Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hvorfor vil ikke turistene se dette?

Svalbard er mer enn mars og april, og her ligger det en gullgruve, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll med Adventdalen badet i oktoberlys. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Hvorfor vil ikke turistene se dette?

Oktoberlyset er slående vakkert, men få turister vil oppleve det. Nå samles reiselivs­bransjen for å finne ut hvordan de skal selge februar og oktober.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.10.2013 kl 13:28

I dag møtes rundt 20 bedrifter fra reiselivsnæringen på Svalbard til høstmøte. De skal snakke om hvordan en av øyas viktigste inntektskilder skal bli mer lønnsom.

Denne sommeren har det blitt meldt om bedre tider for alle som lever av turister. I de ni første månedene av 2013 har antall kommersielle overnattingsdøgn vokst med 23 prosent. Flyselskapet Norwegian har fått en del av æren etter at de gjeninnførte sine flyvninger fra mars.

Men det er fortsatt mye mer å hente.

Kjøpesterke

For det første er 75-80 prosent av alle turister på Svalbard norske, og de utgjør mesteparten av veksten så langt i år.

– Vi ønsker en bedre balanse, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll i Svalbard Reiseliv.

Han understreker at det er et luksusproblem, for nordmenn er en betalingssterk gruppe, og han vil ikke at færre nordmenn besøker Svalbard.

– Men det kommer en dag når den norske økonomien ikke er like kjøpesterk som nå. Da må vi ha flere pillarer å stå på, sier han.

Marginal drift

Drømmen er en 60/40-fordeling. Halvparten av hver ser han på som urealistisk.

En annen utfordring er belegget ved overnattingsstedene, altså hvor mange prosent av sengene som fylles. Gjennom mange år har tallene ligget på rett i overkant av 40 prosent.

– Det er veldig lavt. Utfordringen er at vi har enorme svingninger i løpet av ett år. Det er et kjent problem flere steder i landet, for eksempel i Geiranger, sier Brunvoll.

«Det lave belegget er bekymringsfullt, da vi vet at næringen driver marginalt», heter det i reiselivets handlingsplan for 2014.

– Vi vet at inntjeningen har vært lav, og det har ikke vært hentet ut nok fra høysesongen. Men i 2008 kom det noen besøkende ekstra som gjorde at mange fikk et veldig godt resultat. Da ser vi at det ikke er så mye som skal til. Derfor må vi jobbe for å få et høyere belegg, sier Brunvoll, og legger til at belegget for 2013 trolig kommer til å bli høyere enn de siste årene.

Utvidet sesong

Et av svarene på lavt belegg og skjevfordeling av nordmenn og utlendinger, er å utvide sesongen.

– Nord-Norge har klart å trekke utlendinger om vinteren, og vist at det er noe helt spesielt med mørketid. Vi må formidle at Svalbard er noe mer enn mars/april og sommeren. Jeg er hellig overbevist om at der ligger det en gullgruve, sier Brunvoll.

Men det å utvide en sesong er et langt lerret å bleke.

– Det er krevende å jobbe mot folks oppfatning. Men reiselivet i byen har jobbet godt i mange år, og jeg ser at tallene beveger seg litt i riktig retning. Februar er den måneden som trolig lettest kan trekkes i riktig retning. Kanskje oktober også, bare se på det lyset vi har i dag, sier Brunvoll og ser sørover mot Longyearbreen der en rød solstripe såvidt synes.

Utvidelse av sesongen har blitt et eget punkt i den pågående masterplanen for reiselivet i Longyearbyen. Konsulentgruppen Mimir, dere flere tidligere fastboende på Svalbard jobber, skal hjelpe til.

Det er ventet at opp mot 30 personer deltar på høstmøtet i regi av Svalbard Reiselivsråd.

– Jeg håper på gode diskusjoner og bra temperatur. Det er det som gir god framdrift, sier Brunvoll.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!