Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke godkjent som museum

I dagens arealplan er området regulert til gruvedrift. I forslaget til ny plan er området regulert som fritids- og turistformål og åpner derfor for at det brukes som museum. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Ikke godkjent som museum

Longyearbyen lokalstyre varslet først opphør av bruk av Gruve 3, men gir nå midlertidig tillatelse til turistturer.

Tekst:

Publisert:

Store Norske søkte aldri om bruksendring før de begynte å bruke Gruve 3 som museum og turistmål. Tidligere i sommer ba Longyearbyen lokalstyre om at de søkte om dette, samtidig som de varslet at de kunne stoppe bruken av anlegget.

Store Norske har nå søkt om å få bruken inn i lovlige former. For å få det til, må formålet endres i arealplanen, og anlegget oppgraderes brannteknisk.

I sitt svar til Store Norske skriver Longyearbyen lokalstyre (LL) at søknaden om bruksendring først vil bli behandlet når den nye arealplanen er klar. Den skal etter planen behandles politisk til høsten.

– Fortsatt et gruveanlegg
I en epost til Svalbardposten forklarer eiendomssjef Sveinung Lystrup Thesen hvorfor de ikke søkte om bruksendring før de startet arbeidet med å gjøre om Gruve 3 til museum.

«Formelle krav til besøksvirksomheten i Gruve 3 ble vurdert i forkant, men det ble ikke ansett som nødvendig å søke bruksendring. Tanken var at det fortsatt er et gruveanlegg som i stor grad er uforandret, med unntak av noen sikkerhetsmessige oppgraderinger, og at det i en rekke år tidligere også hadde vært besøksvirksomhet der, uten at det, så vidt vi kjenner til, var stilt noen krav til en slik søknadsprosess,» skriver han.

Thesen skriver videre at det med fordel kunne vært tatt opp med lokalstyret på forhånd, og gjort på en ryddigere måte innledingsvis.

«Dette har vi tatt lærdom av til andre tiltak, som for eksempel å legge til rette for at Taubanesentralen kan oppleves av besøkende», skriver han.

Midlertidig ja
LL lar likevel Store Norske bruke Gruve 3-museet til turistformål midlertidig. Kravet er at de bedrer brannsikkerheten i samsvar med en rapport fra konsulentselskapet Sweco.

Nå har derfor Store Norske installert seriekoblede brannvarslere i oppholdet.

– Det er også satt ut alarm inn mot daganlegget, slik at man kan høre den i hele daganlegget, sier eiendomsforvalter Thomas Neuhold i Store Norske.

Det er minimum to guider med inn i anlegget. De går med gassmålere.

– Vi anser det som veldig lite sannsynlig at det skal sive ut gass fra gruva. Vi har motstrømsvifte og føler i tillegg til at guidene går med gassmåler, sier han.

Flere nødutganger
Innen 15. september må Gruve 3 ha nye nødutganger, en i kulltippen og en i smia, samt nytt brannvarslingsanlegg. Store Norske må så sende inn en ny søknad om fortsatt midlertidig bruk.

– Svalbard Bygg har bestilt dører og skal sette dem inn så fort de kommer til øya. Også nye brannvarslerne skal settes inn så snart de kommer, med direktekobling til brannvesenet, sier Neuhold.

Ifølge ham har ikke påleggene fra LL hatt konsekvenser for turene i gruva, siden de fikk en midlertidig tillatelse på plass.

– Jeg har støttet meg på brannprosjekterende i Sweco som har vurdert sikkerheten, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!