Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke fornøyd med kvern-svar

Heinrich Eggenfellner plukket fra hverandre matavfallskverna fra Care (t.v.) og fra Waste Maid. Han mener de er 99 prosent identiske. FOTO: Heinrich Eggenfellner

Ikke fornøyd med kvern-svar

Øvre Gruvedalen boligsameie ønsker ikke å installere de nye Waste Maid-kvernene.

Tekst:

Publisert:

Heinrich Eggenfellner i sameiet er ikke fornøyd med svaret han har fått fra Bydrift om matavfallskvernene i byen. Han stiller spørsmål ved om Waste Maid-kverna er godkjent, siden den har de samme manglene som Care-kverna som fikk omsetningsforbud og ble byttet ut fra alle byens kjøkken.

«DSB listet opp flere mangler ved den gamle kverna, noe som vi med enkelthet kan se fremdeles ikke er rettet opp i den nye kverna», skriver Eggenfellner i et nytt brev til Bydrift.


Uenig

I november i fjor skrev Svalbardposten at Heinrich Eggenfellner etter demontering av en ulovlig Care-kvern og en av de nye Waste Maid-kvernene, fant ut at de var tilnærmet identiske. Eggenfellner, som også er styreleder i Bydrift, skrev et brev til foretaket på vegne av Øvre Gruvedalen boligsameie. Han ba der om testrapporter og annen dokumentasjon.

I brevet til boligsameiet skriver Bydrift at Care-kvernene ble skiftet ut på grunn av problemer som førte til røykutvikling og branntilløp. Årsaken var vanninntrenging i start- og stoppbryteren i kverna. De skriver videre at det ikke stemmer at kvernene er like, siden Waste Maid-kverna ikke har en integrert start- og stoppbryter, slik Care-kverna har.


Stiller flere spørsmål

I sitt svar til Bydrift skriver Eggenfellner at bryteren er tilbehør, og at det burde være en smal sak å skifte den ut.

«Etter vår mening er den gamle og den nye kverna 99 % like. Den eneste forskjellen er at norsk importør har dobbel eller tredobbel fortjeneste i forhold til den forrige importøren», skriver han.

Eggenfellner stiller spørsmål ved om det ikke burde være omsetningsforbud på Waste Maid-kverna, når det viser seg at den har de samme manglene som de første.

Han skriver også at han aldri tidligere har hørt om så mange kverner som har sluttet å virke som nå.


Kritisk til godkjennelsen

Eggenfellner er heller ikke fornøyd med dokumentasjonen han har fått på kvernene. Han har fått tilsendt et godkjenningsbevis fra Bydrift, men er ikke blitt betrygget.

Videre har han derfor kontaktet Intertec, som utstedte godkjennelsen i 2004, og skriver at de kan fortelle at det ikke er en CE-godkjenning. «De forteller også at ved kjøp/import av større kvanta av for eksempel kverner har man krav på å få se alle nødvendige testrapporter og sertifikater. Om slike dokumenter ikke kan fremvises skal man være meget mistenksom», skriver han videre.


Jobber med svar

Eggenfellner avslutter med å informere Bydrift om at Øvre Gruvedalen boligsameie vil velge en annen kvern enn den Bydrift, Store Norske og Statsbygg har valgt.

«Vi håper her vi kan finne en ordning hvor vi får 4 godkjente kverner kostnadsfritt på samme ordning som før.»

Daglig leder Marianne Aasen i Bydrift ønsker ikke å kommentere brevet nå, men sier at Bydrift er i gang med å skrive et svar til Eggenfellner.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!