Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke lenger skatteparadis

«West Venture» er en av de 50 riggene som Seadrill har rundt om i verden. FOTO: Seadrill

Ikke lenger skatteparadis

Nye skatteregler gjør det mindre lukrativt å opprette selskap på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.07.2011 kl 07:00

Finansdepartementet har i dag lagt fram et nytt lovforslag om at alt overskudd over 10 millioner kroner skal skattlegges med fastlandsskatt, som er 28 prosent. I dag betaler bedrifter på Svalbard 16 prosent skatt.

– Et hovedformål med endringene er å hindre at det gunstige skattenivået på Svalbard utnyttes for å spare skatt på avkastning av investeringer som er gjort utenfor Svalbard, og som ikke bidrar til aktivitet og sysselsetting på Svalbard, sier statssekretær i Finansdepartementet, Roger Schjerva.

To ansatte

Svalbardposten har tidligere skrevet om selskapet Seadrill Norge, som flyttet til Longyearbyen i 2007. Selskapet eier to rigger, og har to ansatte som blant annet fører regnskap og sender faktura for riggleie én gang i måneden. Moderselskapet, Seadrill Ltd, er et utenlandseid selskap med mangemillionær John Fredriksen som hovedaksjonær. Seadrill Norge hadde i 2009 over 700 millioner kroner i inntekter og skattet 115 millioner kroner til Svalbard. Til sammenligning tjente Store Norske 557 millioner kroner.

Ikke ordinære selskaper

Ifølge Finansdepartementet vil ikke endringen få konsekvenser for Store Norske eller andre store selskaper med tilhørighet på Svalbard.

«Ved utformingen av høringsforslaget har departementet lagt vekt på at ordinære selskaper som driver på Svalbard med ansatte og/eller investeringer der, ikke skal få noen ekstra skattebelastning», skriver underdirektør i kommunikasjonsenheten i departementet, Anders Lande, i en epost til Svalbardposten.

Seadrill Norge vil foreløpig ikke kommentere den foreslåtte skatteendringen.  

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!