Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

I særdeles godt selskap

Margrete Nilsdatter Skaktavl Keyser sørget for at bilene glinset før de kom ut av hallen i sysselmannsgarasjen. FOTO: Eirik Palm

I særdeles godt selskap

I flere uker har folk stått på hodet for innsamlingen til årets TV-aksjon.

Den årlige TV-aksjonen nærmer seg. Årets innsamling går til Kirkens nødhjelp, som skal sørge for vann til over én million mennesker i åtte land. Svalbard har alltid vært i toppen når det gjelder giverglede, og onsdag var det kommet 174.000 kroner inn på kontoen.

Kokker og bilvaskere
Blant annet har barnehagene gått inn for aksjonen med liv og lyst, og Kullungen arrangerte forrige uke middag for barn, søsken og foreldre, og i år stilte André Jenssen kokk og lagde middagen, mens ungene og de ansatte hjalp til med å tilberede mat til om lag 80 personer. Under aksjonen fikk de inn om lag 6.000 kroner, som de gir til aksjonen.

Lørdag var også Sysselmannen i sving med sin årlige aksjon hvor bileiere betaler et minstebeløp (og gjerne mer) for bilvask. Også her går pengene til aksjonen, og allerede før de fikk åpnet halv elleve på lørdagen var de første på plass. Miljøvernsjef Guri Tveito anslår at 40-50 biler har vært inne i hallen denne dagen, og i kassa lå det minst 15.000 kroner.

Vannbæring
– Og lørdag skal vi bære vann. Da kan man kjøpe en 25-litersdunk. Hensikten er ikke at folk skal bære seg i hjel over dalen, men kjenne på hvor tungt det er å bære vann. Så kan vi tømme ut vannet når vi blir lei, uten at det får konsekvenser for oss, men dette er hverdagen for mange i disse landene, sier Anne Lise Sandvik.

Vanndunkene fås kjøpt på Rabalder, hvor også storbandet har minikonsert, og i peisestua hos Sysselmannen venter det kaffe og vafler.

Søndag går bøssebærerne ut klokka 15 og tre timer senere samles folk til den årlige auksjonen. Nytt av året er at man kan kjøpe med seg ei drikkeflaske med vann ved inngangen. Auksjonarius Christian Svarstad har mye på lista, blant annet et isbjørnskinn, utsettingstoktet og en tur til Hornsund under solfestuka.

Vann for et liv
I fjor var det fullt hus. Det regner Sandvik med i år også. Selv var hun med og hadde ansvar for arrangementene første gang for 25 år siden. Da kom det inn hele 220.000.

– Da vi passerte 500.000 tenkte jeg at vi hadde nådd toppen, men siden har vi jaggu passert én million. Men jeg tør ikke gjette på hva resultatet kan bli i år, sier hun.
Sandvik skryter samtidig av næringslivet og etater som har stilt velvillig opp med gaver og utstyr slik at det har vært mulig å skape aktiviteter rundt innsamlingsaksjonen.

Hun understreker samtidig at det fortsatt er mulig å bidra til ausksjonen
Og forresten: Nytt av året er også et gavekort for de som har alt. Gavekortet sikrer vann til én person for resten av livet.

Nøkkelord

Se bildet større

Arve Johnsen, Asbjørn Hagen, aksjonsleder Anne Lise Sandvik, Henrik Rotneberg, Liv Torill Solberg, Arne Christian Geving og Solvår Reiten sørget for bilvask lørdag. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!