Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hvithvalunge reddet fra drukningsdøden

Mannskapene måtte rive i garnet og kutte noen masker før den unge hvithvalen ble frigjort. FOTO: Sysselmannen

Hvithvalunge reddet fra drukningsdøden

Mens mora svømte rundt og bekymret seg, jobbet mannskap fra Sysselmannen med å få løs en hvithvalunge som hadde satt seg fast i et garn i Adventfjorden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.10.2016 kl 11:25

Når stimer med hvithval (også kalt beluga og kvitfisk) bykser rundt i Adventfjorden, er det et skue lokalbefolkningen ofte drar til stranda for å se på. Torsdag gikk ryktene i Longyearbyen om at det var hvithval i fjorden. Men utover ettermiddagen fikk en del av tilskuerne øye på noe som de reagerte på.

– Vi fikk en telefon fra noen som hadde oppdaget noe unormalt. En hval strevde etter å ha satt seg fast i et fiskegarn på stedet, forteller seniorrådgiver for natur- og artsforvaltning hos Sysselmannen, Paul Lutnæs.

Det viste seg å være en unge som satt fast i det lovlig satte garnet. Folk fra Sysselmannen rykket ut, og begynte å jobbe med å få hvalungen løs.

– Den strevde en del, men klarte heldigvis å komme seg til overflaten innimellom for å puste. Men jo mer et slikt stort dyr strever, jo mer luft trenger den. I verste fall kunne den druknet dersom den ikke hadde fått hjelp, sier Lutnæs.

Mens redningspersonellet jobbet, svømte mora til ungen rett ved og var tydelig bekymret for avkommet sitt.

– Den satt ikke veldig godt fast. Vi måtte rive en del i garnet og kutte en del masker før den var fri og kunne svømme tilbake til flokken sin, forteller Lutnæs.

Etter hendelsen beordret Sysselmannen alle som hadde garn i området om å ta disse opp, slik at ikke flere hvaler skulle vikle seg inn i dem.

Se bildet større

Seniorrådgiver Paul Lutnæs (til venstre i båten) forteller at hvalungen strevde en del, og kunne druknet om den ikke fikk hjelp. FOTO: Sysselmannen

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!