Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hvor mange vil vi være?

En gang i hine hårde dager hersket frykt om at Longyearbyen ville skrumpe inn til en hard kjerne innvånere på noen få hundre.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Kulldrifta vaklet, turistnæringa var like uforutsigbar som de berømte sjødragene i Berlevåg, og forskningen ble drevet av en gjeng asketer som levde på knekkebrød og havregryn. Det ble ikke penger av noe som helst. Nå et par-tre tiår senere triller kronene fort og stritt, og vår lille by har vokst seg riktig fin og frisk i fargen. Gruvedalen var en utopi for få år siden, nå en voksen bydel. Elvesletta begynner å ta form, og noe vil utvilsomt komme til å skje utover mot flyplassen. Burmaveien er da en riktig så eksotisk boadresse.

De fleste av oss husker vel hjertesukket fra sør for noen år siden om at Longyearbyen ikke burde vokse seg for stor, og at halvannen tusen mennesker burde holde. Da svalbardminister Storberget i forrige uke fikk spørsmål om det var satt tak på hvor mange innbyggere Longyearbyen skal ha, var han meget vag. Han sa noe om at det hele ikke kunne flyte fritt, om infrastrukturen, men at det til syvende og sist var en sak for Lokalstyret. Nå er det 2000 av oss her i dalen. Store Norske er utvilsomt den største og viktigste aktøren på Svalbard, tett fulgt av LNS Spitsbergen og ISS. Turistnæringa sysselsetter også svært mange, med Spitsbergen Travel som lokomotiv.

Effekten av den nye arbeidstidsordningen i Svea, som ble innført forrige måned, har alt gitt utslag i Longyearbyen. Fortsatt er det tidlig å se i hvilken retning det bærer, men flere bransjer uroer seg og klager over mindre omsetning. Godt over dobbelt så mange Store Norske-ansatte arbeider 14/14, 14 dager jobb og 14 fridager, som 7/7. De fleste av 14/14-folket tilbringer fritida på fastlandet. Blir skattesaken reversert, skal ingen bli overrasket om det vanker ris bak speilet: At regjeringen ikke ønsker Svalbard utelukkende som arbeidsplattform og derfor kan komme til å endre skatteloven. Da risikerer pendlerne fastlandsskatt.

Longyearbyen er på mange måter et elitesamfunn. Oppfører du deg ikke skikkelig blir du fjernet, skysset tilbake der du kom fra. Ingen kan fødes her, ingen kan dø en naturlig død her. Ingen kan bli syke. Kravet om Longyearbyen som livsløpsamfunn har vært luftet tidligere, og ligger der som et framtidig krav som en naturlig følge av utviklingen. Så langt er det kun tre, fire standhaftige, pensjonerte damer som har nektet å gi etter og forlate Svalbard. Longyearbyen er fortsatt noe for seg selv, men har i mangt og meget nærmet seg et hvilket som helst tettsted på fastlandet. I så måte er aldershjem en naturlig følge. Kan hende anlagt som fritidsbolig i Sjøområdet.

Høyst sannsynlig vil Lokalstyret mandag velge å løse en svært seig knute ved å tillate at naustene i Sjøområdet blir omgjort til fritidsboliger. Det hele er bare snakk om et par, tre pennestrøk og noen mindre bygningstekniske justeringer, så er ulovlig endret til lovlig.

Det er stil over en slik løsning. Hvorfor gjøre noe komplisert når det kan gjøres uten bedøvelse?

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!