Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke lenger skatteparadis

«West Venture» er en av de 50 riggene som Seadrill har rundt om i verden. FOTO: Seadrill

Ikke lenger skatteparadis

Nye skatteregler gjør det mindre lukrativt å opprette selskap på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.07.2011 kl 07:00

Finansdepartementet har i dag lagt fram et nytt lovforslag om at alt overskudd over 10 millioner kroner skal skattlegges med fastlandsskatt, som er 28 prosent. I dag betaler bedrifter på Svalbard 16 prosent skatt.

– Et hovedformål med endringene er å hindre at det gunstige skattenivået på Svalbard utnyttes for å spare skatt på avkastning av investeringer som er gjort utenfor Svalbard, og som ikke bidrar til aktivitet og sysselsetting på Svalbard, sier statssekretær i Finansdepartementet, Roger Schjerva.

To ansatte

Svalbardposten har tidligere skrevet om selskapet Seadrill Norge, som flyttet til Longyearbyen i 2007. Selskapet eier to rigger, og har to ansatte som blant annet fører regnskap og sender faktura for riggleie én gang i måneden. Moderselskapet, Seadrill Ltd, er et utenlandseid selskap med mangemillionær John Fredriksen som hovedaksjonær. Seadrill Norge hadde i 2009 over 700 millioner kroner i inntekter og skattet 115 millioner kroner til Svalbard. Til sammenligning tjente Store Norske 557 millioner kroner.

Ikke ordinære selskaper

Ifølge Finansdepartementet vil ikke endringen få konsekvenser for Store Norske eller andre store selskaper med tilhørighet på Svalbard.

«Ved utformingen av høringsforslaget har departementet lagt vekt på at ordinære selskaper som driver på Svalbard med ansatte og/eller investeringer der, ikke skal få noen ekstra skattebelastning», skriver underdirektør i kommunikasjonsenheten i departementet, Anders Lande, i en epost til Svalbardposten.

Seadrill Norge vil foreløpig ikke kommentere den foreslåtte skatteendringen.  

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!