Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke disse heller

Miljøvernavdelinga hos Sysselmannen vil ikke la Svalbard Villmarksenter bruke disse to «iglooene« i felt,, selv om de blir fjernet etter at vintersesongen er avsluttet. FOTO: Christopher Engås

Ikke disse heller

Selv om det dreier seg om «ønsket trafikk», er trafikken uønsket.

Svalbard Villmarksenter AS (SVS) driver med såkalt økoturisme, det vil si guidede turer med hundeslede. Selskapet har søkt om å få sette ut to små konstruksjoner i glassfiber kalt iglooer med ei gulvflate på sju kvadratmeter. Som Better moments skal de små husene brukes som rasteplasser under sesongen, og tas inn igjen når vintersesongen er over.

Visuell påvirkning

Men miljøvernavdelinga hos Sysselmannen har avslått søknaden, og SVS har klaget på dette. I klagen viser Karl Våtvik til flere lovtekster som tilsier at det skal legges til rette for økoturisme.

«Svalbard, med sin unike, men sårbare natur, burde og skal gå i bresjen for ikke-motorisert ferdsel i henhold til Miljøvernloven på Svalbard og stortingsmelding nr. 22/2008-2009», skriver han.

Avslaget på søknaden til SVS er begrunnet i visuell påvirkning av naturen samt trafikken som genereres av slike camper. Våtvik bemerker i klagen at trafikken som Sysselmannen mener er skadelig, er ønsket type trafikk i stortingsmeldingen, fordi det dreier seg om ferdsel med hundespann.

Trenger avklaring

Men selv om trafikken er ønsket type trafikk, er det ikke greit å ha midlertidige rasteplasser for denne trafikken i form av små glassfiberhytter.

«Utforming, farge og materialvalg medfører at glassfiberhyttene vil framstå som fremmedelement i landskapet. Glassfiberhyttene er ikke utformet som noe tradisjonelt byggverk på Svalbard, men en konstruksjon mange vil forbinde med urbane strøk», skriver miljøvernavdelinga i sitt avslag.

Som i avslaget til Better moments, medgir Sysselmannen at det er et behov for en «nærmere avklaring av hvilken type midlertidige innretninger som besti «ivaretar hensynet til villmarkspreg og landskap».

Men inntil det er gjort, er altså svaret blankt nei.

Svalbardposten forsøkte å få tilsvar fra miljøvernsjef Knut Fossum hele onsdag før avisa gikk til trykk. Dessverre lyktes vi ikke med det. Blant de spørsmålene vi ønsker svar på er hvem det er som bestemmer hva et Svalbard-preg er, og om dette er påkrevd i loven for midlertidige installasjoner i felt.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!