Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke medhold i dunklage

Harald A. Soleim, som er fangstmann på Kapp Wijk, mener fortsatt han har enerett på å sanke dun på Gåsøyane. FOTO: Birger Amundsen

Ikke medhold i dunklage

Fangstmann Harald A. Soleim har ikke enerett på å sanke dun på Gåsøyane. Det slår Direktoratet for naturforvaltning fast. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.10.2009 kl 11:00

– Det samme kan det være, det er uansett for sent for denne sesongen, sier Harald A. Soleim, fangstmann på Kapp Wijk.

Krangelen om dunsanking på Gåsøyane startet tidligere i år, da fangstmann på Austfjordnes, Tommy Sandal og fangstmann på Akseløya, Louis «Hiawatha» Nielsen, tok kontakt med Soleim og bad om lov til å sanke dun på Gåsøyane. Området har tradisjonelt tilhørt Soleims fangstområde på Kapp Wijk.

Soleim sa blankt nei.  

Endret i 1995

Likevel søkte Sandal Sysselmannen om å få sanke dun i Gåsøyane naturreservat, noe Sysselmannen tillot. Soleim klaget på tillatelsen.

– Det fantes ingen søknadsfrist, og Sysselmannen kunne ikke vite om jeg ville søke. Jeg vil også påstå at jeg i praksis fremdeles har enerett, sier Soleim.

Klagen er nå er behandlet av DN, som gir Sysselmannen medhold.

I avslaget til Soleim viser direktoratet til at Sysselmannen allerede i 1995 innførte en søknadsplikt for dunsanking for hver sesong.

Vanskelig å få solgt

Direktoratet mener det ikke er etablert noen eksklusiv rettslig enerett for Soleim til dunsanking på Gåsøyane selv om han i flere år til og med 1998 har fått tillatelse til sanking.

Soleim har ikke benyttet seg av muligheten til å sanke dun de siste sesongene fordi det har vært vanskelig å få solgt duna. 

«Direktoratet mener også det vil være riktig og i tråd med intensjonene med fangstmannsordningen at muligheten for å sanke dun tilstås andre når du selv ikke har søkt om dunsanking på mange år», skriver DN i brevet til Soleim.

Vedtaket til DN er endelig og kan ikke påklages til noen høyere instans. Soleim vurderer likevel å ta saken videre til Sivilombudsmannen.

Mulighet for andre

Ifølge naturvernrådgiver hos Sysselmannen, Tor Punsvik, kommer Sysselmannen til å innføre en felles søknadsfrist neste år. Han påpeker at svalbardmiljøloven åpner for at alle fastboende skal kunne sanke dun og egg, og at denne aktiviteten ikke må være tilknyttet fangstmannsvirksomhet.

– De som er aktuelle må søke innen 1. april, så vil vi velge ut hvem som får retten, sier Punsvik.

– Hvilke kriterier vil veie tyngst?

– Gammel hevd i området vil ha betydning, men også i hvilken grad man bruker den rettigheten man får, svarer Punsvik.

Frykter anarki

Harald A. Soleim mener endringen er en dårlig idé.

– En felles søknadsfrist der alle fastboende kan søke vil bare føre til det rene og skjære anarki. Ordningen var bedre før, da dunsankingen hørte til fangstområdene, mener Soleim.

Ifølge Punsvik vil det i hvert tilfelle bli en avveining mellom fangstfolk og andre fastboende. At fangstfolk har dunsanking som en del av sitt inntekts­givende arbeid vil veie tungt når avgjørelsene skal tas.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!