Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- Ikke kjør i Billefjorden

Isbjørnbinner med små barn er observert på isen i Billefjorden. Sysselmannen ber derfor skuterførere om å holde seg unna området. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Isbjørnbinner med unger observert:

- Ikke kjør i Billefjorden

Ungene er svært sårbare, sier Sysselmannen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.04.2015 kl 14:50

Sysselmannen ber skuterførere om å unngå ferdsel på isen i Billefjorden, etter observasjoner av to isbjørnfamilier med fire måneder gamle unger.

- Disse er i en kritisk fase for overlevelse, skriver Sysselmannen på sine hjemmesider, og minner om at det ifølge Svalbardmiljøloven er forbudt å oppsøke og forstyrre bjørn.

- Sysselmannen vil føre oppsyn med ferdselen i området, skriver de.

Skutertrafikk kan forstyrre bjørnens jakt etter seler som kommer opp av pustehull i isen.

- Den naturlige dødeligheten blant isbjørnunger er i utgangspunktet svært stor. Trolig er sult den viktigste dødsårsaken. Det er derfor viktig at faktorer som kan være med på å øke dødeligheten blir redusert mest mulig.

Sysselmannen sier at den alternative ruten til Pyramiden, som går over Von Postbreen, Phillipbreen, Filcherfonna og Ragnarbreen, nå også åpnes for organisert ferdsel fram til 15. mai.

- For eventuell nødvendig kjøring over isen, skal korteste farbare vei fra Ferrier-morenen rett over til Pyramiden følges, sier Sysselmannen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!