Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

I front for æssæssu

 

I front for æssæssu

Hun står der dag ut og dag inn, seint og tidlig, og tar imot turister som vil ut og riste løs. Det er en jobb som krever sin kvinne.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

›› Birger Amundsen

– Mange turister e veldig opptatt av været og hvordan de skal kle seg, og det e litt artig å se på når dæm har fått på sæ og står der med den tykke dunjakka – under skuterdressen.
Ida Marie Steinsmo smiler der hun står bak disken hos Svalbard Snøscooterutleie. Det er en gråværsdag, midt på dagen, og tavla bak ryggen hennes med oversikt over rundt 100 skutere er tom. Samtlige er ute på tur; til Barentsburg, Von Postbreen, Kapp Linné eller til østkysten for å se etter isbjørn.
Hundrevis av skutere jager ut og inn Adventdalen, eller opp og ned Longyearbreen, hver eneste dag på denne tida av året. Selv på dager hvor dalen står i et eneste hvitt gov, og ingen ser lenger enn vindskjermen, finnes det noen som bare må ut en runde. Bare for å ha gjort det.
– Vi vet at en som sitter bakpå fryser mer enn den som kjører, men så er det noen som frysere fortere enn andre.
– Hvem fryser fortest?
– Ja, det var de da. Hm, det e nok damer. Trur æ.
Ida Marie kom hit for fire år siden. Hun ville ha en pause fra fastlandet.
– Og så bodde han pappa her, så det var enkelt sånn sett, smiler hun.
Hun har gjort sine runder i byen, hun som så mange andre uten fast forankring, og har vært innom Huset, selvsagt, RaBi´s Bua, Posten og Svalbardbutikken før hun i fjor høst havnet hos Svalbard Snøscooterutleie, «æssæssu» som folk sier.
Å ja, hun har da gjort forsøk på å dra ned. Hun kom så langt som til Oslo, på vei til Notodden for å begynne på lærerskolen, men fikk kalde føtter.
– Æ var så usikker på om det var det æ ville, og så hadde æ egentlig ikke lyst til æ fære herifra.
Hun smiler der hun står, uten en eneste trekningen i munnviken. Ikke et eneste lite tegn på utålmodighet.
– Av og til kan det være vanskelig å få damer til å bruke stor nok skuterdress, og store nok støvler. En gang så brukte æ tre timer på å kle på et par. Det var mye fram og tilbake og ut og inn, før alt var på plass.
Hun forteller om en type som her en dag dukket opp. Han var skeptisk til snøskuter og fikk prøve hvordan det var å sitte på en, med beskjed om å holde seg ved bygningen slik at hun kunne se han fra vinduet.
– Men så blei æ opptatt med noe, og da æ skulle se etter ham var han forsvunnet. Tre timer senere dukket han opp, sammen med ei dame herfra. Han hadde fått stans på skuteren inne i Adventdalen et sted, og begynte å gå tilbake. Uten våpen og alt.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!