Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke mer julepost

Det var stor ståhei rundt åpningen av postkassen jula 2013. Siden da har det knapt vært aktivitet ved den og blikkhuset ved siden av som også leies av Po Lin Lee. FOTO: Christian Nikolai Bjørke

Ikke mer julepost

Julenissepostkassa i Sjøområdet må fjernes innen 30. september.

Tekst:

Publisert:

Like før jul for snart tre år siden fikk foretningskvinnen Po Lin Lee fra Hong Kong satt opp en 9,3 meter høy knallrød postkasse i Sjøområdet. Den er merket med blant annet «Post» og «Julenisse Byen Longyearbyen» og har et grønt neonlys i toppen.

Varslet ikke naboer
Postkassa ble satt opp i Sjøområdet med en midlertidig tillatelse fra Longyearbyen lokalstyre. Ifølge leder Linn Tautra Grønseth for plan- og utvikling i LL gjaldt den opprinnelige tillatelsen for to år.

I november i fjor søkte Lee om å forlenge avtalen, og fikk til svar fra LL at hun måtte sende ut nabovarsel før de kunne behandle saken. Det har de ikke fått, og postkassen står nå ulovlig.

23. august sendte LL brev til Lee om at de har vurdert saken, og at de ikke kan forlenge fristen. Postkassa må fjernes i løpet av måneden.

Ikke kontaktbar
Svalbardposten har denne uken forsøkt å nå Lee både på telefon og epost uten hell.

– Helt siden jeg var ei lita jente har jeg visst at julenissen kommer fra Nordpolen. Dette er den nordligste byen i verden, så da må jo julenissen bo her, sa Po Lin Lee da postkassen ble tatt i bruk.

Hennes hensikt var at det synlige byggverket skulle være en hyggelig gave til Longyearbyen. Hennes håp var at initiativ som dette skal bli tatt godt i mot av turister og skape økt aktivitet.

Postkassen skulle driftes av det veldedige organisasjonen Polar Seed, som Lee startet i 2009. Dette er det første prosjektet til organisasjonen. Forretningsmodellen var å tilby postkort fra julenissen via internett. Lee så for seg å samarbeide med lokale kunstnere om motiver til postkortene.

– Hva skal du gjøre med brevene som kommer inn?

– Vi skal lese dem, og noen vil vi oppfylle. Da må vi spørre foreldrene om dette har vært snille barn, og hvis det er kommet inn nok penger gjennom salg av postkort og andre ting, vil vi oppfylle ønsket neste år, sa hun til Svalbardposten i forkant av åpningen.

Siden åpningen har det knapt vært registrert aktivitet ved det høyreiste byggverket.

– Bra
Julenissepostkassen er flittig fotografert og fylt turisters brev, men Posten i Longyearbyen har ikke vært begeistret for den. Det kortene som puttes i kassen bruker svært lang tid på å komme fram.

– Vi syns det er veldig bra at den blir fjernet, for å være redelige mot kundene, sier distriktssjef Ann-Sofi Nyback i Posten Norge med ansvar for Troms og Svalbard.

– Vi vil fremtstå som en ordentlig leverandør. Turistene må begynne å lure når det går uker og måneder før posten er fremme. Vi har laget en plakat til henne med informasjon om at det ikke innleveringspostkasse fra Posten Norge, men den er ikke hengt opp, sier Nyback.

Svalbardposten skrev om saken i april, og fikk heller ikke da tak i Lee for kommentar.

Se bildet større

Hong Kong-baserte Po Lin Lee. FOTO: Christian Nikolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!