Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke lenger dramatisk

 

Ikke lenger dramatisk

Det siste halve året har utslippene fra de ulmende steintippene ved Barentsburg blitt mindre. Røyken er heller ikke så farlig som man fryktet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det viser målinger som er gjort fra februar til juni av utslippene fra steintippene ved Barentsburg og luftprøver tatt inne i byen.
– Det var viktig for oss å få vite konkret hva som er i røyken fra brannene i steintippene. Vi fryktet at det var mye dioksiner, som er en av de farligste miljøgiftene, men heldigvis er det ikke mye av det, sier miljøvernsjef hos Sysselmannen, Rune Bergstrøm.
Målingene, som ble gjort av Unis, viser at mengden dioksiner er 0,4 pg/m3, som er godt under EUs grenseverdi, på 100 pg/m3.

Var livredde
Etter at det i januar i fjor begynte å brenne i en av steintippene rett utenfor Barentsburg, har Sysselmannen fulgt kontinuerlig med på utviklingen av utslippene. I fjor høst begynte det å brenne i nok en tipp, som var større enn den første.
I november ble det satt ut to prøvetakere ved de brennende og ulmende steintippene. Analysene viste at røyken da inneholdt høye verdier av kreftfremkallende steinkulltjære, også omtalt som PAH, polyaromatiske hydrokarboner.
Russerne klarte i vår å slokke brannen ved hjelp av mengder med ferskvann og ved å dose tippen ned til en høyde på åtte meter og på den måten unngå selvantennelser.
– Det så veldig alvorlig ut før de klarte å slokke brannen. De hadde ikke annet utstyr enn en gammel bulldoser, og konsekvensene kunne blitt alvorlige dersom det hadde blitt en stor brann. Vi var livredde for en videreutvikling, sier Bergstrøm.

Lavere i byen
Målingene som ble gjennomført i sommer viser også at PAH-verdiene er blitt lavere enn tidligere inne i byen. Men fortsatt er de langt over grenseverdiene som EU anbefaler.
– Verdiene er betenkelig høye akkurat rundt tippene, så de som daglig jobber ved tippene bør bruke verneutstyr for å unngå langvarige problemer. For dem er utslippene en potensiell fare, sier forsker ved Unis, Ronald Kallenborn.
Han har gjort analysene på oppdrag fra Sysselmannen.
Noen hundre meter fra tippene er verdiene imidlertid godt under grenseverdien, og ved hotellet er konsentrasjonene enda lavere.

Doser ned tippene
Fortsatt ulmer det i steintippen som det først begynte å brenne i. Russerne har fått opp mye nytt utstyr og jobber på spreng for å slokke brannen.
– Forhåpentligvis er den slukket i nær framtid. Så lenge den er under kontroll er også utslippene mindre. Samlet har det likevel vært et ikke ubetydelig utslipp fra denne brannen, sier Bergstrøm.
Etter planen skal alle tippene i Barentsburg doses ned til en høyde på maksimum åtte meter innen halvannet år fra nå.
– Alle tippene skal ned på et nivå der de ikke selvantenner. Dette har trusten fått pålegg om fra oss. Den nye ledelsen har tatt et nytt grep, noe vi er glad for, sier Bergstrøm.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!