Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Ikke ansett som et  farlig sted å bo

Sveinung Lystrup Thesen i Store Norske som har hatt grunneieransvaret i Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

– Ikke ansett som et farlig sted å bo

Store Norske og Longyearbyen lokalstyre prioriterte å sikre Vannledningsdalen. De vurderte det ikke som farlig å bo i Lia.

Tekst:

Publisert:

– Slik jeg forstår det, har ikke Lia vært ansett som et farlig sted å bo av noen i Longyearbyen, hverken Longyearbyen lokalstyre, Sysselmannen, Store Norske eller andre myndigheter. Mange av oss bor eller har bodd der. Jeg har bodd øverst i Lia med veggen mot Sukkertoppen og ikke tenkt på det som et utrygt sted. Det er slik det har vært oppfattet. Så skjer det fatale og da gjør man seg mange tanker. Derfor er det bra å få den grundige evalueringen fra DSB som kommer nå. Vi får ta utgangspunkt i den og se om Store Norske eller andre aktører har trådt feil, sier eiendomssjef Sveinung Lystrup Thesen i Store Norske.

Fellesprosjekt
Thesen forteller at i hans tid som eiendomsansvarlig har Vannledningsdalen vært sett på som det området det var mest prekært å gjøre noe med på grunn av flere sørpeskred. Dette var et fellesprosjekt mellom LL og Store Norske. LL har ifølge ham holdt i prosjektet fra 2013, da Svalbard kom med i den nasjonale støtteordningen for skredsikring.

– Men når vi nå ser bakover på hvilke rapporter som er skrevet, er det riktig at det er blitt påpekt at store deler av Longyeardalen, og ikke minst Lia, ligger i skredutsatt område. Man kan gjøre seg mange tanker rundt det. Den strafferettslige delen er en del av saken og vi tar til etterretning det statsadvokaten har kommet fram til. Men jeg skjønner at det er sterke følelser og meninger knyttet til dette, og at man har mange spørsmål i denne saken, sier han.

Ikke vurdert som utrygt
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) jobber med en større evaluering av skredet på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet.

– Der vil de formodentlig se bredt på forhold både forover og bakover i tid. Det vil være en bredere vurdering enn den reint strafferettslige, sier Thesen.

Kim Rune Røkenes og Pia Sivertsen peker på at ingen av beboerne fikk beskjed om at boligene deres lå i et skredfarlig område, til tross for rapportene som påpeker skredfaren.

– Det er rapporter fra tildels lang tid tilbake, før min periode i Store Norske med ansvar for eiendomsforvaltning. Hva slags vurderinger Svalbard samfunnsdrift, lokalstyret og Store Norske har gjort opp gjennom tidene, om man har vurdert om det er trygt å bo der, og om man skulle varsle eller ikke, er det vanskelig for meg å si noe om. Åpenbart er det ingen som har vurdert det som utrygt og at man ikke kunne bo der. Da har det vel heller ikke vært ansett som naturlig med en konkret informasjonsordning rundt skredvurderingene. Men jeg kan forstå at man gjør seg slike tanker i etterkant, sier Thesen.

Avventer rapport
Eiendomssjefen legger til at det hele koker ned til at man i praksis ikke har vurdert det som farlig å bo i Lia selv om boligene har ligget innenfor skredgrensene for hvor det etter dagens regelverk kan oppføres nye boliger.

– Hva man eventuelt burde gjort med utgangspunkt i den kunnskapen man hadde, og hvilke institusjoner som har hatt roller og ansvar i dette, blir sikkert sentrale temaer i DSB sin vurdering, sier han.

LL kommenterer ikke
Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes i LL vil ikke kommentere saken før rapporten fra DSB er klar.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!