Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hvem er i størst fare?

En mann i en glassboks på østsiden av Svalbard har vakt stor oppmerksomhet over hele verden sist uke. Årsaken er en isbjørn som fatter interesse for mannen.

Tekst:

Publisert:

– Jeg var livredd, uttaler den erfarne, skotske naturfotografen Gordon Buchanan til BBC.

Samtidig som Buchanan befant seg i den trange pleksiglassboksen, oppholdt resten av fjernsynsteamet seg et stykke unna og filmet bjørnen som dukket opp. Opptakene er gjort sist sommer i forbindelse med BBC-serien «The Polar Bear Family and Me».

– Det er det vanskeligste og skumleste jeg noensinne har gjort. Jeg har aldri før vært redd i 40 minutter, forteller Buchanan.


Skal undersøkes

Jason Roberts Production (JRP), med base i Longyearbyen, har hatt logistikkansvaret under opptakene. Og det er Sysselmannen som har gitt BBC og JRP tillatelse til å gjøre opptakene i naturreservatene på østsiden av Svalbard. Sysselmannen har tillatt at det brukes både snøskutere og helikopter for å spore opp isbjørn under arbeidet med serien.

I vilkårene fra Sysselmannen står blant annet: «Ved filming av isbjørn er det ikke tillatt å utsette bjørn eller menneske for fare. Alle konfrontasjoner med bjørn som resulterer i den blir jaget eller skremt bort med våpen eller annet skal meldes til Sysselmannen.»

Miljøvernsjef Guri Tveito hos Sysselmannen skriver i en epost til Svalbardposten at saken skal undersøkes nærmere: «Et av vilkårene i tillatelsen er rapportering i etterkant. Vi gjennomgår rutinemessig rapporten og eventuelt annen informasjon og vurderer om aktiviteten er gjennomført i henhold til tillatelsen.»


Levende isbjørnåte

Av filmklippene som har sirkulert på nettet den siste tiden fatter isbjørnen som dukker opp stor interesse for Gordon Buchanan og pleksiglass-boksen. Bjørnen oppfører seg som isbjørner flest i møte med noe den ikke kjenner til. Den gjør sitt ytterste for å finne ut av boksen, og om det eventuelt er mulig å få tak i det som befinner seg inne i den. Boksen står plassert på en snøskuterslede, og ser solid ut. Samtidig har isbjørnen en utrolige evne til å finne svake punkt, om de måtte finnes.

Ifølge Nettavisen, som siterer BBC og Daily Mail, gikk bjørnen til gjentatte angrep på boksen. «Buchanan filmer beistet i hele 40 minutter mens isbjørnen forsøker desperat å ta seg inn til ham», skriver Nettavisen.


Lever farlig

At Gordon Buchanan overhodet befant seg i en livsfarlig situasjon, som det så ofte blir understreket i de mange oppslagene som florerer på nettet, er slett ikke tilfellet. Snarere er det bjørnen som gjør det, i og med at det hele tiden befinner seg folk i nærheten som følger med på det som skjer.

Skulle bjørnen klart å ødelegge boksen, ville noen grepet inn. I verste fall kunne det ført til at bjørnen ble skutt.

Sysselmannen mottar hvert år en rekke søknader om å filme isbjørn på Svalbard. De aller fleste får avslag.

«Sysselmannen vurderer JRP og BBC for å være seriøse aktører, og mener at de planlagte aktivitetene ikke vil ha en uakseptabel innvirkning på miljøet», skriver Sysselmannen i sin tillatelse til prosjektet.

Les også:

Se bildet større

Bjørnen viser stor interesse for innretningen plassert på en snøskuterslede. Etter all sannsynlighet ett eller annet sted i Storfjorden. FOTO: BBC

Se bildet større

Opptrinnet ble også filmet fra utsiden av glassboksen. FOTO: BBC

Se bildet større

Programleder Gordon Buchanan er blitt intervjuet av aviser og tv-kanaler over hele verden om sin dramatiske opplevelse med isbjørnen på Svalbard. FOTO: BBC

Se bildet større

Bjørnen gikk løs på glassboksen med både tenner og klør, uten at den klarte å ta seg inn til mannen. FOTO: BBC

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!