Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

I natt kommer Venus

 

I natt kommer Venus

Fire minutter over midnatt kan du få med deg en begivenhet som ikke skjer igjen før i 2117.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.06.2012 kl 11:13

Det er nemlig duket for Venus-passasjen, det vil si at planeten Venus passerer foran sola. Hendelsen skjer mellom 00.04 og 06.54 i natt, og derfor er det kun steder med midnattssol som får oppleve hele passasjen. 

«Antakeligvis den viktigste himmelbegivenheten på Jorden i vår tid», mener alltid like entusiastiske Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Bruk briller

Værmeldingen ser lovende ut, det ventes oppholdsvær og delvis skyet i natt. Dermed er mulighetene gode for å se en svart liten kule som passerer over øvre del av solskiva. Husk bare å bruke beskyttelsesbriller, slik at du ikke skader øynene.

Les mer om planeten Venus her

Lager fest

Det planlegges folkefest i Longyearbyen. Svalbard Reiseliv og museet markerer den astronomiske begivenheten med arrangementer, foredrag, lavvo og kaffesalg i kveld. Alt skjer på museet og i skråninga mellom Polarhotellet og Unis. Arrangementet er åpent for alle.

Direkte på TV

NRK sender direkte, blant annet fra Longyearbyen. Også BBC skal være på plass i byen.

Venus-passasjene kommer alltid i par med noen få års mellomrom. Sist gang var i juni 2004, og neste gang skjer først i 2117. 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!