Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

I gang med å tenke nytt

Store Norske tenker nytt i Svea, og ønsker turisme, forskning, konferanser og kanskje folkehøgskole i driftshvilen. Forretningsutvikler Pål Berg (t.v.) og produksjonssjef Per Nilssen ser mange muligheter i den isolerte, men tilgjengelige bosettingen. FOTO: Ole Magnus Rapp

I gang med å tenke nytt

Mens kulldriften hviler kan Svea bli et viktig sted for forskning, turisme, konferanser og kanskje en unik folkehøyskole.

Tekst:

Publisert:

Gruvesamfunnet går snart inn i hvilemodus. Samtidig har de første turister dukket opp, puben har fått nytt liv, stedets historie har blitt mer etterspurt og den store, grønne mannskapsforlegningen kan bli hotell.

Forskerfryd

Forskere har denne vinteren bodd over 1000 døgn i Store Norskes lokaler, og fryder seg over tilgangen til urbane goder, logistikk og tilgang til fjordis med yrende mikro-liv. UNIS og Sintef vil øke aktiviteten i den isolerte bosettingen med lett tilgengelige gruve-bygda. Det snakkes tysk og engelsk i spisemessen, og unge studenter sprer latter i korridorene.

Mer latter og liv kan de bli. En av ideene den sist ansatte i Store Norske, forretningsutvikler Pål Berg, jobber med er å etablere folkehøyskole.

– Her er alt av nødvendig infrastruktur: Fra gode møterom, kjøkken og spisemesse til gjesterom av høy kvalitet. Men det mest særegne her er plasseringen, naturen og mulighetene til friluftsliv samt øke sin arktiske kompetanse, sier Pål Berg.

Mål om oppstart

Avdelingen han leder, Store Norske Momentum, har som oppdrag å holde samfunnsaktivteten oppe i hviletiden, samt skape inntekter som kan gjøre det lettere når eller om kulldriften igjen kommer i gang.

– Målet er å starte opp igjen innen tre år. Da vil turisme, forskning og en eventuell folkehøgskole skje parallelt med gruvedriften, sier produksjonssjef Per Nilssen. Han synes forslagene til ny aktivitet er spennende, og ønsker alle gode ideer for bruk av Svea velkommen. Han ser også frem til at selskapet kan få inntekter også fra annet enn kull.

Store Norske samarbeider blant annet med Miljøpartiet de grønne og deres Svalbard-politiker Espen Klungseth Rotevatn i forstadiet for å etablere folkehøyskole. Rotevatn er lærer, og det er dannet et interim-styre som har begynt å se på øsknader om å få starte opp.

Grønt skoleprosjekt

– Natur, miljø og friluftsliv vil bli naturlige fag. Vi ser også for oss foto- og kunstfag. Det å bo og leve i Arktisk blir sentralt, og vi skal gjøre det så miljøvennlig som mulig, sier Pål Berg som understreker at en slik skole fortsatt er på idestadiet.

Målet er å ta inn mellom 70 og 100 elever, samt ansatte et titalls lærere i tillegg til gjesteforelesere, gjerne fra UNIS.

– Vi forbereder et grønt skoleprosjekt, der solceller og vindmøller skal benyttes, sier Berg. Han ser for seg skoletilskudd fra det offentlige, samt elevbetaling.

Forretningsutvikler Pål Berg har også luftet andre ideer for Svea med Store Norske- ledelsen, som han foreløpig ønsker å holde for seg selv. Men å benytte den eksisterende kompetansen til lokale gruvearbeidere er viktig.

– Her foregår allerede mye forskning på arktisk teknologi. Sintef tester ut hvordan man kan bli kvitt oljesøl på is, og man ser på hvordan det er best å bygge på permafrost eller anlegg ved isfylte fjorder. Store Norske har høyt kompetente fagfolk som kan bistå med transport, mekanisk arbeid, sveising og mye, mye annet, sier Berg som ser for seg Svea som et viktig kompetansesenter arktisk industriell forskning, og gjerne et praksissted for UNIS.

Se bildet større

De færste turistene er kommet til Svea. Den siste måneden har 124 ankommet for lunsj-besøk med snøskuter, og 25 har overnattet. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!