Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hylles som en helt: - Mihail hindret storbrann

En madrass sto i full fyr i boden i Vei 222. Mihail Shevchuk grep resolutt pulverapparatet og stanset branntilløpet i det knusktørre trebygget. FOTO: Geir Barstein FOTO: Geir Barstein

Hylles som en helt: - Mihail hindret storbrann

Slukket de påsatte flammene i Vei 222.

Tekst:

Publisert:

Mihail Shevchuk hylles som en helt etter ildspåsettelsen i Vei 222 fredag 20. mars. Den snarrådige 35-åringen fra Ukraina hindret etter all sannsynlighet en storbrann i rekkebygget fylt av hybler.

– Klokka hadde passert 23, og kona og jeg skulle legge oss. Plutselig går brannalarmen, sier Shevchuk.

– Jeg gikk ut i gangen og sjekket, men så ingenting. På vei tilbake til leiligheten gikk jeg innom bodene i andre etasje, og kjente lukten av røyk, forteller han.

Under et vindu sto en madrass i full fyr. Flammene slikket opp veggen og inn i taket på knusktørre trehuset.

– Det sto et pulverapparat der. Jeg dro ut sikringen og tømte innholdet over madrassen, sier Shevchuk, som tidligere har vært brannmann i både Barentsburg og Ukraina.

– Jeg varslet kona og en venn som var besøk, om fikk de til å banke på de andre rommene og få folk ut av bygget, sier han.

Giftgasser

Shevchuk, som nå jobber med skutervedlikehold på IGP, sier han fant et nytt pulverapparat i første etasje, men at turen tilbake til brannåstedet ble vanskelig.

– På dette tidspunktet var det mye røyk og pulver i lufta. Sikten var dårlig, og jeg måtte gå på knærne for å unngå å puste inn giftige gasser, forteller han.

Han fikk til slutt tømt apparat nummer to over madrassen og slukket flammene.

– Jeg gikk ut av bygget, og da hadde den første bilen fra brannvesenet kommet med én mann. Jeg fortalte at flammene var slukket, så vi sjekket at alle var ute. Litt etter dette kom den store brannbilen, mens de evakuerte fikk søkt tilflukt fra kulda i en nabobygning.

Roses

Shevchuk, som har bodd på Svalbard siden 2011, sier at han ikke var redd.

– Jeg har jobbet som brannmann før, så jeg visste hva jeg måtte gjøre. Min første tanke var å slukke så fort som mulig, og sørge for at folk kom seg ut. Dette er et stort trehus, og det måtte tas grep umiddelbart, sier han.

– Jeg var bare på riktig sted til riktig tid, legger han til.

Brannsjef Jan Olav Sæther roser 35-åringen for handlekraften i de svært kritiske minuttene etter at brannen startet.

– Det er rett og slett fantastisk. Vi er kjempeglade for at han var der og gjorde alt riktig. Slike madrasser er nærmest bensin i fast form og ekstremt brennbare. Vi snakker bare om minutter før det kunne utviklet seg til en uhåndterlig og kaotisk situasjon med spredning, sier Sæther.

Shevchuk sier han har fått mange gode tilbakemeldinger fra folk i byen etter hendelsen, blant annet takkebrev på døra.

– Jeg føler meg takknemlig, sier han til Svalbardposten.

Kvinne siktet

En fastboende kvinne ble pågrepet og siktet for grovt skadeverk kort tid etter hendelsen. Kvinnen har erkjent at hun tente på, og er sendt til fastlandet hvor hun ilegges restriksjoner som alternativ til fengsling. Det er foreløpig ikke avgjort hva som skjer videre i saken.

– Vi skal ha et møte denne uka, og se hva vi har, og hvor etterforskningen skal gå videre. Ett sentralt punkt er rapporten som kommer fra brannvesenet, sier assisterende sysselmann Jens Olav Sæther.

Se bildet større

Denne madrassen var i full fyr inne i fellesboden i hybelbygget. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!