Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

I dag starter konkurransen

Flyselskapet Norwegian prøver seg på Svalbard-markedet for tredje gang. FOTO: Hans Olav Nygård/Norwegian

I dag starter konkurransen

For første gang på fem år, lander i dag et rutefly fra Norwegian på Svalbard. Det betyr en ny situasjon for øyboere, turister – og SAS.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.03.2013 kl 10:05

Det blir verken bløtkake, champagne eller paukeslag når Norwegian i dag kommer tilbake til Svalbard.

– Det blir ingen markering på flyplassen, men vi skal markere i egne kanaler og på Facebook. Folk skal merke at det er rutestart, og vi gleder oss til å komme tilbake, sier Lasse Sandaker-Nielsen, informasjonssjef i Norwegian.


– Godt mottatt

Klokka 12.10 skal et Norwegian-rutefly lande i Longyearbyen for første gang siden sommeren 2008. Dermed er ikke SAS lenger alene om å fly mellom fastlandet og Svalbard.

Ifølge Sandaker-Nielsen, har comebacket blitt tatt godt imot av flypassasjerene. Men om salget ligger over eller under budsjett, vil han ikke si noe om.

– Vi er fornøyde med mottakelsen. Vi ser at ruta er blitt godt mottatt. Det første flyet opp til Longyearbyen er nesten fullt, og den påfølgende måneden er interessen stor, sier informasjonssjefen og legger til:

– Konklusjonen må være at Norwegians tilbakekomst er etterlengtet.


Følger tett

Det blir tre avganger i uka, og rutetidene skiller seg ikke så altfor mye fra SAS. Fredag har Norwegian avgang fra Longyearbyen kun en halvtime før konkurrenten. Sandaker-Nielsen sier man ikke kan sammenligne de to rutene.

– Vi vidt jeg kan se, har ikke SAS noen direktefly på dette tidspunktet, så sånn sett snakker vi om to helt forskjellige produkter. Vi er opptatt av at det skal være konkurranse. Rutetidene vi har valgt, er rutetider som passer de reisende. Det ser vi på billettsalget, sier Sandaker-Nielsen.

I SAS bretter de opp ermene og gjør seg klare for konkurransen.

– At vi får konkurranse, er ikke noe vi er ukjente med. Vi tar ingen spesielle grep, utover det at vi ser an situasjonen, slik vi gjør i alle markeder. Vi er opptatt av at vi skal yte godt og ha et godt tilbud, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS.


Kan bli folksomt

Ved Svalbard lufthavn er de klare til å ta imot Norwegian.

– Flytidene til Norwegian passer bra sett opp mot flytidene til SAS. Det blir litt hektisk på fredagene, men vi har en halvtime mellom, så det bør gå bra. Dersom det blir to fulle fly, så kommer det til å bli mye folk i terminalen, sier flyplassjef Morten Ulsnes.

Det er SAS Ground Handling som skal stå for innsjekkingen av Norwegian-passasjerene.

– For Avinors del, må vi legge om vår turnusplan, og vi leier inn litt flere hender til å hjelpe oss med bagasje, sier Ulsnes.

– Hva betyr Norwegians comeback for flyplassen?

– Det betyr at vi får mer inntekter i form av startavgift og passasjeravgift. Jeg er spent på hvordan Norwegian vil slå inn på det totale passasjertallet til Svalbard, sier flyplassjefen.

Faktaboks

Flytilbud til Svalbard

Norwegian har prøvd seg på Svalbard-ruta to ganger tidligere. Først i 2004, sist i 2008.

Fra og med i dag prøver Norwegian seg for tredje gang. Selskapet flyr tre dager i uka. Alle er direktefly Longyearbyen-Oslo.

SAS sitt ruteprogram blir tilnærmet likt som i fjor. De har avganger til og fra Longyearbyen seks dager i uka. Fra april starter også lørdagsflyene fra Oslo/Tromsø.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!