Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke mye nytt å ta med seg

Trine Skei Grande lyttet til innspillene som kom i folkemøtet. Selv om de fleste tilbakemeldingene var kjent stoff for venstrelederen, følte hun at hun fikk mye ut av møtet med folk i Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Ikke mye nytt å ta med seg

De fleste innspillene hadde både Trine Skei Grande og forsamlingen hørt før.

Om lag 80 møtte opp til folkemøtet om den nye svalbardmeldingen mandag. Det var rikelig med muligheter til å gi saksordfører for stortingsmeldingen, Trine Skei Grande, innspill hun kan ta tilbake til Stortinget før behandlingen.

Kritisk infrastruktur

De aller fleste innspillene som kom, har vi hørt før. Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) var i sin innledning opptatt av at Longyearbyen trenger statlig hjelp med det han kaller kritisk infrastruktur. Med det tenker han spesielt på Energiverket og utbygging av et større kaianlegg.

– Men det viktigste blir å ta tak i den kommende rapporten om skredfare fra Norges Vassdrags- og Energidirektorat. Hvis vi ikke klarer å trygge befokningen har vi mislyktes, sa Olsen.

Nestleder i lokalstyret, Eirik Berger (V), framførte lokallagets meninger om forslaget til svalbardmelding.

– Passiv melding

– Den er for passiv. Meldingen setter ingen konkret kurs.Vi må ha større ambisjoner. For Venstre er energispørsmålet, tilrettelegging for nye næringer som fiskeri, og bygging av ny havn viktig. I tillegg vil vi ha et klarere svar på hva nasjonen vil med Store Norske, sa han.

Det siste var det flere som løftet fram i folkemøtet. Svalbard Næringsforening med Terje Aunevik var en av dem.

– Skal Store Norske være en fakturaavdeling for staten på Svalbard, eller skal selskapet være en motor som driver samfunnet framover?, spurte han i sitt innlegg.

– Vakler ikke

Oddmund Rønning snakket på vegne av Store Norske i møtet. Han ville ikke gå med på at selskapet «vakler», slik mange talere hevdet. Han viste til flere områder hvor det står sterkt, men etterlyste også klare ordre fra sentralt hold.

– Med Store Norske har Norge et godt verktøy. Men vi mangler ei klar retning i vår virksomhet, en klar eierskapsstrategi, sa Rønning.

Svein Jonny Albrigtsen tok opp temaet sosial dumping, noe Skei Grande tydelig tok til seg.

– Jeg er redd Svalbard kan bli en plass hvor sosial dumping foregår, og vi ser allerede konturene av det i dag med utenlandske arbeidstakere som jobber for en slikk og ingenting, sa Albrigtsen.

– Sats mer på Unis

Elise Strømseng, Ap-politiker og Unis-ansatt, slo et slag for sin arbeidsplass.

– Jeg savner en mer ambisiøs holdning til Unis. Vi er en av de viktigste institusjonene i byen, og derfor vil jeg ikke bare at Unis skal videreutvikles, men styrkes, sa Strømseng.

Den tsjekkiske forskeren Kim Senger var den eneste utlendingen som tok ordet i folkemøtet. Han gjorde oppmerksom på mulighetene som finnes for CO2-fangst og lagring i resevoarer funnet av Unis de siste årene. Svalbard slipper ut 70 tonn CO2 per innbygger, men samfunnet har et potensiale for å kunne gå foran med ny teknologi for å minke dette drastisk.

Senger trakk også fram viktigheten av at utlendinger som kan og vil bidra til samfunnet får skikkelig norskopplæring. Ellers blir man stående utenfor, som betyr at man ikke bidrar i like stor grad til utviklingen.

Fortsatt tid

Trine Skei Grande tok til seg flere av innspillene, og gjorde de frammøtte oppmerksom på at det fortsatt er tid til å komme med tilbakemeldinger.

I sin avslutning forsøkte Arild Olsen å plante et frø hos stortingsrepresentanten.

– I dag er det et usynlig tak på hvor mange vi skal være her oppe, og det må bort. Vi må få lov til å bli flere, slik at fellesutgiftene til vei og energi blir akseptable. I tillegg må vi sørge for at kompetansenivået får vokse i samfunnet. Hvis ikke er jeg redd for lekkasje til de russiske bosettingene her oppe, eller til og med til fastlandet. Det vil være uheldig for Longyearbyen, og uheldig for Norge som nasjon, sa Olsen.

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

I dag var det åpen høring om Svalbardmeldingen i Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!