Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Ikke laget for folk på Svalbard

Binna Lyra og ungene Miki og Luca er hovedpersonene i dokumentaren fra Svalbard. Isbjørnnavnene er en intern spøk blant crewet som har laget dokumentaren. FOTO: Jason Roberts Production

Jason Roberts om "Min isbjørnfamilie":

– Ikke laget for folk på Svalbard

Jason Roberts skjønner at historien om den lille isbjørnfamilien har blitt populær. Men han er ikke spesielt fornøyd med dokumentaren.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.12.2013 kl 08:40

„– Jeg forstår ikke hvordan skuespillere klarer å snakke om filmer i lang tid etter de er ferdig innspilt. Jeg er allerede langt inne i neste prosjekt når jeg er ferdig med en dokumentar, sier Jason Roberts.

På onsdag ble andre del av dokumentarserien «Min isbjørnfamilie» sendt på NRK, der Roberts medvirker som produsent. Den siste tiden har han fått mange gode tilbakemeldinger fra lokale folk. Det synes han er litt rart.

– Dette er jo egentlig ikke en film for folk som bor på Svalbard og kan mye om livet her. «Min isbjørnfamilie» er for et annet type publikum. De som aldri har vært så langt nord og som liker at det er litt reality, sier Roberts.

– Er du fornøyd med dokumentaren?

– Nei, personlig er det ikke denne typen dokumentar jeg brenner for. Men jeg forstår at det blir populært, og det er bra å informere folk som ikke har peiling. Når jeg leser kommentarer på nettet, skjønner jeg at folk flest bor i asfaltjungler. For dem kunne dette programmet like gjerne vært filmet på månen, sier han.

Begeistret
Dokumentaren hadde premiere i Storbritannia i fjor, og er vist i over 50 land, blant annet Australia, USA, Sør-Afrika og Storbritannia.

– Seertallene er ikke så viktig for meg. Men i helga kom en ti år gammel gutt bort til meg på Svalbardbutikken og var så begeistret at han nesten ikke klarte å snakke. Det er den beste tilbakemeldingen, sier han.

I første program fikk vi følge isbjørnfamilien som kom ut av hiet, og på onsdag handlet det om sommeren. 18. desember er det klart for siste program, som handler om høsten.

– Det er programmet jeg liker best, sier Roberts.

Interne spøker
Programleder Gordon Buchanan forteller i dokumentaren at det er Roberts som gir navnet Lyra til binna, og Miki og Luca til ungene. Roberts ler godt når vi kommer inn på det.

– Det er egentlig en intern spøk fra Gordon, for jeg gir aldri navn til dyr. Det er også andre slike interne greier, som at Oskar var den sterkeste mannen på Havsel da vi testet pleksiglasset til buret. Han er absolutt ikke sterkest, sier han.

Sivilt søksmål
Metallburet har for øvrig vært en kilde til hodepine for Roberts produksjonsselskap JPR. Helt til slutt i programmet har NRK lagt inn en tekstplakat som opplyser om at JRP er ilagt en bot på 50.000 kroner for å ha forstyrret isbjørn.

– Det gjorde de etter å ha diskutert saken med meg. Jeg ville ha det inn, slik at vi spiller med åpne kort, sier Roberts.

I teksten står det at Roberts vurderer å gå til sivilt søksmål mot Sysselmannen. Men det vil den ellers pratesalige australieren helst snakke minst mulig om.

– Jeg venter på svar fra departementet, og vil ikke si så mye før det, sier han.

En vandrer
GPS-sporeren som var festet på halsen til binna Lyra falt av like før innspillingen av det siste programmet, og det ble lagt ned en del arbeid for å finne familien igjen. Siden 2012 har Roberts ikke sett henne.

– Jeg har leita litt for min egen del, men ikke sett noe til henne. Om hun har dratt til Russland eller forblitt norsk, vet jeg ikke. Men hun var 17 år og aldri merket før i fjor, så det kan hende hun er en vandrer, sier Roberts.

Jason Roberts arbeider for tiden med å finne en løsning for å feste nytt kamerautstyr som har stått på bil over på snøskuter. Det er til et prosjekt som foreløpig har tittelen «The Hunt», og handler om verdens rovdyr. Prosjektet er
et samarbeid med store TVkanaler i USA og Storbritannia som skal filmes over fire år.

Resultatet skal bli sju timer med film. Én time er viet Arktis. Roberts er delaktig i dette programmet, samt i deler av åpningsprogrammet.

Se bildet større

Jason Roberts bor i Longyearbyen og er medprodusent av «Min isbjørnfamilie». I dokumentaren er han programleder Gordon Buchanans rådgiver og kjentmann i Arktis. FOTO: Jason Roberts Production

Se bildet større

En episode der programleder Gordon Buchanan observerer en isbjørn fra et metallbur, førte
til en bot på 50.000 kroner for Jason Roberts Production. FOTO: Skjermdump fra "min isbjørnfamilie"

Siste nytt i Nyheter

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

 
Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Løsning for lånekrøll

Nærings- og fiskeridepartementet foreslår en lånesikringsordning, for å gi bedrifter mulighet til å få byggelån på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!