Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hytter bevart på papiret

Hytta på Kaldneset ble bygd i 1907. Nå er den grundig dokumentert og kan dø i skjønnhet. FOTO: Terje Planke/Sysselmannen

Hytter bevart på papiret

Ni hytter på Prins Karls Forland er grundig dokumentert på oppdrag fra Sysselmannen i en ny rapport. Ingen av hyttene vil bli bevart for ettertiden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var i sommer at Sysselmannen startet det omfattende dokumentasjonsprosjektet av fangsthytter på Svalbard. Prins Karls Forland, en lang, smal øy mellom Isfjorden og Kongsfjorden, ble valgt som det første området.
Rapporten er basert på én måneds feltarbeid hvor ni hytter spredt rundt hele øya er nøye gjennomgått, fra Fuglehuken i nord til Salpynten i sør. De fleste av hyttene er i svært dårlig forfatning, to av dem er ruiner.

Forfall uten menneskelig inngrep
Dokumentasjonen ble utført av førstekonservator Terje Planke og restaureringstømrer Magnus Wammen ved Norsk Folkemuseum i Oslo. Om oppdraget skriver de to:
«Dagens forvaltningsgrep består i at hyttene skal få forfalle i fred og ro; uten menneskelige inngrep, hverken i bevarende eller framskyndende maner. Dokumentasjonsmaterialet på sin side er ment å sikre mest mulig informasjon og kunnskap om sammenhenger i kulturminnene.»

Se hele rapporten her.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!