Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hytter bevart på papiret

Hytta på Kaldneset ble bygd i 1907. Nå er den grundig dokumentert og kan dø i skjønnhet. FOTO: Terje Planke/Sysselmannen

Hytter bevart på papiret

Ni hytter på Prins Karls Forland er grundig dokumentert på oppdrag fra Sysselmannen i en ny rapport. Ingen av hyttene vil bli bevart for ettertiden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var i sommer at Sysselmannen startet det omfattende dokumentasjonsprosjektet av fangsthytter på Svalbard. Prins Karls Forland, en lang, smal øy mellom Isfjorden og Kongsfjorden, ble valgt som det første området.
Rapporten er basert på én måneds feltarbeid hvor ni hytter spredt rundt hele øya er nøye gjennomgått, fra Fuglehuken i nord til Salpynten i sør. De fleste av hyttene er i svært dårlig forfatning, to av dem er ruiner.

Forfall uten menneskelig inngrep
Dokumentasjonen ble utført av førstekonservator Terje Planke og restaureringstømrer Magnus Wammen ved Norsk Folkemuseum i Oslo. Om oppdraget skriver de to:
«Dagens forvaltningsgrep består i at hyttene skal få forfalle i fred og ro; uten menneskelige inngrep, hverken i bevarende eller framskyndende maner. Dokumentasjonsmaterialet på sin side er ment å sikre mest mulig informasjon og kunnskap om sammenhenger i kulturminnene.»

Se hele rapporten her.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!