Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hylles som en helt: - Mihail hindret storbrann

En madrass sto i full fyr i boden i Vei 222. Mihail Shevchuk grep resolutt pulverapparatet og stanset branntilløpet i det knusktørre trebygget. FOTO: Geir Barstein FOTO: Geir Barstein

Hylles som en helt: - Mihail hindret storbrann

Slukket de påsatte flammene i Vei 222.

Mihail Shevchuk hylles som en helt etter ildspåsettelsen i Vei 222 fredag 20. mars. Den snarrådige 35-åringen fra Ukraina hindret etter all sannsynlighet en storbrann i rekkebygget fylt av hybler.

– Klokka hadde passert 23, og kona og jeg skulle legge oss. Plutselig går brannalarmen, sier Shevchuk.

– Jeg gikk ut i gangen og sjekket, men så ingenting. På vei tilbake til leiligheten gikk jeg innom bodene i andre etasje, og kjente lukten av røyk, forteller han.

Under et vindu sto en madrass i full fyr. Flammene slikket opp veggen og inn i taket på knusktørre trehuset.

– Det sto et pulverapparat der. Jeg dro ut sikringen og tømte innholdet over madrassen, sier Shevchuk, som tidligere har vært brannmann i både Barentsburg og Ukraina.

– Jeg varslet kona og en venn som var besøk, om fikk de til å banke på de andre rommene og få folk ut av bygget, sier han.

Giftgasser

Shevchuk, som nå jobber med skutervedlikehold på IGP, sier han fant et nytt pulverapparat i første etasje, men at turen tilbake til brannåstedet ble vanskelig.

– På dette tidspunktet var det mye røyk og pulver i lufta. Sikten var dårlig, og jeg måtte gå på knærne for å unngå å puste inn giftige gasser, forteller han.

Han fikk til slutt tømt apparat nummer to over madrassen og slukket flammene.

– Jeg gikk ut av bygget, og da hadde den første bilen fra brannvesenet kommet med én mann. Jeg fortalte at flammene var slukket, så vi sjekket at alle var ute. Litt etter dette kom den store brannbilen, mens de evakuerte fikk søkt tilflukt fra kulda i en nabobygning.

Roses

Shevchuk, som har bodd på Svalbard siden 2011, sier at han ikke var redd.

– Jeg har jobbet som brannmann før, så jeg visste hva jeg måtte gjøre. Min første tanke var å slukke så fort som mulig, og sørge for at folk kom seg ut. Dette er et stort trehus, og det måtte tas grep umiddelbart, sier han.

– Jeg var bare på riktig sted til riktig tid, legger han til.

Brannsjef Jan Olav Sæther roser 35-åringen for handlekraften i de svært kritiske minuttene etter at brannen startet.

– Det er rett og slett fantastisk. Vi er kjempeglade for at han var der og gjorde alt riktig. Slike madrasser er nærmest bensin i fast form og ekstremt brennbare. Vi snakker bare om minutter før det kunne utviklet seg til en uhåndterlig og kaotisk situasjon med spredning, sier Sæther.

Shevchuk sier han har fått mange gode tilbakemeldinger fra folk i byen etter hendelsen, blant annet takkebrev på døra.

– Jeg føler meg takknemlig, sier han til Svalbardposten.

Kvinne siktet

En fastboende kvinne ble pågrepet og siktet for grovt skadeverk kort tid etter hendelsen. Kvinnen har erkjent at hun tente på, og er sendt til fastlandet hvor hun ilegges restriksjoner som alternativ til fengsling. Det er foreløpig ikke avgjort hva som skjer videre i saken.

– Vi skal ha et møte denne uka, og se hva vi har, og hvor etterforskningen skal gå videre. Ett sentralt punkt er rapporten som kommer fra brannvesenet, sier assisterende sysselmann Jens Olav Sæther.

Se bildet større

Denne madrassen var i full fyr inne i fellesboden i hybelbygget. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!