Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke brukbar

Rifla med den fatkilte patron forteller en spennende historie på Svalbard Museum. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Ikke brukbar

Det er konklusjonen etter at en våpenkyndig har undersøkt rifla med den fastkilte patronen. Nå søker museet på nytt om å få ha den utstilt uplombert.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.12.2014 kl 11:10

Våpenansvarlig Arnstein Hatland fra Ingeniør G. Paulsen konkluderer med at rifla med den fastkilte patronen ikke trenger å plomberes. I en rapport til Svalbard Museum skriver han at våpenet er i så dårlig forfatning at det ikke trengs å gjøre noe med det for å ha det i utstilling. «Våpenet bærer sterkt preg av å ha lagt ute i truleg 41 år og er i dårlig stand,» skriver han.

Hatland bekrefter også at to andre våpen som tilhører museet og som Sysselmannen mente ikke var forsvarlig oppbevart, nå er plomberte.

Forringer verdien
Da museet i sommer henvendte seg til Sysselmannen for å få våpensamlingen inn i ordnede former, fikk de beskjed om at bare plomberte våpen kan oppbevares i utstillingen. Museet ønsker ikke å plombere våpenet med den fastkilte patron. Da er alternativet å ta våpenet ut av utstillingen.

– Om vi går inn og gjør et inngrep som plombering her, vil den kulturhistoriske verdien forringes. Verken vi eller andre kan vel tenke seg at dette våpenet kan bli funksjonelt igjen, sa konservator Sander Solnes til Svalbardposten i september.
Det får de nå medhold i av Hatland.

Ny søknad
Svalbard Museum har nå sendt en ny søknad til Sysselmannen om oppbevaring av våpen. Der ber de om å få ha våpenet med den fastkilte patronen i utstillingen uten å plombere det.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!