Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

I gang med å tenke nytt

Store Norske tenker nytt i Svea, og ønsker turisme, forskning, konferanser og kanskje folkehøgskole i driftshvilen. Forretningsutvikler Pål Berg (t.v.) og produksjonssjef Per Nilssen ser mange muligheter i den isolerte, men tilgjengelige bosettingen. FOTO: Ole Magnus Rapp

I gang med å tenke nytt

Mens kulldriften hviler kan Svea bli et viktig sted for forskning, turisme, konferanser og kanskje en unik folkehøyskole.

Tekst:

Publisert:

Gruvesamfunnet går snart inn i hvilemodus. Samtidig har de første turister dukket opp, puben har fått nytt liv, stedets historie har blitt mer etterspurt og den store, grønne mannskapsforlegningen kan bli hotell.

Forskerfryd

Forskere har denne vinteren bodd over 1000 døgn i Store Norskes lokaler, og fryder seg over tilgangen til urbane goder, logistikk og tilgang til fjordis med yrende mikro-liv. UNIS og Sintef vil øke aktiviteten i den isolerte bosettingen med lett tilgengelige gruve-bygda. Det snakkes tysk og engelsk i spisemessen, og unge studenter sprer latter i korridorene.

Mer latter og liv kan de bli. En av ideene den sist ansatte i Store Norske, forretningsutvikler Pål Berg, jobber med er å etablere folkehøyskole.

– Her er alt av nødvendig infrastruktur: Fra gode møterom, kjøkken og spisemesse til gjesterom av høy kvalitet. Men det mest særegne her er plasseringen, naturen og mulighetene til friluftsliv samt øke sin arktiske kompetanse, sier Pål Berg.

Mål om oppstart

Avdelingen han leder, Store Norske Momentum, har som oppdrag å holde samfunnsaktivteten oppe i hviletiden, samt skape inntekter som kan gjøre det lettere når eller om kulldriften igjen kommer i gang.

– Målet er å starte opp igjen innen tre år. Da vil turisme, forskning og en eventuell folkehøgskole skje parallelt med gruvedriften, sier produksjonssjef Per Nilssen. Han synes forslagene til ny aktivitet er spennende, og ønsker alle gode ideer for bruk av Svea velkommen. Han ser også frem til at selskapet kan få inntekter også fra annet enn kull.

Store Norske samarbeider blant annet med Miljøpartiet de grønne og deres Svalbard-politiker Espen Klungseth Rotevatn i forstadiet for å etablere folkehøyskole. Rotevatn er lærer, og det er dannet et interim-styre som har begynt å se på øsknader om å få starte opp.

Grønt skoleprosjekt

– Natur, miljø og friluftsliv vil bli naturlige fag. Vi ser også for oss foto- og kunstfag. Det å bo og leve i Arktisk blir sentralt, og vi skal gjøre det så miljøvennlig som mulig, sier Pål Berg som understreker at en slik skole fortsatt er på idestadiet.

Målet er å ta inn mellom 70 og 100 elever, samt ansatte et titalls lærere i tillegg til gjesteforelesere, gjerne fra UNIS.

– Vi forbereder et grønt skoleprosjekt, der solceller og vindmøller skal benyttes, sier Berg. Han ser for seg skoletilskudd fra det offentlige, samt elevbetaling.

Forretningsutvikler Pål Berg har også luftet andre ideer for Svea med Store Norske- ledelsen, som han foreløpig ønsker å holde for seg selv. Men å benytte den eksisterende kompetansen til lokale gruvearbeidere er viktig.

– Her foregår allerede mye forskning på arktisk teknologi. Sintef tester ut hvordan man kan bli kvitt oljesøl på is, og man ser på hvordan det er best å bygge på permafrost eller anlegg ved isfylte fjorder. Store Norske har høyt kompetente fagfolk som kan bistå med transport, mekanisk arbeid, sveising og mye, mye annet, sier Berg som ser for seg Svea som et viktig kompetansesenter arktisk industriell forskning, og gjerne et praksissted for UNIS.

Se bildet større

De færste turistene er kommet til Svea. Den siste måneden har 124 ankommet for lunsj-besøk med snøskuter, og 25 har overnattet. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!