Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

«Hvis noe skjer med slektninger, må vi dra»

Ringer hjem: Ekteparet Vjatsjeslav og Olga Sjevtsjenko driver restauranten «Krasnyj Medved» (Røde isbjørn) i Barentsburg. De forsøker å følge med på konflkten i hjemlandet Ukraina, men har bare russiske TV-kanaler. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

«Hvis noe skjer med slektninger, må vi dra»

Ukrainerne Vjatsjeslav og Olga Sjevtsjenko i Barentsburg opplever at alle har sin versjon av konflikten.

Tekst:

Publisert:

– Vi snakker en del med venner og slektninger på telefon, men alle har ulike historier og oppfatninger av det som skjer, sier ukrainske Olga Sjevtsjenko (26).

Sammen med ektemannen Vjatsjeslav (27) driver hun restauranten «Krasnyj Medved» (Røde isbjørn), som denne sesongen har blitt populær blant skuterfolket som kommer til Barentsburg. Nå er den mest hektiske tiden over, og det er kun båtturister som kommer innom.

Ekteparet sier at de får mest informasjon om situasjonen i hjemlandet fra fjernsynet, og da bare fra russiske kanaler. Telefonen er også et viktig verktøy for å oppdatere seg.

– Våre venner forteller at det ikke er krig i gatene, og at det bare er ved administrasjonsbygget i sentrum at det har vært bråk, sier Vjatsjeslav.

Bygget til de regionale myndighetene ble stormet av pro-russiske demonstranter 6. april, og ble lenge symbolet på motstanden mot de ukrainske styresmaktene i denne provinsen.

Håper å få bli
Ekteparet har vært i Barentsburg i sju måneder. Nylig forlenget de kontrakten til ut 2015. Grunnen til at de søkte seg nordover, er todelt:

– For det første søkte vi en forandring, og det livet vi lever her er helt annerledes enn i Donetsk. For det andre så er lønna bedre her, sier Olga.

– Vi håper å være her så lenge som mulig. Det er mange gode mennesker her. Men det avhenger av Trust Arktikugol, sier Vjatsjeslav.

– Hva tenker dere om å dra hjem på ferie?

– Det kommer an på situasjonen i Ukraina. Nå som vi har fått ny kontrakt, planlegger vi å være her. Vi liker oss godt. Men hvis det skjer noe med slekt og venner, så må vi kanskje dra, sier Olga.

– Selvfølgelig, supplerer Vjatsjeslav.

– Men vi ringer dem ofte, og de sier at alt er som normalt.

Ikke samarbeidsproblemer
Ledelsessjiktet i Barentsburg er hovedsaklig russere, både i Trust Arktikugol og på generalskonsulatet.

– Er det problemtisk å samarbeid med en russisk ledelse når hjemlandene deres er i konflikt?

– Njet, svarer begge to raskt.

Den russiske tolken legger for egen regning inn en passasje om at det ikke finnes slike problemer her.

– Alle er likestilte her, og alle er kommet hit for å tjene penger. Det finnes ikke egne foreninger eller grupper for nasjonaliteter, sier Vjatsjeslav.

Slutt på krigen
Men at konflikten er et hett samtaleemne, legger de ikke skjul på.

– Ja, det er mange som snakker om dette, og det finnes mange meninger. Noen støtter et ukrainsk parti, andre er for føderasjonen, sier Olga.

– Hva mener dere?

– Mitt første ønske er at det blir en slutt på krigen, og at man kan snakke med hverandre og lage avtaler, sier Vjatsjeslav.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!