Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

I kveld blir de tv-kjendiser

Kirsti Lund Vik vokste opp i Longyearbyen. Nå har hun jobbet en sesong ved Bjørnøya meteorologiske stasjon og blitt filmet av NRK. Her er hun på tur med kollegene Tomas Eliesen (t.v.), Mikael Greaker og hunden Nanuk ved hytta på Kapp Levin. FOTO: Mikael Greaker

I kveld blir de tv-kjendiser

Kirsti Lund Vik bodde i Longyearbyen store deler av barndommen. Forrige vinter var hun på Bjørnøya og ble filmet av NRK sammen med kollegene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.11.2014 kl 08:23

I desember i fjor dro ni personer til den meteorologiske stasjonen på Bjørnøya for et seks måneder langt eventyr. En av dem var Kirsti Lund Vik (34), datter av tidligere bergmester Johannes Vik.

– Jeg har bodd på Svalbard tidligere, og har hatt lyst til å oppleve Ishavet lenge. Og så hadde jeg lyst til å være mye ute i naturen og ute på tur. Det hadde jeg skjønt det var store muligheter for på Bjørnøya. Jeg ville prøve å bo på en øde øy, ha god tid, bare tenke på meg selv og den jobben jeg skulle gjøre. Jeg dro for opplevelsens skyld, sier Vik.

Hun legger til at det også passet godt tidsmessig.

– Jeg hadde akkurat levert inn doktorgraden min og hadde seks måneder til jeg skulle forsvare den, sier hun.

Litt slitsomt med tv
Vik bodde i Longyearbyen store deler av 1980-tallet.

– Jeg flyttet opp da jeg var 6 måneder gammel og flyttet ned da jeg var 13 år, men vi bodde ikke i Longyearbyen sammen­hengende. Vi flyttet mellom Oslo og Svalbard, sier hun.

I tillegg har 34-åringen jobbet noen sesonger på Svalbard etter at hun ble voksen. Sist i 2009 da hun jobbet som guide på «Polarstar» på sommeren og hadde flere strøjobber fram til jul, blant annet i puben på Polarhotellet.

I desember var hun altså tilbake på øygruppa, og tirsdag starter NRKs tv-serie om den meteorologiske stasjonen på Bjørnøya som skal gå i seks uker. Der følger de besetningen på ni i et halvt år.

– Hvordan var det å ha med seg et tv-team når du skulle oppleve Bjørnøya?

– Jeg har ikke noe å sammenligne med, men det var både og. Det var svært hyggelige folk, men innimellom var det litt slitsomt å bli filmet. Om batteriet ikke var satt inn i kamera, noe jeg føler skjedde ofte, måtte vi gjøre opptakene om igjen. Jeg følte det det ofte ble kunstig når man måtte gjenta ting, sier Vik.

Når NRK hadde vært der i tre-fire uker, som de var om gangen, var det godt når de dro. Men så begynte besetningen å savne dem.

– De skapte litt liv og røre.

Vik både gleder og gruer seg til å se serien.

– Jeg tror de har fått mange fine bilder og at de får vist fram Bjørnøya på en fin måte. Jeg håper mye av fokuset er på naturen og øya og ikke så mye på oss, sier hun.

Mye natur
34-åringen oppsummerer Bjørnøya-tiden som helt fantastisk.

– Jeg var på utrolig mange fine turer. Øya er så liten at man har muligheten til å gjøre seg kjent over alt, samtidig som den har mye storslått natur i lite format. Og så var det veldig trivelig sosialt. Vi var en veldig fin gjeng som var der sammen. Det ble som en liten boble, alt av fokus og tankevirksomhet konsentrerte seg om den lille verdenen. Den eneste bekymringen vi hadde var hvilken hytte vi skulle besøke neste gang vi hadde fri.

Vik ble ansatt som meteorologifullmektig, men hadde ingen erfaring med værvarsling fra før.

– Jeg ble veldig glad i jobben og syntes det ble spennende å observere og vurdere skyer, og å rapportere til værvarslinga i Tromsø. Det ble mange spennende værdiskusjoner rundt middagsbordet, sier hun.

Fire gensere
Før hun ankom øya hadde hun planlagt at hun blant annet skulle forberede seg til disputasen.

– Slike ting fikk jeg ikke tid til, selv om jeg egentlig hadde all verdens tid. Jeg fikk strikket fire gensere, men lese til disputasen måtte jeg gjøre når jeg kom ned, sier hun.

Nå er Vik tilbake på Dovrefjell hvor hun bor. Hun har disputert og doktorgraden i helsevitenskap er klar. Mandag begynner hun å jobbe for Kreftregisteret.

– Frister det å dra til en av utpostene igjen?

– Ja, det frister veldig, men jeg kommer ikke til å gjøre det. Jeg hadde kjæreste på fastlandet da jeg dro, og det var lenge å være borte. Man skal aldri si aldri, men slik det ser ut nå, vil det ikke skje igjen for min del. Ikke på en stund i alle fall, sier hun.

–Bra med opplysning
NRK hadde lyst til å skildre et helt unikt sted i Norge som alle, kanskje uten å vite det, har et avhengighetsforhold til.

– Man tenker sjelden over at det bor ni mennesker på Bjørnøya hele året for å gjøre værobservasjoner, som vi alle er avhengige av, sier redaksjonssjef for riksproduksjonen i NRK Troms, Beate Hårstad Jensen.

TV-serien prøver å gi svar på hvorfor noen velger en slik jobb, hva den betyr for dem og hvordan livet på Bjørnøya er.

– Vi er inne i en tid der mange drømmer om å reise til utposter. Vi var nysgjerrige på hva som gjør at noen vil leve på et sted som Bjørnøya, sier Hårstad Jensen.

Regionleder i værvarslinga for Nord-Norge, Helge Tangen, synes det er positivt at det er blitt laget en TV-serie fra stasjonen.

– For Meteorologisk institutt, som blant annet jobber med å bemanne ishavsstasjonene, er det bra at folk får opplysning om det vi driver med og hvorfor det er viktig å ha folk på Bjørnøya, sier han.

I tillegg til Vik møter du i serien stasjonsleder Erik Sommerseth (65) fra Fauske, driftsleder Rune Nilsen (45) fra Malangen, kjøkkensjef Erland Eliesen (57) fra Oslo, kokk Mikael Greaker (35) fra Fredrikstad, tekniker Bjarne R. Olsen (37) fra Rørvik og meteorologifullmektigene Hans-Olaf Reitås (56) fra Meråker, Tomas Eliesen (26) fra Brønnøysund og Kari Petronella G. Finstad (35) fra Lofoten.

Nøkkelord

Se bildet større

Bjørnøya har fiskevann, fjell og vidder. Her danser nordlyset over den meteorologiske stasjonen. FOTO: Harald Albrigtsen

Bjørnøya

• Den første meteorologiske stasjonen ble opprettet i 1918 av Det geo­fysiske institutt i Tromsø.

• Ett år senere opprettet kullselskapet Bjørnøen AS radiostasjon på øya.

• Etter kulldriften tok slutt vedtok Stortinget at Det norske meteorologiske institutt skulle ha ansvaret for radiostasjonen fra juli 1932.

• Stasjonen har et mannskap på ni: en leder, fem meteorologstillinger, to kokker og en driftstekniker.

• De ansatte gjør meteorologiske observasjoner, slipper radiosondeballonger og utfører målinger for flere vitenskapelige institusjoner.

Kilde: Meteorologisk institutt

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!