Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke forskerhotell likevel

Forskerhotellet, eller Unis Guest House, har Polarhotellet som nærmeste nabo. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Ikke forskerhotell likevel

Unis vil gjøre Unis Guest House om til hybelhus. Første skritt er å endre delplanen for forskerhotellet, noe Miljø- og næringsutvalget åpner for.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.06.2011 kl 08:14

Det var imidlertid et splittet MNU som mandag gikk inn for at deplanen for forskerhotellet skal legges ut til offentlig høring på nytt. Det måtte en dobbelstemme til fra leder av utvalget, Odd Gunnar Brøto Braathen (Ap), for å få gjort et vedtak. Sammen med Arne Rennedal (Tf) stemte han for, mens Trond E. Johansen (H) og Karin Mella (Ap) stemte mot.

– Jeg er skeptisk til at Unis skal få gjøre om hotellet til boliger. Vi har gått inn for at dette skal være et forskerhotell der folk skal bo i kortere perioder. Nå gjør vi en av de beste næringstomtene i byen om til boliger, uten at det er avsatt parkeringsplasser til noen. Det synes jeg blir helt feil, sier Johansen.

Korte perioder

Da delplanen for forskerhotellet ble godkjent i mars 2008 var forutsetningen at det skulle bygges et herberge eller hotellkonsept. Tomten er avsatt til næringsformål i arealplanen, og politikerne mente det var viktig at den skulle beholdes til det. Det ble poengtert at bygget ikke skulle romme boliger, men være et overnattingstilbud for kort­varige opphold i Longyearbyen, blant annet for gjesteforelesere ved Unis. Derfor ble det ikke stilt krav om parkeringsplasser, og boenhetene er mindre enn det som er kravet ellers i Longyearbyen. Det er heller ingen oppbevaringsplasser eller boder knyttet til leilighetene.

Da forslaget om et forskerhotell ble lansert året før, møtte det sterk motstand av reiselivet, som mente at de fikk en statlig konkurrent i det nye hotellet. Unis-direktør Gunnar Sand forsikret at frykten var ubegrunnet.

– Vi tar ikke én kunde fra hotellene. De som skal bo i dette komplekset har tidligere bodd på hybler andre steder i byen, for vi har ikke råd til å ha dem på hotell. Det er kun de som arbeider på Unis i kortere perioder som skal bo på vårt forskerhotell, sa Sand til Svalbardposten i mars 2007.

Kombinert bolig-næring

I begynnelsen av mars i år skrev Svalbardposten at doktorgradstudenter som har fått tilbud om å flytte inn i forskerhotellet selv stilte spørsmål om de har lov til å bo der i tre-fire år. Da svaret fra Longyearbyen lokalstyre (LL) var nei, måtte Unis finne en løsning på hvordan de likevel skal kunne huse disse studentene i bygget.

I et møte mellom Unis og LL tidligere i år skal plan- og utviklingssjef Vigdis Hole ha satt en maksgrense på tre måneder, som ifølge Sand har vært ukjent for ham. Dette utdyper Unis-direktøren i et brev til LL:

«Unis synes det er beklagelig at vi er kommet opp i denne situasjonen. Det har ikke ligget noen bevisst tilsnikelse bak våre handlinger, tvert om har vi handlet i god tro. Det kan muligens argumenteres for at Unis burde vært klar over de begrensninger som nå fremmes i saken, på den annen side har den største uenigheten ligget i forholdet til reiselivet, ikke i forholdet til kategorier av forskere og hvor lenge den enkelte kan bo».

Derfor søker Unis nå om å få å gjøre forskerhotellet om til kombinert bolig og næring, som på Elvesletta Nord, på andre siden av veien.

Parkering på Unis

Odd Gunnar Brøto Braathen begrunner sin stemme med at situasjonen og boligbehovet har endret seg for Unis underveis, siden vedtaket ble gjort for tre år siden.

– Unis har også sagt at de skal ivareta lagring av utstyr, siden det ikke er boder i forskerhotellet, og at parkeringen kan legges til Unis, sier han.

Johansen er skeptisk til at parkeringsplassene på Unis skal brukes av de som bor på Unis Guest House og mener institusjonen har planlagt dårlig.

– Man må være såpass framsynt at man ser to-tre år fram i tid, sier han.

Etter planen skulle bygget stått klart til innflytting 1. august i år, med 52 boenheter. Nå kan det se ut til at åpningen blir forsinket.

– Hvis endringen av delplanen blir vedtatt, må Unis i neste omgang søke om bruksendring av bygget. Slik boenhetene er planlagt, fyller de ikke kravene til Husbanken, sier Vigdis Hole.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!