Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

I full gang med målinger

På tokt: «Hydrograf» er tilbake på Svalbard for å registrere sjøbunnen. Her fra målinger på Svalbard i 2010. FOTO: Tore F. Lie/kartverket

I full gang med målinger

Etter en pause i fjor, er Kartverket igjen i sving med å kartlegge Svalbards farvann.

Tekst:

Publisert:

Kun en firedel av Svalbards territorialfarvann er sjømålt med moderne metoder, noe som gjør skipstrafikken rundt øygruppa ekstra utsatt. Seinest sist søndag støtte et ekspedisjonsskip borti en ukjent grunne utenfor Kvitøya, og i fjor sommer var det tre grunnstøtinger ved Svalbard.


Forsinket av vind

I fjor sommer droppet Kartverket sjømålinger på Svalbard, på grunn av forsinkelser i et måleprosjekt ved Norskekysten. I år er imidlertid sjømålingene i gang igjen.

– Kartverket har planlagt sjømåling på Svalbard i en periode på ti uker. Målingene startet 3. juli og vil fortsette til 11. september, med et mannskaps­skift 7. august, sier Arne E. Ofstad, leder for Kartverkets sjømålingskontor.

Mannskapet bruker Kartverkets eget fartøy «Hydrograf» i arbeidet. I første måleperiode skal mannskapet måle ferdig gjenstående områder på strekningen mellom Hornsund og Bellsund, samt kyststripa mellom Adventfjorden og Barentsburg.

– Målingene har til nå blitt betydelig forsinket på grunn av nordvestlig vind, og til dels er målingene flyttet til alternative områder som er bedre skjermet for været, sier Ofstad.


Oppdaterer kart

I andre måleperiode skal det sjømåles i Hinlopen-området, først og fremst fra Brageneset og nordover til og med Murchison­fjorden på Nordaustlandet.

– Dersom tida og forholdene tillater det, vil det bli målt videre på en farlei i retning Sjuøyane, sier kontorlederen.

Målingene skjer fra «Hydrograf», mens skipets to mindre målefartøyer brukes i grunne områder. Ved bruk av multistråle-ekkolodd, registreres havbunnen fullstendig, slik at alle farlige grunner, skjær og annet blir oppdaget. Så fort et område er ferdig målt, blir nyoppdagede grunner publisert i Etterretninger for sjøfarende (Efs), hvor alle rettelser til sjøkart blir publisert.

– Offisielle, elektroniske sjøkart over området blir også oppdatert med denne informasjonen. Utgivelse av nye sjøkart tar lengre tid, og vil avhenge av prioritering og ressurser, sier Ofstad.

Det vil ta lang tid å få kartlagt hele sjøen rundt Svalbard. Kartverket anslo i fjor at det vil ta opptil 80 år å få dekket alle sjøområdene med dagens ressurser og bevilgninger.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!