Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke brudd på Svalbardtraktaten

Nedlastingen av data fra SvalSat på Platåberget er ikke i strid med Svalbardtraktaten. FOTO: Birger Amundsen

Ikke brudd på Svalbardtraktaten

Utenriksminister Jonas Gahr Støre avviser påstanden om at Norge bryter Svalbardtraktaten ved at SvalSat formidler værdata til omverdenen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.03.2010 kl 12:16

Det var for to uker siden at NRK-Dagsrevyen påsto at Norge brøt Svalbardtraktaten ved å laste ned værdata fra meteorologiske satellitter. Ifølge NRK skal data fra SvalSat ha blitt brukt av amerikanske styrker under invasjonen av Irak i 2003.

Det fikk stortingsrepresentant Bård Vegard Solhjell i SV til å kreve at utenriksministeren orienterte Stortinget skriftlig om satellittvirksomheten på Svalbard.

Spørsmålet fra Solhjell lød: «Kan utenriksministeren gjøre rede for om bruken av værdata fra SvalSat i forbindelse med krigsoperasjoner er i tråd med Svalbardtraktaten?»

På trygg grunn

I sitt svar påpeker utenriksminister Jonas Gahr Støre at nedlasting av data fra satellitt reguleres gjennom en egen forskrift:

«Representanten Solhjell spør om bruk av værdata fra SvalSat i forbindelse med krigsoperasjoner er i tråd med Svalbardtraktaten. Norge er her på trygg juridisk grunn. Den aktuelle bestemmelsen er i Svalbardtraktatens artikkel 9, hvor det heter at Svalbard «aldri må nyttes i krigsøiemed». Begrepet «krigsøiemed» må forstås som offensive tiltak som ledd i krigføring, men forbyr ikke enhver aktivitet som kan ha militær nytte.»

Støre skriver videre at SvalSat er brukt til nedlesning av værdata, og at selv om dataene eventuelt er brukt til militære formål, rammes ikke dette av Svalbardtraktaten.

«Til det er tilknytningen mellom nedlesningen av de aktuelle data og den militære bruken av dem utvilsomt altfor fjern og avledet.»

 

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!