Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke brukbar

Rifla med den fatkilte patron forteller en spennende historie på Svalbard Museum. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Ikke brukbar

Det er konklusjonen etter at en våpenkyndig har undersøkt rifla med den fastkilte patronen. Nå søker museet på nytt om å få ha den utstilt uplombert.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.12.2014 kl 11:10

Våpenansvarlig Arnstein Hatland fra Ingeniør G. Paulsen konkluderer med at rifla med den fastkilte patronen ikke trenger å plomberes. I en rapport til Svalbard Museum skriver han at våpenet er i så dårlig forfatning at det ikke trengs å gjøre noe med det for å ha det i utstilling. «Våpenet bærer sterkt preg av å ha lagt ute i truleg 41 år og er i dårlig stand,» skriver han.

Hatland bekrefter også at to andre våpen som tilhører museet og som Sysselmannen mente ikke var forsvarlig oppbevart, nå er plomberte.

Forringer verdien
Da museet i sommer henvendte seg til Sysselmannen for å få våpensamlingen inn i ordnede former, fikk de beskjed om at bare plomberte våpen kan oppbevares i utstillingen. Museet ønsker ikke å plombere våpenet med den fastkilte patron. Da er alternativet å ta våpenet ut av utstillingen.

– Om vi går inn og gjør et inngrep som plombering her, vil den kulturhistoriske verdien forringes. Verken vi eller andre kan vel tenke seg at dette våpenet kan bli funksjonelt igjen, sa konservator Sander Solnes til Svalbardposten i september.
Det får de nå medhold i av Hatland.

Ny søknad
Svalbard Museum har nå sendt en ny søknad til Sysselmannen om oppbevaring av våpen. Der ber de om å få ha våpenet med den fastkilte patronen i utstillingen uten å plombere det.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av eiendommen Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

To bjørneskinn å velge i

Under søndagens auksjon til inntekt for TV-aksjonen kommer det isbjørnskinn for salg. Anne Lise Klungseth Sandvik klarer ikke å bestemme hvilket.

I gang med byens «storstue»

Byens nye bibliotek skal bli blant landets mest moderne når det åpner neste sommer.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!