Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hvem forteller sannheten i Nord-Troms tingrett?

Tidligere gruvesjef i Svea Nord, Stig Brunes (t.v.), driftsingeniør Alf Brun og gruvesjef Per Nilssen vitnet i Nord-Troms tingrett onsdag. FOTO: Birger Amundsen

Hvem forteller sannheten i Nord-Troms tingrett?

Tiltalte Bjørn Fjukstads forsvarer presset Stig Brunes, gruvesjef under dødsulykken i Svea Nord i 2005, hardt under vitneavhør i Nord-Troms tingrett onsdag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Den tidligere gruvesjefen, på sin side, gikk langt i å påstå at driftsingeniør Bjørn Fjukstad omgikk sannheten om hvorvidt han hadde lest en driftsplan eller ikke. Fjukstad har ved gjentatte anledninger, de tre dagene rettssaken har pågått i Tinghuset i Tromsø, sagt at han ikke hadde lest «Plan for driving av strossegeider» før ulykken som kostet en mann livet.

Planen
Planen omhandler oppfaringen av stollen, hvor det som siste setning i ett punkt heter: «Før gjennomslag til CT-4 skal gjennomslagspunkt i CT-4 sjekkes og sjekk av eventuell metangass i bunn av CT-4B gjennomføres, ansvarlig for måling er driftsingeniør.»
Det var gruvesjef Stig Brunes som ba om at planen ble utarbeidet. Planen forelå fem uker før det fatale gjennomslaget.

Solospiller
Brunes og Fjukstad hadde et noe anstrengt forhold til hverandre. I et politiavhør like etter ulykken ga Brunes uttrykk for at Fjukstad var «en solospiller som det er vanskelig å kommunisere med».
Fjukstads forsvarer, advokat Erling O. Lyngtveit, presset Brunes hardt når det gjaldt hovedventilasjonen i Svea Nord. Brunes var gruvesjef under dødsulykken og den som er ansvarlig for ventilasjonen i gruva.

Ikke bare lukke øynene
– Lyngtveit fokuserte på ting som ikke har relevans for ulykken, sier Stig Brunes til Svalbardposten etter å være ferdig med sin forklaring i retten.
– Det som er spesielt er at alle visste om at vi skulle ha gjennomslag og at det var viktig å måle gass og luftkvalitet før det skjedde. Og hvis det var slik at Bjørn Fjukstad ikke hadde sett planen, som han hevder, hvordan hadde han da tenkt å løse situasjonen ved gjennomslag. Han kunne ikke bare lukke øynene og så kjøre på, sier Brunes.

Dom
Straffesaken mot Bjørn Fjukstad vil etter all sannsynlighet avsluttes i Nord-Troms tingrett torsdag, en dag før tiden. Forsvareren antar at dom vil falle i løpet av en uke eller to.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!