Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hvem forteller sannheten i Nord-Troms tingrett?

Tidligere gruvesjef i Svea Nord, Stig Brunes (t.v.), driftsingeniør Alf Brun og gruvesjef Per Nilssen vitnet i Nord-Troms tingrett onsdag. FOTO: Birger Amundsen

Hvem forteller sannheten i Nord-Troms tingrett?

Tiltalte Bjørn Fjukstads forsvarer presset Stig Brunes, gruvesjef under dødsulykken i Svea Nord i 2005, hardt under vitneavhør i Nord-Troms tingrett onsdag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Den tidligere gruvesjefen, på sin side, gikk langt i å påstå at driftsingeniør Bjørn Fjukstad omgikk sannheten om hvorvidt han hadde lest en driftsplan eller ikke. Fjukstad har ved gjentatte anledninger, de tre dagene rettssaken har pågått i Tinghuset i Tromsø, sagt at han ikke hadde lest «Plan for driving av strossegeider» før ulykken som kostet en mann livet.

Planen
Planen omhandler oppfaringen av stollen, hvor det som siste setning i ett punkt heter: «Før gjennomslag til CT-4 skal gjennomslagspunkt i CT-4 sjekkes og sjekk av eventuell metangass i bunn av CT-4B gjennomføres, ansvarlig for måling er driftsingeniør.»
Det var gruvesjef Stig Brunes som ba om at planen ble utarbeidet. Planen forelå fem uker før det fatale gjennomslaget.

Solospiller
Brunes og Fjukstad hadde et noe anstrengt forhold til hverandre. I et politiavhør like etter ulykken ga Brunes uttrykk for at Fjukstad var «en solospiller som det er vanskelig å kommunisere med».
Fjukstads forsvarer, advokat Erling O. Lyngtveit, presset Brunes hardt når det gjaldt hovedventilasjonen i Svea Nord. Brunes var gruvesjef under dødsulykken og den som er ansvarlig for ventilasjonen i gruva.

Ikke bare lukke øynene
– Lyngtveit fokuserte på ting som ikke har relevans for ulykken, sier Stig Brunes til Svalbardposten etter å være ferdig med sin forklaring i retten.
– Det som er spesielt er at alle visste om at vi skulle ha gjennomslag og at det var viktig å måle gass og luftkvalitet før det skjedde. Og hvis det var slik at Bjørn Fjukstad ikke hadde sett planen, som han hevder, hvordan hadde han da tenkt å løse situasjonen ved gjennomslag. Han kunne ikke bare lukke øynene og så kjøre på, sier Brunes.

Dom
Straffesaken mot Bjørn Fjukstad vil etter all sannsynlighet avsluttes i Nord-Troms tingrett torsdag, en dag før tiden. Forsvareren antar at dom vil falle i løpet av en uke eller to.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!