Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke brukbar

Rifla med den fatkilte patron forteller en spennende historie på Svalbard Museum. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Ikke brukbar

Det er konklusjonen etter at en våpenkyndig har undersøkt rifla med den fastkilte patronen. Nå søker museet på nytt om å få ha den utstilt uplombert.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.12.2014 kl 11:10

Våpenansvarlig Arnstein Hatland fra Ingeniør G. Paulsen konkluderer med at rifla med den fastkilte patronen ikke trenger å plomberes. I en rapport til Svalbard Museum skriver han at våpenet er i så dårlig forfatning at det ikke trengs å gjøre noe med det for å ha det i utstilling. «Våpenet bærer sterkt preg av å ha lagt ute i truleg 41 år og er i dårlig stand,» skriver han.

Hatland bekrefter også at to andre våpen som tilhører museet og som Sysselmannen mente ikke var forsvarlig oppbevart, nå er plomberte.

Forringer verdien
Da museet i sommer henvendte seg til Sysselmannen for å få våpensamlingen inn i ordnede former, fikk de beskjed om at bare plomberte våpen kan oppbevares i utstillingen. Museet ønsker ikke å plombere våpenet med den fastkilte patron. Da er alternativet å ta våpenet ut av utstillingen.

– Om vi går inn og gjør et inngrep som plombering her, vil den kulturhistoriske verdien forringes. Verken vi eller andre kan vel tenke seg at dette våpenet kan bli funksjonelt igjen, sa konservator Sander Solnes til Svalbardposten i september.
Det får de nå medhold i av Hatland.

Ny søknad
Svalbard Museum har nå sendt en ny søknad til Sysselmannen om oppbevaring av våpen. Der ber de om å få ha våpenet med den fastkilte patronen i utstillingen uten å plombere det.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!