Hvithvalunge reddet fra drukningsdøden

Mens mora svømte rundt og bekymret seg, jobbet mannskap fra Sysselmannen med å få løs en hvithvalunge som hadde satt seg fast i et garn i Adventfjorden.

Mannskapene måtte rive i garnet og kutte noen masker før den unge hvithvalen ble frigjort.
Publisert
Seniorrådgiver Paul Lutnæs (til venstre i båten) forteller at hvalungen strevde en del, og kunne druknet om den ikke fikk hjelp.

Når stimer med hvithval (også kalt beluga og kvitfisk) bykser rundt i Adventfjorden, er det et skue lokalbefolkningen ofte drar til stranda for å se på. Torsdag gikk ryktene i Longyearbyen om at det var hvithval i fjorden. Men utover ettermiddagen fikk en del av tilskuerne øye på noe som de reagerte på.

– Vi fikk en telefon fra noen som hadde oppdaget noe unormalt. En hval strevde etter å ha satt seg fast i et fiskegarn på stedet, forteller seniorrådgiver for natur- og artsforvaltning hos Sysselmannen, Paul Lutnæs.

Det viste seg å være en unge som satt fast i det lovlig satte garnet. Folk fra Sysselmannen rykket ut, og begynte å jobbe med å få hvalungen løs.

– Den strevde en del, men klarte heldigvis å komme seg til overflaten innimellom for å puste. Men jo mer et slikt stort dyr strever, jo mer luft trenger den. I verste fall kunne den druknet dersom den ikke hadde fått hjelp, sier Lutnæs.

Mens redningspersonellet jobbet, svømte mora til ungen rett ved og var tydelig bekymret for avkommet sitt.

– Den satt ikke veldig godt fast. Vi måtte rive en del i garnet og kutte en del masker før den var fri og kunne svømme tilbake til flokken sin, forteller Lutnæs.

Etter hendelsen beordret Sysselmannen alle som hadde garn i området om å ta disse opp, slik at ikke flere hvaler skulle vikle seg inn i dem.

Powered by Labrador CMS