Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Ikke i tråd med målsettingene

Miljøvernsjef Knut Fossum hos Sysselmannen mener han har dekning for å avslå søknadene til Better moments og Svalbard villmarksenter. Men han ønsker også en dialog med reiselivet for å komme til enighet om hva slags midlertidige installasjoner som det bør åpnes for i framtiden. FOTO: Geir Barstein

– Ikke i tråd med målsettingene

Miljøvernsjef Knut Fossum står fast på avslagene, men åpner for diskusjon med reiselivet om framtidige retningslinjer.

Tekst:

Publisert:

Miljøvernsjefen mener han har dekning i lovverket for å avslå midlertidig utsetting av både grillhytte og glassfiber-hytte. Knut Fossum viser til Svalbardmiljøloven og Sysselmannens strategidokument for turisme og friluftsliv. I siste dokument står følgende om meiehytter og andre midlertidige innretninger i reiselivet:

«For at slike tiltak ikke skal komme i konflikt med overordnede målsettinger og reguleringer, vil det være en grense for størrelsen på installasjoner, plasseringen, hvor lenge de kan stå og det totale antall ganger i bruk i løpet av en sesong. En utvikling hvor slike hytter eller lignende installasjoner, som ikke har en tradisjonell tilhørighet på Svalbard, blir et vanlig syn i terrenget, vil ikke være i tråd med målsettingen om bevaring av områdets særegne villmarkskarakter og hensynet til lokal kultur».

Hva angår glassfiberhyttene som Svalbard villmarksenter ønsker å sette ut, er det ifølge Fossum ikke trafikken som er problematisk.

«Glassfiberhyttene skal plasseres i det store scooterfire området, og transport av gjester skal skje med hundespann. I dette området er det egne regler for motorferdsel. Øvrig regelverk i Svalbardmiljøloven gjelder tilsvarende her som for andre områder. Vi legger derfor til grunn at det også her er landskapsvirkning og påvirkning på villmarkspreget som skal legges til grunn ved vurdering av søknader om midlertidige installasjoner, og ikke hvordan adkkomsten til installasjonene skjer».

Miljøvernsjefen understreker til slutt at det er ønskelig med dialog med reiselivet.

«Vi har fått flere saker som gjelder midlertidige installasjoner, og vi regner med at det vil komme enda flere. Vi utelukker ikke utplassering av slike innretninger, men vi ser nå et klart behov for å avklare hvordan dette best bør skje både når det gjelder omfang, utforming og plassering», skriver miljøvernsjef Knut Fossum.

Siste nytt i Nyheter

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!