Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hvem var John Willis?

Messingplata er festet på toppen av en påle som er plassert på nordøstsiden av Rindersbukta. FOTO: Stein Arne Ellingsen

Hvem var John Willis?

Hva skjedde i Rinders-bukta sommeren 1985, og hvem var John Willis? Dette er noe Stein Arne Ellingsen i Svea gjerne skulle hatt svar på.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.04.2010 kl 12:00

– Noen i Svea mener å huske at det var noe som skjedde med en forsker, men ingen husker om det var et naturlig dødsfall eller en ulykke. Jeg har undersøkt over alt uten å finne ut av dette, sier Stein Arne Ellingsen.

Ellingsen eier hytte på nordsiden av Rindersbukta, like sørøst for Svea. Ikke langt unna hytta står en påle med en messingplate festet til toppen med tekst inngravert: «To the Memory of JOHN WILLIS B.D.S. 13-3-61 – 29-7-85 A Good Friend and Companion».

Var han en ung tannlege?

– Det eneste jeg har funnet ut av gjennom søk på internett er at bokstavene B. D. S. står for Bachelor of Dental Surgery. Det får jeg ikke helt til å stemme siden Willis bare var 24 år da han døde. Jeg tviler på at han var ferdig utdannet tannlege så ung. Bokstavene kan selvsagt bety noe helt annet, mener Ellingsen.

Hvorvidt dødsfallet skjedde i 1885 eller 1985 er heller ikke helt klart.

– Jeg mener at det ikke kan ha skjedd i 1885 fordi Paulabreen den gang sannsynligvis fylte det meste av Rindersbukta. Plata og bokstavene har heller ikke 1800-tallspreg.

Ikke sommeravis

Svalbardposten begynte med sommerutgivelse først i 1986, og hadde sin siste utgivelse for sesongen 14. juni 1985. Derfor har Ellingsen heller ikke funnet noe der.

– Det er ei nøtt som man har grublet mye over, derfor hadde det vært artig å finne ut av hva som skjedde. Noen må vite noe, fastslår Stein Arne Ellingsen, som arbeider i Svea som maskinmekaniker for Store Norske.

Skulle noen ha tips i saken bes vedkommende sende epost til: birger@svalbardposten.no

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!