Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Ikke i tråd med målsettingene

Miljøvernsjef Knut Fossum hos Sysselmannen mener han har dekning for å avslå søknadene til Better moments og Svalbard villmarksenter. Men han ønsker også en dialog med reiselivet for å komme til enighet om hva slags midlertidige installasjoner som det bør åpnes for i framtiden. FOTO: Geir Barstein

– Ikke i tråd med målsettingene

Miljøvernsjef Knut Fossum står fast på avslagene, men åpner for diskusjon med reiselivet om framtidige retningslinjer.

Tekst:

Publisert:

Miljøvernsjefen mener han har dekning i lovverket for å avslå midlertidig utsetting av både grillhytte og glassfiber-hytte. Knut Fossum viser til Svalbardmiljøloven og Sysselmannens strategidokument for turisme og friluftsliv. I siste dokument står følgende om meiehytter og andre midlertidige innretninger i reiselivet:

«For at slike tiltak ikke skal komme i konflikt med overordnede målsettinger og reguleringer, vil det være en grense for størrelsen på installasjoner, plasseringen, hvor lenge de kan stå og det totale antall ganger i bruk i løpet av en sesong. En utvikling hvor slike hytter eller lignende installasjoner, som ikke har en tradisjonell tilhørighet på Svalbard, blir et vanlig syn i terrenget, vil ikke være i tråd med målsettingen om bevaring av områdets særegne villmarkskarakter og hensynet til lokal kultur».

Hva angår glassfiberhyttene som Svalbard villmarksenter ønsker å sette ut, er det ifølge Fossum ikke trafikken som er problematisk.

«Glassfiberhyttene skal plasseres i det store scooterfire området, og transport av gjester skal skje med hundespann. I dette området er det egne regler for motorferdsel. Øvrig regelverk i Svalbardmiljøloven gjelder tilsvarende her som for andre områder. Vi legger derfor til grunn at det også her er landskapsvirkning og påvirkning på villmarkspreget som skal legges til grunn ved vurdering av søknader om midlertidige installasjoner, og ikke hvordan adkkomsten til installasjonene skjer».

Miljøvernsjefen understreker til slutt at det er ønskelig med dialog med reiselivet.

«Vi har fått flere saker som gjelder midlertidige installasjoner, og vi regner med at det vil komme enda flere. Vi utelukker ikke utplassering av slike innretninger, men vi ser nå et klart behov for å avklare hvordan dette best bør skje både når det gjelder omfang, utforming og plassering», skriver miljøvernsjef Knut Fossum.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!