Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hvem er i størst fare?

En mann i en glassboks på østsiden av Svalbard har vakt stor oppmerksomhet over hele verden sist uke. Årsaken er en isbjørn som fatter interesse for mannen.

Tekst:

Publisert:

– Jeg var livredd, uttaler den erfarne, skotske naturfotografen Gordon Buchanan til BBC.

Samtidig som Buchanan befant seg i den trange pleksiglassboksen, oppholdt resten av fjernsynsteamet seg et stykke unna og filmet bjørnen som dukket opp. Opptakene er gjort sist sommer i forbindelse med BBC-serien «The Polar Bear Family and Me».

– Det er det vanskeligste og skumleste jeg noensinne har gjort. Jeg har aldri før vært redd i 40 minutter, forteller Buchanan.


Skal undersøkes

Jason Roberts Production (JRP), med base i Longyearbyen, har hatt logistikkansvaret under opptakene. Og det er Sysselmannen som har gitt BBC og JRP tillatelse til å gjøre opptakene i naturreservatene på østsiden av Svalbard. Sysselmannen har tillatt at det brukes både snøskutere og helikopter for å spore opp isbjørn under arbeidet med serien.

I vilkårene fra Sysselmannen står blant annet: «Ved filming av isbjørn er det ikke tillatt å utsette bjørn eller menneske for fare. Alle konfrontasjoner med bjørn som resulterer i den blir jaget eller skremt bort med våpen eller annet skal meldes til Sysselmannen.»

Miljøvernsjef Guri Tveito hos Sysselmannen skriver i en epost til Svalbardposten at saken skal undersøkes nærmere: «Et av vilkårene i tillatelsen er rapportering i etterkant. Vi gjennomgår rutinemessig rapporten og eventuelt annen informasjon og vurderer om aktiviteten er gjennomført i henhold til tillatelsen.»


Levende isbjørnåte

Av filmklippene som har sirkulert på nettet den siste tiden fatter isbjørnen som dukker opp stor interesse for Gordon Buchanan og pleksiglass-boksen. Bjørnen oppfører seg som isbjørner flest i møte med noe den ikke kjenner til. Den gjør sitt ytterste for å finne ut av boksen, og om det eventuelt er mulig å få tak i det som befinner seg inne i den. Boksen står plassert på en snøskuterslede, og ser solid ut. Samtidig har isbjørnen en utrolige evne til å finne svake punkt, om de måtte finnes.

Ifølge Nettavisen, som siterer BBC og Daily Mail, gikk bjørnen til gjentatte angrep på boksen. «Buchanan filmer beistet i hele 40 minutter mens isbjørnen forsøker desperat å ta seg inn til ham», skriver Nettavisen.


Lever farlig

At Gordon Buchanan overhodet befant seg i en livsfarlig situasjon, som det så ofte blir understreket i de mange oppslagene som florerer på nettet, er slett ikke tilfellet. Snarere er det bjørnen som gjør det, i og med at det hele tiden befinner seg folk i nærheten som følger med på det som skjer.

Skulle bjørnen klart å ødelegge boksen, ville noen grepet inn. I verste fall kunne det ført til at bjørnen ble skutt.

Sysselmannen mottar hvert år en rekke søknader om å filme isbjørn på Svalbard. De aller fleste får avslag.

«Sysselmannen vurderer JRP og BBC for å være seriøse aktører, og mener at de planlagte aktivitetene ikke vil ha en uakseptabel innvirkning på miljøet», skriver Sysselmannen i sin tillatelse til prosjektet.

Les også:

Se bildet større

Bjørnen viser stor interesse for innretningen plassert på en snøskuterslede. Etter all sannsynlighet ett eller annet sted i Storfjorden. FOTO: BBC

Se bildet større

Opptrinnet ble også filmet fra utsiden av glassboksen. FOTO: BBC

Se bildet større

Programleder Gordon Buchanan er blitt intervjuet av aviser og tv-kanaler over hele verden om sin dramatiske opplevelse med isbjørnen på Svalbard. FOTO: BBC

Se bildet større

Bjørnen gikk løs på glassboksen med både tenner og klør, uten at den klarte å ta seg inn til mannen. FOTO: BBC

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!