Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hvalsenderen virker

Herulf Andreassen, Jørgen Wiig og Christian Lydersen jobber med å merke og ta prøver av grønlandshvalen. FOTO: Kit Kovacs

Hvalsenderen virker

Satellittsenderen som sviktet da forskere skulle merke grønlandshval, har begynt å virke.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.05.2010 kl 11:43

Fra 28. mars til 15. april var forskere fra Norsk Polarinstitutt (NP) og Naturhistorisk museum på ekspedisjon for å merke grønlandshval i Framstredet. Forskerne greide å merke én av de sjeldne hvalene, men senderen virket ikke.

I spekket

30. april, 27 dager etter merkingen, begynte satellittsenderen å sende ut signaler. Marinbiolog Christian Lydersen fra NP tror nedre del av senderen hadde gått inn i hvalspekket, hvor den ikke fikk sendt signaler, før den kom ut igjen etter nesten en måned. Nå håper han senderen fungerer så lenge som mulig, så forskerne kan følge med på grønlandshvalens vandring. Foreløpig har den ikke dratt så langt.

– Hvalen vaser rundt i samme område som den ble merket, forteller Lydersen.

Sjelden

Forskerne tror ikke det finnes mer enn mellom ti og hundre grønlandshvaler i den sjeldne Spitsbergen-bestanden. Derfor var de godt fornøyde da de sporet opp én av dem i iskanten mellom Svalbard og Grønland.  

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!