Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hytter bevart på papiret

Hytta på Kaldneset ble bygd i 1907. Nå er den grundig dokumentert og kan dø i skjønnhet. FOTO: Terje Planke/Sysselmannen

Hytter bevart på papiret

Ni hytter på Prins Karls Forland er grundig dokumentert på oppdrag fra Sysselmannen i en ny rapport. Ingen av hyttene vil bli bevart for ettertiden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var i sommer at Sysselmannen startet det omfattende dokumentasjonsprosjektet av fangsthytter på Svalbard. Prins Karls Forland, en lang, smal øy mellom Isfjorden og Kongsfjorden, ble valgt som det første området.
Rapporten er basert på én måneds feltarbeid hvor ni hytter spredt rundt hele øya er nøye gjennomgått, fra Fuglehuken i nord til Salpynten i sør. De fleste av hyttene er i svært dårlig forfatning, to av dem er ruiner.

Forfall uten menneskelig inngrep
Dokumentasjonen ble utført av førstekonservator Terje Planke og restaureringstømrer Magnus Wammen ved Norsk Folkemuseum i Oslo. Om oppdraget skriver de to:
«Dagens forvaltningsgrep består i at hyttene skal få forfalle i fred og ro; uten menneskelige inngrep, hverken i bevarende eller framskyndende maner. Dokumentasjonsmaterialet på sin side er ment å sikre mest mulig informasjon og kunnskap om sammenhenger i kulturminnene.»

Se hele rapporten her.

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!