Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hvordan står det til – egentlig?

Er vi på vei inn i en mørk tid med særlig harde prøvelser? Har vi alt vært på toppen – og latt oss lenge nok beruse av selveste lykken?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Nei, jeg tenker ikke på sommerens lettsindigheter, eller at vinteren alt har festet grepet. Heller ikke på de mange dystre spådommene fra allverdens eksperter, av ymse kaliber riktignok, som mener at slutten er nær og at Svalbard, og i særdeleshet Kongsfjorden, gudbedre, vakre Kongsfjorden, står overfor en dyster framtid. Av en eller annen grunn legger alle med hang til undergangstanker veien om Kongsfjorden. Får disse holde på lenge nok vil fjorden snart oppfattes som en eneste stor pøl av elendighet. Om ikke noen snart tar affære og geleider stortingsrepresentanter, wwf-ere, bellonere og alle andre framtidspessimister og hengehuer til en annen fjord, et annet sted – eller, aller helst, til langt sørligere breddegrader hvor armod rår.

Breene smelter, himmelen gråner, hannbjørnene rusler rundt med pinglete peniser og binnene med forvokste klitoriser, om en skal tro på forskerne. Og det skal man som kjent ikke alltid gjøre. Særlig ikke når det åpenbart finnes direkte kobling mellom framtidsanalysens dysterhet og bevilgningshavers pengebok. Selv om det utvilsomt er noe som ikke helt er i lag i høyere luftlag, så kjøper ikke jeg de mange billige argumenter som brukes som «bevis» på at undergangen er nær. At breene i Kongsfjorden trekker seg tilbake er ikke noe nytt. Den tendensen var der for 50 år siden, for 100 år siden, og sannelig også for 200 år siden. Altså lenge før det overhodet var mulig for mennesket å påvirke atmosfæren. Den type «vitenskapelige» bevis som gjentas og gjentas er demagogi og grov virkelighetsforvrengning. Det samme gjelder påstanden om at isfrie fjorder sist vinter er selveste beviset på global oppvarming. Det er ingenting nytt i isfrie fjorder.
Hvilke harde prøvelser? Varselet om at ferskvareprisene øker med 20 prosent, så klart. Omkvedet synes å være; tar du den så tar du sannelig også den. Og tiden vil vise at det er nettopp det vi gjør. For var det ikke oss, konsumentene, som vendte ryggen til jernkua for noen år siden. Det var den handlingen som satte fart i karusellen. Plutselig holdt ikke den blankskurte kua lenger mål, enda den hadde forsynt oss med eiendommelig melk i uminnelige tider. Det var noe velsignet svalbardsk over smaken av jernkumelk. Noe du absolutt bare fikk her nord. En spesialitet på linje med sur-Hansa – og edel cognac.

Vi krever samme forhold som på fastlandet. Vi vil ha vanlig melk til 20-25 kroner literen. Vi vil ha gule bananer, hårløse epler og blanke poteter. Det er bare en hake med dette: Dalstubben vi har slått oss til i ligger tett oppunder Nordpolen, vi er få og vi har noen kroner på lur. Når vi nå ønsker oss ferske varer må noen betale. Slik er naturens lov.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!