Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke brukbar

Rifla med den fatkilte patron forteller en spennende historie på Svalbard Museum. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Ikke brukbar

Det er konklusjonen etter at en våpenkyndig har undersøkt rifla med den fastkilte patronen. Nå søker museet på nytt om å få ha den utstilt uplombert.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.12.2014 kl 11:10

Våpenansvarlig Arnstein Hatland fra Ingeniør G. Paulsen konkluderer med at rifla med den fastkilte patronen ikke trenger å plomberes. I en rapport til Svalbard Museum skriver han at våpenet er i så dårlig forfatning at det ikke trengs å gjøre noe med det for å ha det i utstilling. «Våpenet bærer sterkt preg av å ha lagt ute i truleg 41 år og er i dårlig stand,» skriver han.

Hatland bekrefter også at to andre våpen som tilhører museet og som Sysselmannen mente ikke var forsvarlig oppbevart, nå er plomberte.

Forringer verdien
Da museet i sommer henvendte seg til Sysselmannen for å få våpensamlingen inn i ordnede former, fikk de beskjed om at bare plomberte våpen kan oppbevares i utstillingen. Museet ønsker ikke å plombere våpenet med den fastkilte patron. Da er alternativet å ta våpenet ut av utstillingen.

– Om vi går inn og gjør et inngrep som plombering her, vil den kulturhistoriske verdien forringes. Verken vi eller andre kan vel tenke seg at dette våpenet kan bli funksjonelt igjen, sa konservator Sander Solnes til Svalbardposten i september.
Det får de nå medhold i av Hatland.

Ny søknad
Svalbard Museum har nå sendt en ny søknad til Sysselmannen om oppbevaring av våpen. Der ber de om å få ha våpenet med den fastkilte patronen i utstillingen uten å plombere det.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!