Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

I særdeles godt selskap

Margrete Nilsdatter Skaktavl Keyser sørget for at bilene glinset før de kom ut av hallen i sysselmannsgarasjen. FOTO: Eirik Palm

I særdeles godt selskap

I flere uker har folk stått på hodet for innsamlingen til årets TV-aksjon.

Tekst:

Publisert:

Den årlige TV-aksjonen nærmer seg. Årets innsamling går til Kirkens nødhjelp, som skal sørge for vann til over én million mennesker i åtte land. Svalbard har alltid vært i toppen når det gjelder giverglede, og onsdag var det kommet 174.000 kroner inn på kontoen.

Kokker og bilvaskere
Blant annet har barnehagene gått inn for aksjonen med liv og lyst, og Kullungen arrangerte forrige uke middag for barn, søsken og foreldre, og i år stilte André Jenssen kokk og lagde middagen, mens ungene og de ansatte hjalp til med å tilberede mat til om lag 80 personer. Under aksjonen fikk de inn om lag 6.000 kroner, som de gir til aksjonen.

Lørdag var også Sysselmannen i sving med sin årlige aksjon hvor bileiere betaler et minstebeløp (og gjerne mer) for bilvask. Også her går pengene til aksjonen, og allerede før de fikk åpnet halv elleve på lørdagen var de første på plass. Miljøvernsjef Guri Tveito anslår at 40-50 biler har vært inne i hallen denne dagen, og i kassa lå det minst 15.000 kroner.

Vannbæring
– Og lørdag skal vi bære vann. Da kan man kjøpe en 25-litersdunk. Hensikten er ikke at folk skal bære seg i hjel over dalen, men kjenne på hvor tungt det er å bære vann. Så kan vi tømme ut vannet når vi blir lei, uten at det får konsekvenser for oss, men dette er hverdagen for mange i disse landene, sier Anne Lise Sandvik.

Vanndunkene fås kjøpt på Rabalder, hvor også storbandet har minikonsert, og i peisestua hos Sysselmannen venter det kaffe og vafler.

Søndag går bøssebærerne ut klokka 15 og tre timer senere samles folk til den årlige auksjonen. Nytt av året er at man kan kjøpe med seg ei drikkeflaske med vann ved inngangen. Auksjonarius Christian Svarstad har mye på lista, blant annet et isbjørnskinn, utsettingstoktet og en tur til Hornsund under solfestuka.

Vann for et liv
I fjor var det fullt hus. Det regner Sandvik med i år også. Selv var hun med og hadde ansvar for arrangementene første gang for 25 år siden. Da kom det inn hele 220.000.

– Da vi passerte 500.000 tenkte jeg at vi hadde nådd toppen, men siden har vi jaggu passert én million. Men jeg tør ikke gjette på hva resultatet kan bli i år, sier hun.
Sandvik skryter samtidig av næringslivet og etater som har stilt velvillig opp med gaver og utstyr slik at det har vært mulig å skape aktiviteter rundt innsamlingsaksjonen.

Hun understreker samtidig at det fortsatt er mulig å bidra til ausksjonen
Og forresten: Nytt av året er også et gavekort for de som har alt. Gavekortet sikrer vann til én person for resten av livet.

Nøkkelord

Se bildet større

Arve Johnsen, Asbjørn Hagen, aksjonsleder Anne Lise Sandvik, Henrik Rotneberg, Liv Torill Solberg, Arne Christian Geving og Solvår Reiten sørget for bilvask lørdag. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!