grader nord.

– Denne regjeringen satser på sikkerhet og beredskap, og da er det nyttig å se virksomheten med egne øyne, og møte menneskene som gjør en viktig jobb for oss, sier hun i en epost via informasjonsenheten sin.

Ned før øvelsesdagen
Flere hundre mennesker er involvert i Øvelse Svalbard, som går ut på å teste beredskapen på Svalbard og fastlandet. Avstanden og begrensede ressurser lokalt, gjør at det i en faktisk situajson trengs støtte fra fastlandet. I løpet av to og en halv dag fram til 5. november skal denne beredskapen testes til det ytterste, men det får ikke Solberg se. For allerede mandag reiser de tilbake til fastlandet. Selv forklarer hun det med at hun ikke vil stjele fokuset.

– Det viktige for meg er å få en orientering om øvelsen fordi jeg er interessert i den. Men jeg ønsker ikke å forstyrre selve gjennomføringen av øvelsen, framholder Erna Solberg.

– Ingen innvirkning

Samtidig er det politiske klimaet mellom Norge og Russland kjølig etter den russiske annekteringen av Krimhalvøya i mars, og konflikten mellom de to landene preget også markeringen av 70-årsminner for frigjøringen av Finnmark. Det gjorde det også da nordiske og baltiske statsministre møttes denne uka, og en Russland-ekspert sa nylig til NRK at salg av Snøhvit-gass til Lithauen som ble kjent nylig, kan forverre forholdet.
Temaet på møtet med Sysselmannen blir også norsk svalbardpolitikk, men Solberg sier forholdet mellom de to landene ikke vil påvirke hva Norge gjør på Svalbard.

– Det er ingen grunn til at utfordringene i forholdet mellom Norge og Russland på grunn av konflikten i Ukraina skal ha noen innvirkning på Svalbard. Norge fører en konsistent og forutsigbar Svalbardpolitikk basert på relevant norsk lovgivning, som er fullt i tråd med Svalbardtraktaten, svarer hun.

Mange «skadde»
Pågangen fra folk som vil delta som markører har vært stor etter at det i høst ble etterlyst «skadde» til øvelsen.

– Vi er der vi skal være, sier Fred Skancke Hansen fra Unis, som har ansvaret for helse, miljø og sikkerhet under Øvelse Svalbard.

Han forteller at utstyret er på plass, og at KV «Svalbard» ankommer Longyearbyen mandag. Nå er han mest spent på været framover.

– Publikum vil merke at det vil være mye aktivitet både med helikopter og med fly, og at det sannsynligvis vil bli brukt lokaler i byen. I tillegg vil sykehuset bli tungt belastet i perioder, sier han.

Publikum vil sannsynligvis også merke at statsministeren er i byen. Mandag besøker hun sykehuset for å høre om øvelsen før hun skal på omvisning i sysselmannsskipet «Polarsyssel». I tillegg får hun en demonstrasjonstur med det nye redningshelikopteret på Svalbard.

Men allerede søndag ettermiddag starter programmet hos Sysselmannen, Longyearbyen lokalstyre, Unis og Svalsat.

Nøkkelord

Se bildet større

Statsminister Erna Solberg (H) sier konflikten mellom Norge og Russland ikke vil påvirke hva Norge foretar seg på Svalbard. FOTO: SMK

Siste nytt i Nyheter

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!