Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

I gang med nytt overløp

Longyearbyen lokalstyre og driftsingeniør Einar Olsen vil sikre seg mot at Isdammen renner over som den har gjort to ganger på et halvt år. Nå skal de defekte rørene som går under veien skiftes ut. FOTO: Christopher Engås

I gang med nytt overløp

Isdammen får bedre drenering.

Et stykke utpå demningen som skiller utløpet til Endalselva fra Adventdalen ligger overløpet til Isdammen. Det er en betongkulvert med tre såkalte svalbardrør som leder vannet ut i fjorden, men som har vist seg å ikke ha nok kapasitet denne vinteren.

Renner over veien

Driftsingeniør Einar Olsen i Longyearbyen lokalstyre forklarer problemet med Isdammen denne vinteren.

– Med de ekstreme nedbørsperiodene som vi hadde i fjor høst og i jula, har det blitt for mye vann til at overløpet har klart å ta unna. Dermed har vannet rent over veien, sier Olsen.

Det er uansett på høy tid med utskifting av rørene. Ifølge Olsen er rørene som ligger der nå, vært der siden Isdammen ble fullført for førti år siden.

Graver opp veien

For å skifte ut overløpet, må veien graves opp. LNS Spitsbergen skal gjøre jobben, og arbeidet vil få konsekvenser for både vei- og skutertrafikken på stedet. Men av hensyn til de som bor i Adventdalen og ikke minst brannsikkerheten, skal ett kjørefelt være åpent til enhver tid.

Se bildet større

Området nord for veien ved overløpet er sperret av med brøytestikker. Etter hvert blir dette området enda større, og folk som kjører snøskuter bes være på vakt. FOTO: Christopher Engås

– Skuterløypa nedenfor veien blir berørt, og omgjort til et anleggsområde mens arbeidene pågår. Men dette er merket tydelig med veistikker. Det skal etter hvert settes opp lys slik at det blir oversiktlig og greit, sier Olsen.

Han oppfordrer folk til å vise hensyn til arbeidene, og ha lav fart forbi anleggsstedet.

Mye rigging

Selve gravearbeidene skal ikke starte før 8. februar, men riggingen begynner ganske snart. Det skal gjøres noe tining på stedet, og kjøremønsteret blir derfor endret ganske snart.

Isdammen er om lag 2,5 kilometer lang og 600 meter bred, med ei overflate på 1,4 kvadratkilometer. Høyeste vannstand er 3,3 meter over havet og maksimalt magasinvolum er 2,7 millioner kubikkmeter vann.

Kapasiteten på overløpet som nå skal skiftes ut anslås til å være om lag ti kubikkmeter i sekundet.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!