Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

I Everest-legendes fotspor

Den opprinnelige Oxford-ekspedisjonen klatret flere fjell i Atomfjella, og flere fjell har fått navn fra ekspedisjonen. Blant andre Irvinefjellet hvor både den opprinnelige og sommerens ekspedisjon klatret den sørøstlige delen av fjellet. – Jeg tror ingen har klatret den siden 1923, sier James Lam. FOTO: Spitsbergen Retraced

I Everest-legendes fotspor

Fire Oxfordstudenter gikk i sommer samme rute som legendariske Andrew Irvine, og samlet inn nytt forskningsmateriale.

Tekst:

Publisert:

For 93 år siden gikk fire engelskmenn Spitsbergen på tvers. De startet ved Tommelpynten i Hinlopenstretet og endte turen i Billefjorden.

Den såkalte Oxford-ekspedisjonen kartla deler av området ved Atomfjella og flere fjell har fått navn etter dem. Blant annet Irvinefjellet som har fått navn etter Andrew Irvine. Han forsøkte året etter Spitsbergen-ekspedisjonen å bli den første til å nå toppen av Mount Everest. Ingen vet om han og George Malloroy, som han gikk sammen med nådde målet. Irvine kom nemlig aldri tilbake. Et av de andre medlemmene fra ekspedisjonen fra Spitsbergen var den siste som så ham i live.

– Det blir sagt at det var Svalbard-turen som ga Irvine inspirasjonen og muligheten til å bli med på Everest-ekspedisjonen, sier Jamie Gardiner.

Forskning og klatring
Det er torsdag og han sitter på kjøkkenet i studentboligen på Sjøskrenten. Sammen med James Lam, Liam Garrison og Will Hartz har han gjentatt 1923-ekspedisjonen. De har gått nøyaktig samme rute og tatt nøyaktig de samme bildene som ble tatt den gangen.

– Det startet med at vi hørte snakk om tre Oxford-ekspedisjoner på Svalbard i 1920-årene. Vi fant ut at ingen hadde vært tilbake, sier Lam.

Målene for årets tur var å gå nøyaktig samme rute som i 1923, ta så mange bilder som mulig for å se hvordan breer og landskapet har endret seg, kartlegge området med droner, plukke planter i samarbeid med Unis og klatre på de samme fjellene som ble besteget den gangen.

En av dem som var med på den opprinnelige ekspedisjonen tok bilder av området for å kartlegge det.

– Nå kunne vi ta de samme bildene og se hvordan landskapet har endret seg, sier Garrison.

– Når vi kom til fotopunktene, tenkte jeg på tripodene de satte opp på samme sted for å ta sine bilder, sier Hartz.

De forteller at det ser ut som det var mindre is på breene i år enn i 1923, men mer snø. Et bilde viste at en bre hadde gått tilbake 1,5 kilometer.

Urørt leir
Ved Balderfonna fant guttene et av leirstedene 1923-ekspedisjonen brukte. De skulle gå til et sted ved Carpethøgda for å kopiere ett av bildene som ble tatt 93 år tidligere. Der så de noe treverk, og da de kom nærmere oppdaget de at de hadde funnet rester av teltplugger hermetikk, primus, og stoffbiter.

– Det så ikke ut som noen hadde rørt leiren siden 1923, sier Gardiner.

– Vi skulle tilbake og ta bilder, da så vi noe av tre, sier Hartz.

Fra dagbøkene til Irvine og de andre ekspedisjonsmedlemmene, vet de at kryssingen over Balderfonna var hard. Medlemmene brukte noen dager til å komme seg, hang utstyr til tørk og lot noe være igjen siden de hadde så tunge pulker.

Fulgte dagbøkene
De fire hadde med seg Endre Før Gjermundsen fra Unis som kjentmann og rådgiver.

– Jeg syntes kombinasjonen av at de gikk i Andrew Irvine sine fotspor, og samtidig samlet inn forskningsdata under veis var spennende. Dette er områder som ikke er besøkt så ofte, sier han.

Gardner tror turen deres ble ekstra spennende fordi de hadde lest dagbøkene til den første ekspedisjonen før de dro.

– Når vi satt i stormen tenkte vi på hvor vanskelig det må ha vært for dem som ikke hadde det samme utstyret, men som fikk en storm på akkurat samme dag som oss, sier Gardiner.

Nå skal de gå gjennom bildene og forskningsmaterialet de har funnet, og lage en film om turen.

Spitsbergen Retraced-guttene varslet Sysselmannen om funnet av teltleiren. Arkeolog Snorre Haukalid hos Sysselmannen forteller at de får flere slike henvendelser i løpet av et år.

– Jeg legger det inn i toktplanen for neste år. Vi planlegger å dra innom og dokumentere stedet. Det ligger godt beskyttet siden det ligger så langt inn i landet, sier han.

Se bildet større

James Lam (t.v.), Jamie Gardiner, Liam Garrison, Endre Før Gjermundsen og Will Hartz er tilbake i studentboligene på Sjøskrenten. De har mye materiale som skal bearbeides. Gjermundsen var med som kjentmann. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Se bildet større

Bilde fra 1923 som ble gjentatt i år. FOTO: Andrew Irvine/Spitsbergen Retraced

Se bildet større

Slik ser det ut i dag. FOTO: Spitsbergen Retraced

Se bildet større

Det var vinterlig på Balderfonna i august. FOTO: Endre Før Gjermundsen/Spitsbergen Retraced

Se bildet større

Dette er rester fra 1923-ekspedisjonen som engelskmennene kopierer.Sysselmannen planlegger å dra ut til leiren på rundtoktet neste sommer. FOTO: Spitsbergen Retraced

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!