Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

I rokk og fokk

Så er vi der igjen, midt i snøgovet. Hvor fortreffelig er det ikke å la seg herje med; å kjenne snøen piske seg i ansiktet, knipe øynene sammen, krype inn i dunjakka og slå kul på ryggen, dra lua nedover ørene, plante nevene dypt i jakkelomma.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Gjerne hoie, bevares, hoi i vei: Vinteren er her, vinteren er her. Faen så flott. Pokker til vær. Huhei hvor det går.

Vi trengte vel en liten utblåsning etter at vårt eget, eiegode lokalvalg var avgjort mandag kveld. Det var valgvake på Kroa, og vi hadde kan hende sett for mange valgvaker på tv. Vi husker en rødmusset Solberg, en oppblåst Sponheim, en forurettet Jensen, Stoltenberg og alle de andre. Vi husker alt styret, hvordan journalistene jaget og politikerne tedde seg. Det var ikke akkurat sånn på Kroa mandag. Ved et bord satt fire Høyre-folk, skikkelige og hyggelige mennesker, bevares. Seks meter unna, som en annen gjeng riddere av det runde bord, kranset Ap-folkene seg. De var flere, de hadde lederen i sin midte, og de hadde fått inn tre representanter flere i lokalstyret enn H-gjengen. Og det var det. De tverrpolitiske, det vil si SV-ere og Venstre-folk, holdt seg for seg selv. Fremskrittspartiet tok seg ikke tid til slikt, og Sandmo var på pubquiz.

Valget på nytt Longyearbyen lokalstyre ga ingen overraskelser. At Arbeiderpartiet økte med én representant til sju, var ikke uventet. Partiet har alltid stått sterkt, og har også klart å markere seg svært så tydelig. Noe ikke minst skattesaken har bidratt til. Da skatten uten forvarsel ble økt for to år siden, bekreftet det lokalpolitikernes manglende innflytelse. Økningen ble et bilde på politisk avmakt. Så gjorde den alltid så friske og opplagte justisministeren en sving innom øya, og vips ble tospannet Storberget-Mork våre alles helter. Skatten ble reversert, for de fleste av oss, og betydningen av lokalpolitikere ble tydelig: Det nytter med venner der sør.

Det oppsto et snev av undertrykk da Bjørn Fjukstad trakk seg som lokalstyreleder for et år siden, på grunn av straffesaken i forbindelse med Svea Nord-brannen. Hvem skulle steppe inn? Da hadde nestleder Ellen Lian (H) fungerte en tid, inntil tiltalen mot Fjukstad var et faktum. Valget falt på Mork, som har gått inn for oppgaven med stort engasjement. Han har vært høyt og lavt, og representert overfor kongelige, en jubilerende fangstmann, forskere og frølagrere. Og aldri tidligere i lokalstyrets korte historie har vel ordførerkjedet blitt hyppigere brukt. Mork liker åpenbart å pynte seg. Også det er en egenskap som kommer godt med. Han seiret under valget med 180 personstemmer, og blir garantert sittende som lokalstyreleder i kommende fire år.

Den lave valgdeltakelsen er et problem, og en stor skuffelse for de som engasjerer seg for at vi skal få det enda bedre. At kun 637 av 1.563 stemmeberettigede brukte anledningen, er et svik. At det er en sammenheng mellom botid og politisk engasjement, er fastslått i mastergradsoppgaven til Beate Løwald Solberg. Felles for de 15 representantene er lang botid. Kortest botid er fire år, lengst er 36. Det gir et snitt på 17,5 år. Folk som er innom for kort tid har åpenbart nok med seg selv. Kan hende bor de ikke engang her.

Kommer ikke flyet sier du? Går ikke flyet? Vi skal ingen steder vi. Det e´ hær vi høre te.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!