Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hver fjerde lærer er ny

Rektor Anne Søvold Vikanes i midten foran, flankert av Bente Birkedal (t.v.) og Anne-Line Pedersen. Neste rekke fra venstre: Ellen H. Nævdal, Ragnhild A. Erntsen, Kristin L. Malm og Siri Bendiksen. Tredje rekke: Trond Petter Austad, Lars Thomas Dolven, Geir V. Karlsen og Per-Ole Gjøvik. Bakerst: Trond Breen, Roar Ellefsen og Sigurd Rage. FOTO: Christopher Engås

Hver fjerde lærer er ny

Longyearbyen skole følger normen for utskiftning av folk i byen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.08.2014 kl 11:11

Rektor Anne Søvold Vikanes har et luksusproblem når hun og ledelsen skal ansette nye lærere. Om lag 140 hadde søkt jobb på Longyearbyen skole kommende skoleår, og ti av disse kan i disse dager ta fatt på skoleåret med nye elever.

Ungdomsskolesatsing

– Vi gikk veldig bredt ut, og fikk mange kjempegode søkere til de ledige lærerjobbene. I alt tolv har sluttet eller blitt pensjonister, og vi har ansatt ti nye lærere pluss en del vikarer, sier Vikanes, som har om lag 40 lærere i staben sin.

Av endringer siden siste skoleår bør nevnes nytt og sikrere dekke i deler av skolegården hvor spesielt de yngre elevene vanker i friminuttene. I tillegg skal Longyearbyen skole med i den nasjonale satsingen på ungdomsskoletrinnet. Dette er et ledd i Kunnskapsdepartementets satsing for å fornye ungdomstrinnet, hvor forskning viser at motivasjonen er lavest.

– For Longyearbyen skole, som har barnetrinn og videregående trinn, vil vi bruke metodikkene helt ned i femte klasse, og opp i videregående. Det blir ekstra fokus på lesing, skriving og regning, sier rektoren.

Utover dette jobber skolen også med et minoritetsprosjekt, der målet er å få elever med minoritetsbakgrunn mest mulig effektivt integrert.

Når Svalbardposten treffer rektoren er det dagen før skolestart, med hektisk aktivitet i alle kriker og kroker av skolebygget. Rektoren bedyrer at hun ikke er stresset, og at stemningen på huset er god.

God stemning

– Vi har jobbet litt i det siste med å ta imot de nye ansatte, med omvisning og det som hører med til å begynne å jobbe på en så spesiell plass. Det er ei stor omveltning fra fastlandet, sier Vikanes som har ni års erfaring fra rektorjobb på fastlandet.

– Hva er den største forskjellen fra fastlandet?

– Det må være fokuset på sikkerhet, og at vi her i Longyearbyen i langt større grad må være selvhjulpne. Vi har ikke noe nært støtteapparat, og må klare oss selv. Men det går fint. Det har vært fantastisk stemning på jobb i tiden fram mot skolestart, så dette ser ut til å bli veldig bra, smiler rektor Anne Søvold Vikanes.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!