Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke brukbar

Rifla med den fatkilte patron forteller en spennende historie på Svalbard Museum. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Ikke brukbar

Det er konklusjonen etter at en våpenkyndig har undersøkt rifla med den fastkilte patronen. Nå søker museet på nytt om å få ha den utstilt uplombert.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.12.2014 kl 11:10

Våpenansvarlig Arnstein Hatland fra Ingeniør G. Paulsen konkluderer med at rifla med den fastkilte patronen ikke trenger å plomberes. I en rapport til Svalbard Museum skriver han at våpenet er i så dårlig forfatning at det ikke trengs å gjøre noe med det for å ha det i utstilling. «Våpenet bærer sterkt preg av å ha lagt ute i truleg 41 år og er i dårlig stand,» skriver han.

Hatland bekrefter også at to andre våpen som tilhører museet og som Sysselmannen mente ikke var forsvarlig oppbevart, nå er plomberte.

Forringer verdien
Da museet i sommer henvendte seg til Sysselmannen for å få våpensamlingen inn i ordnede former, fikk de beskjed om at bare plomberte våpen kan oppbevares i utstillingen. Museet ønsker ikke å plombere våpenet med den fastkilte patron. Da er alternativet å ta våpenet ut av utstillingen.

– Om vi går inn og gjør et inngrep som plombering her, vil den kulturhistoriske verdien forringes. Verken vi eller andre kan vel tenke seg at dette våpenet kan bli funksjonelt igjen, sa konservator Sander Solnes til Svalbardposten i september.
Det får de nå medhold i av Hatland.

Ny søknad
Svalbard Museum har nå sendt en ny søknad til Sysselmannen om oppbevaring av våpen. Der ber de om å få ha våpenet med den fastkilte patronen i utstillingen uten å plombere det.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!