Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hvor skal avfallsanlegget bygges?

Longyearbyen lokalstyre er splittet. Slik saken ligger i dag ønsker flertallet, som består av Ap og Venstre, å bygge det nye avfallsanlegget på Hotellneset (alternativet til høyre). Mindretallet, bestående av Høyre og MDG, mener den gamle ORV-tomta er det beste alternativet. Saken skal gjennom Administrasjonsutvalget før LL skal gjøre endelig vedtak i saken. FOTO: Christopher Engås

Hvor skal avfallsanlegget bygges?

Lokalstyret er splittet, av nye og overraskende sengepartnere.

Tekst:

Publisert:

– Vi er blokkuavhengige. For oss er saken viktigere enn ideologi. I denne saken mener vi, enn så lenge, at Høyre står for den beste løsningen, sier Helga Bårdsdatter Kristiansen (MDG).

Ny behandling

Stridens kjerne er hvor Longyearbyen lokalstyre (LL) skal bygge nytt avfallsanlegg. I september 2014 ble det besluttet at det beste er å bygge nytt avfalsanlegg, med to alternativer for lokalisering. Den gamle ORV-tomten på sørsiden av veien til flyplassen, eller på Hotellneset.

Tirsdag ble saken behandlet i Teknisk utvalg (TU) én gang til etter at saken i februar ble sendt tilbake til administrasjonen med pålegg om å se nærmere på Hotellneset. Flere av medlemmene i TU mente da at saksbehandlingen var vinket for mye mot å velge ORV-tomten til formålet.

Vil ha Hotellneset

Et nytt avfallsanlegg er kostnadsberegnet til 92,5 millioner kroner. Med i prisen er ei politisk bestilling om at dette skal bli et «signalbygg» som skal inneholde mer enn bare avfallshåndtering.

Administrasjonen har to ganger anbefalt at den gamle ORV-tomta brukes til formålet. Men tirsdag gikk flertallet i TU imot denne anbefalingen. Venstre og Arbeiderpartiet fremmet et felles forslag om å velge Hotellneset til formålet. Dette til tross for at området, i motsetning til alternativet, mangler en reguleringsplan og at det derfor vil ta lengre tid å bygge i området.

– Kjøper ikke

Bente Næverdal (Ap) sa rett ut i TU at hun ikke tror helt på utredningene til administrasjonen.

– HMS-situasjonen på dagens anlegg er for dårlige, men vi må ikke bygge der vi blir først ferdige av den grunn. Vi må uansett lage en plan og bygge infrastruktur på Hotellneset, og her får vi begge gjort samtidig. Jeg vil også ha utredet litt enklere bygging enn det det nå legges opp til, med fokus på at dette skal være et avfallsanlegg, sa Næverdal.

– Og jeg kjøper ikke framdriftsplanen som er lagt fram. Det må kunne gå fortere enn det nå legges opp til, la hun til.

Administrasjonen har anslått at det vil gå minst ett år lenger å bygge på Hotellneset enn på ORV-tomta, på grunn av at planverket allerede er på plass på sistnevnte sted.

– Mindre prangende

TU-leder Robert Nilsen (V) mener at det ikke er gunstig med et avfallsanlegg ved inngangen til byen fra flyplassen, til tross for at anlegget skal være helt innebygd.

– På Hotellneset finner vi mindre prangende tomter. Og når det gjelder HMS-situasjonen på dagens anlegg, må de adresseres uansett om det nye anlegget står ferdig i 2018 eller 2020, sa han.

Venstre og Ap har flertall sammen i TU, og fikk forslaget gjennom. Men saken skal til Administrasjonsutvalget (AU), og senere til LL. Motstanderne har ikke gitt opp håpet om å få snudd saken.

– Hotellneset utelukket

Høyre argumenterer sterkt for å velge ORV-tomta.

– Den første grunnen til det er at Hotellneset som alternativ ikke passer med den politiske bestillinga som det forrige lokalstyret gjorde om saken. Der ble det konstatert at dagens anlegg ikke er godt nok, og at det trengs nytt anlegg til 2018 når dagens kontrakt med Reno vest (operatøren red. anm.) går ut, sier Stein-Ove Johannessen.

– Å velge Hotellneset innfrir ikke disse kravene. Området er ikke regulert til formålet, og det gjør at prosjektet blir betydelig forsinket. Dessuten er kullstøv i området et problem man ikke har noen løsning på, som igjen kan bidra til at det blir ytterligere forsinkelser, legger han til.

To tanker samtidig

Johannessen framholder at det er viktig å få i gang aktivitet i byen raskt, og ORV-tomta ligger klar. Bygging kan starte allerede til høsten.

– Så må det gå an å ha to tanker i hodet samtidig. Å bygge avfallsanlegg på ORV-tomta utelukker ikke at vi kan starte arbeidet med en delplan for Hotellneset samtidig, sier han.

Høyre og Johannessen er også opptatt av potensielt nye næringer som vil etablere seg. Det mest nærliggende er fiskerinæringen, og det er naturlig ifølge Høyre at slike investorer vil være mer interessert i lokaler ved havet.

– Fiskerinæringen vil dessuten muligens være interessert i å bygge en båtslipp, og den vil kreve plass på Hotellneset, legger han til.

MDG + H = sant

Det er et stykke igjen til endelig vedtak i saken. Men inntil videre har Høyre støtte av det partiet de ideologisk sett ligger lengst unna i LL.

– Enn så lenge støtter vi Høyre i denne saken. Vårt ståsted er at et nytt avfallsanlegg med gode energiløsninger må bygges så fort som mulig, og ORV-tomta ligger jo klar, og vi kan starte med bygging veldig snart. Med mindre det kommer fram opplysninger som tilsier at dette er feil, vil vi støtte Høyre i denne saken framover, sier Helga Bårdsdatter Kristiansen (MDG).

Ap og Venstre har flertall sammen i lokalstyret.

– Men vi har ikke gitt opp håpet. Vi har sett tidligere at saker har snudd i vår favør når de kommer til LL, sier Stein-Ove Johannessen.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!