Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hvem skal hedres i år?

Svalbard Turn har en finger med i spillet nesten uansett hvilken aktivitet det gjelder i Longyearbyen. Idrettslaget er foreslått som «Årets svalbardianer». Bildet er fra Spitsbergen Marathon i 2014. FOTO: Christopher Engås

Hvem skal hedres i år?

Her er de nominerte, og noen til.

Tekst:

Publisert:

Svalbardposten har mottatt noen forslag på hvem som bør få bære tittelen «Årets svalbardianer». Da avisa gikk i trykken onsdag, hadde redaksjonen fått inn ni nominasjoner.

Svalbard Turn ble stiftet høsten 1930 med turn som hovedaktivitet. Siden har idrettslaget utvidet repertoaret betraktelig, og har en finger med i spillet nesten uansett hva slags aktivitet som arrangeres i Longyearbyen. Svalbard skimaraton og Spitsbergen Marathon er årlige arrangement som trekker både folk og oppmerksomhet til Longyearbyen.

Tone Løvberg har mange jern i ilden. Hun står i bresjen for at restaurantbransjen skal få utnytte lokale matressurser, hun hadde en hovedrolle i arrangementet «Mat i friluft» og arrangerte «venners venners julebord». Tone sto også i spissen for å opprette Sjøområdet velforening i høst.

Hans-Gunnar Skreslett har i mange år bidratt stort for kulturlivet lokalt. Han dirigerer Longyearbyen Storband, og bidrar ustanselig til det frivillige musikklivet. Ifølge forslagsstilleren er det aldri nei i Hans-Gunnars munn når man ber om hjelp.

Steve Daldorff Torgersen har de siste årene restaurert Gruvelageret i Sverdrupbyen, og laget et historiefylt lokale med spesiell stemning. Steve har i mange år jobbet innenfor næringslivet lokalt, og står aldri stille. I dag eier han, direkte eller indirekte, Gruvelageret AS, Karlsberger Pub AS, Steve Holding AS, Svalbard Explorer AS, Svalbard Explorer Eiendom AS og Svalbard Polar Travel AS. Han er også styremedlem i en rekke andre selskap og sammen­slutninger.

Anne Lise Klungseth Sandvik har i år, som i alle tidligere år, stått på for å hjelpe trengende. Hun ledet TV-aksjonen i år igjen, som førte Longyearbyen til topps på giverbarometeret. Gjennom 42 år på Svalbard har Anne Lise engasjert seg tungt i lokalsamfunnet, og jobbet for utallige gode formål.

Leif Magne Helgesen har berørt hele Norge med sine beretninger fra Palestina. Uredd og usminket har han rapportert fra de okkuperte områdene på Vestbredden, og i år kom han ut med boka «Fra Vestbredden». Helgesen, som har vært sokneprest på Svalbard siden 2006, utgjør også en tredjedel av Svalbard Kirkes Trio.

Longyearbyen Bluesklubb har siden 2003 arrangert Dark Season Blues, som er blitt en attraksjon for hele landet. Frivillige står på gjennom hele året for å få gode artister til Longyearbyen ei langhelg i oktober.

Mouawia Lababidi tok saken i egne hender da hjemlandet Syria ble revet i stykker av borgerkrig, med en påfølgende desperat flyktningestrøm. Gjennom en innsamlingsaksjon i september klarte «Mimo» å mobilisere lokal­befolkningen. Resultatet ble tett oppunder 300.000 kroner til flykningekrisen.

Silje M. Hagen er engasjert i prosjektet Aktiv i friluft, og har i år stått i spissen for flere engasjerende arrangement. «Natt i friluft», «Mat i naturen» og nå sist en engasjerende julekalender der hundrevis har deltatt i å finne poster gjennom adventstiden, er bare noen få av prosjektene hun har sparket i gang.

Hvem som får tittelen «Årets svalbardianer 2015» kunngjøres i januar. Leserne kan avgi sin stemme på nett på www.svalbardposten.no, eller på epost til post@svalbardposten.no. I tillegg vil et utvalgt panel gi sine stemmer, og summen av det hele fører fram til kåringen. Det er mulig å stemme fram til fredag 8. januar.

Se bildet større

Tone Løvberg er kandiat til årets svalbardianer. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Leif Magne Helgesen er kandidat til å bli årets svalbardianer. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Silje M. Hagen er kandidat til å bli årets svalbardianer. FOTO: Christopher Engås

Gallup

Hvem bør bli årets svalbardianer?

Svalbard Turn
Tone Løvberg
Hans-Gunnar Skreslett
Steve Daldorff Torgersen
Anne Lise Klungseth Sandvik
Leif Magne Helgesen
Longyearbyen Bluesklubb
Mouawia Lababidi
Silje M. Hagen

Vis resultat

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!