Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke brudd på Svalbardtraktaten

Nedlastingen av data fra SvalSat på Platåberget er ikke i strid med Svalbardtraktaten. FOTO: Birger Amundsen

Ikke brudd på Svalbardtraktaten

Utenriksminister Jonas Gahr Støre avviser påstanden om at Norge bryter Svalbardtraktaten ved at SvalSat formidler værdata til omverdenen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.03.2010 kl 12:16

Det var for to uker siden at NRK-Dagsrevyen påsto at Norge brøt Svalbardtraktaten ved å laste ned værdata fra meteorologiske satellitter. Ifølge NRK skal data fra SvalSat ha blitt brukt av amerikanske styrker under invasjonen av Irak i 2003.

Det fikk stortingsrepresentant Bård Vegard Solhjell i SV til å kreve at utenriksministeren orienterte Stortinget skriftlig om satellittvirksomheten på Svalbard.

Spørsmålet fra Solhjell lød: «Kan utenriksministeren gjøre rede for om bruken av værdata fra SvalSat i forbindelse med krigsoperasjoner er i tråd med Svalbardtraktaten?»

På trygg grunn

I sitt svar påpeker utenriksminister Jonas Gahr Støre at nedlasting av data fra satellitt reguleres gjennom en egen forskrift:

«Representanten Solhjell spør om bruk av værdata fra SvalSat i forbindelse med krigsoperasjoner er i tråd med Svalbardtraktaten. Norge er her på trygg juridisk grunn. Den aktuelle bestemmelsen er i Svalbardtraktatens artikkel 9, hvor det heter at Svalbard «aldri må nyttes i krigsøiemed». Begrepet «krigsøiemed» må forstås som offensive tiltak som ledd i krigføring, men forbyr ikke enhver aktivitet som kan ha militær nytte.»

Støre skriver videre at SvalSat er brukt til nedlesning av værdata, og at selv om dataene eventuelt er brukt til militære formål, rammes ikke dette av Svalbardtraktaten.

«Til det er tilknytningen mellom nedlesningen av de aktuelle data og den militære bruken av dem utvilsomt altfor fjern og avledet.»

 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!