Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Ikke økt behov for elektrisitet

Dagens innbyggertall vil ikke utløse økt behov for elektrisitet, sa statssekretær Gjermund Hagesæter da han la fram Svalbardmeldingen på onsdag. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

– Ikke økt behov for elektrisitet

Ingen planer for ny energi i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Regjeringen ønsker ikke flere innbyggere i Longyearbyen og det blir ikke økt offentlige tilbud.

Meldingen inneholder ikke noe om «hjertet» i lokalsamfunnet; Energiverket, som produserer elektrisitet og varme. Alternative energiformer eller elektrisk kabel til fastlandet er heller ikke tatt med.

-Kullkraftverket har gjennomgått en betydelig oppussing, og har forlenget levetiden. Gruve 7 vil føres videre en stund fremover, sa statssekretær Gjermund Hagesæter da han presenterte Stortingsmeldingen onsdag. Meldingen skal nå behandles av komiteene, og vil komme opp til politisk behandling i Stortinget til høsten.

Hagesæter brukte selv ordet «robust» en rekke ganger da han presenterte planen, selv om ordet er utelatt i meldingen og erstattet med levedyktig.

-Vi er fornøyd med dagens bosetning, de offentlige tilbudene vil ikke øke. Dagen innbyggertall vil ikke utløse økt behov for elektrisitet, sa statssekretæren

Normalt følger det sjelden konkrete pengesummer med en Stortingsmelding, heller ikke denne gang, med ett unntak.

Regjeringen bevilger 10 millioner kroner ekstra til å gjenoppbygge en ny bydel etter skredet like før jul. Her vurderes det å etablere et boligområde på et nytt og tryggere sted enn Lia.

Videre vurderes det å etablere statlige arbeidsplasser i Longyearbyen. Forbrukerrådet og Norsk Helsenett ble nevnt i presentasjonen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!